Di Weekend INTERVJUER

Tennis: Tv-proffsen ger svar på tal

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Jack Mikrut

De är experterna som gör det svåra ­enkelt. Maria Strandlund Tomsvik och Jonas Björkman firar nya triumfer – vid tv-mikrofonen. Vi ställde dem mot väggen i kommentatorshytten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

»Vilka spelare är roligast att kommentera?

Maria: ”Måste jag säga en spelare är det Roger Federer. Han är så komplett man kan bli. Det känns som en ära att få kommentera hans matcher. På damsidan var belgiskan Justine Henin en liknande elegant, med en variationsrik tennis.”

Jonas: ”Egentligen är alla matcher roliga, men om spelarna har liknande spelstil kan det bli segt när det ser likadant ut boll efter boll, game efter game. Det är svårt att bli lika exalterad då.”

Minnesvärda bloopers, saker ni sagt eller kul missar, som gått ut i direktsändning?

Maria: ”En sak som verkligen landade under bältet var i en match där Federer blev magiskt överlobbad, men han sprang i kapp och slog en så kallad hot dog mellan benen och jag sa: ’Han är så härlig som bjuder på den mellan benen...’.”

FAKTA
Experter i rutan

Maria Strandlund Tomsvik

Bästa WTA-rankning: 80 (singel 1989), 45 (dubbel 1995).

Kommentator på Eurosport i 24 år och jobbar halvtid som seniorlands­lags­ansvarig i Svenska Tennis­förbundet.

Jonas Björkman

Bästa ATP-rankning:4 (singel 1997),1 (dubbel 2001).

Exproffs, tv-expert, entreprenör. Driver och äger padelhallar, mångsysslare.

VISA MER

Jonas: ”Oj, jag slänger nog ur mig bloopers hela tiden, förhoppningsvis är det inte så farligt. Ibland blir jag lite för het och hamnar lätt i svengelska eftersom jag tänker på engelska när det är tennis.”

Hur mycket förberedelser krävs för en match?

Maria: ”Jag har kommenterat i 24 år nu. Förbereder mig noga varje gång, en till två timmar före varje sändning, mest för att sätta mig själv i rätt stämning. Det handlar lika mycket om mental förberedelse som att läsa på. Mitt liv kretsar kring tennis, jag håller mig konstant uppdaterad.”

Jonas: ”Om jag själv mött, eller sett spelarna ofta känner jag mig ganska trygg. Kanske sätter jag mig några timmar före och gör research. När det är spelare på WTA-touren som jag inte har koll på ringer jag min gamla kollega Thomas Johansson, som numera är coach på damtouren, för feedback, kollar med mina kontakter eller snackar direkt med deras tränare om jag är på plats.”

Hur laddar man för att orka med en femsetare?

Maria: ”Det är ingen skillnad. Eventuella toabesök får man se till att lösa även om det kan vara krångligare på en del arenor.”

Jonas: ”En powernap på eftermiddagen om det är en nattsändning som väntar. Uppiggande sportdryck, kaffe och smågodis är kanske inte helt optimalt, men bra för att behålla energin. Men nu senast hade jag faktiskt med mig knäckebröd i stället och var väldigt nöjd.”

Vad kan Jonas/Maria göra för att bli vassare?

Maria: ”Vi behöver väl alla bli bättre. Jag tror de flesta kan bli bättre på att våga låta det vara tyst under sändning ibland.”

Jonas: ”Möjligen skulle Maria ibland våga vara lite mer kritisk när prestationen inte är som den borde vara för en spelare på den här nivån eller när spelaren inte gör en taktisk förändring. Jag är nog lite tuffare eller för kritisk ibland, men hon är mer diplomatisk och därmed neutral.”

Vilken turnering har bäst service och tilltugg?

Maria: ”Det vete sjutton, men jag skulle faktiskt säga Stockholm Open, där har vi fått bäst mat. Tyvärr blir det annars mycket ”grab and go” som man tar med till hytten och äter i reklampauserna. Det blir inte så fancy, utom i Stockholm då.”

Jonas: ”Wimbledon är etta, Paris tvåa och sedan Australien och sist US Open.”

Absolut struligaste stället att jobba på?

Maria: ”Paris. Särskilt i början var det High Chaparral och riktigt stökigt, inte minst med tekniken. Thomas Enqvist och jag har fått dra i sladdar och koppla och det är vi inte bra på. Men det har blivit bättre ska jag säga.”

Jonas: ”Paris är överlägset jobbigast. Det kan vara lite si och så med bemötandet.”

Vad har ni för förebild som kommentator?

Maria: ”Han som hjälpte mig in i det här var Bengt Grive. Han var en otroligt stöttande mentor. Jag hör fortfarande hans råd i öronen när jag kommenterar. En sak som sitter kvar: ’Låt bilden tala.’ Säg bara det som inte är det uppenbara. Jag gillar även Lindsay Davenport och John McEnroe. De har en häftig mix, hans totala frispråkighet tillsammans med hennes mer sakliga analys.”

Jonas: ”Jag älskar att lyssna på Mats Wilander, hans analyser och uttryck på engelska är ­fenomenala. McEnroe, förstås och så Robbie ­Koenig från Sydafrika. Han gör mycket på Tennis TV. Han är sjukt duktig, en fröjd att lyssna på, har bra inlevelse och hittar hela tiden rätt balans.”