Di Weekend INTERVJUER

Tennis: Norman tillbaka i hetluften

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Magnus Norman i Indian Wells 2019

Peter Lundegårdh

Klartecken från dottern fick Magnus Norman att återvända som coach för forne världstrean Stan Wawrinka. Över en frukost berättar tränaresset även om sin nya, magstarka investering.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
När du slutade coacha Stan Wawrinka för två år sedan var ett tungt vägande skäl att du ville vara hemma med familjen. Vad har ändrats?

”Jag bestämde mig för att sluta resa när ­döttrarna – särskilt Estelle – slutade säga hej då när jag åkte. Men efter ett tag undrade hon hur det gick för Stan när jag inte var med och tyckte att jag skulle hjälpa honom komma tillbaka igen. Så det var på sätt och vis hon som gav okej. Det är hon som bestämmer i familjen.”

Att han är på väg tillbaka till storformen efter knäoperationen, är det din förtjänst?

”Nej, absolut inte. Han har underkastat sig hård rehabträning och jämfört med hur det såg ut ­efter operationen har han fått tillbaka sin fysik.”

Men det var ju tydligt när du smög tillbaka som coach i vintras att han började börjat ta sig allt längre i de stora turneringarna. Vad har du för hemligt recept?

”Pierre Paganini och teamet runt honom har jobbat i drygt ett och ett halvt år, men något har jag väl gjort. Jag vet vilka knappar jag ska trycka på spelmässigt och mentalt. Jag känner honom så jäkla bra och vet exakt vad som behövs i vilka ­lägen och kan ge trygghet.”

Hur ser ert kontrakt ut nu?

”Vi har inget skriftligt avtal, det är muntligt precis som under de tidigare sex åren. Vill han jobba med mig fortsätter vi, annars slutar vi. Jag reser inte med honom hela tiden. Han förstår att jag har min familj hemma och mitt företag Good to ­Great Tennis ­Academy. Jag är med på de stora tävlingarna och under vissa träningsperioder, och jag försöker se alla hans matcher när jag inte är med.”

TENNIS: Ettan tvåa i sponsormatchen Hur går det till när coacherna fixar träningspartner till sina adepter under stora turneringar, jag har förstått att Rafael Nadal och Roger Federer till exempel inte tränar mot varandra?

”Jag har alla tränares kontaktuppgifter i min ­telefon. Stan tränar ofta med Novak Djokovic. De är polare privat och gillar varandra och båda vill ha bästa sparring.”

Många i Tennissverige pratar om den unga generationen spelare, de som är födda omkring 2003. Vad har du för åsikt om hur långt de kan ta sig?

”Jag är alltid försiktig med att uttala mig om ­sådant. Vi har några spelare som jag träffar på ­banan varje vecka. Det viktiga är att de har klart för sig att de har en väldigt lång resa framför sig. Vår uppgift som ledare och tränare är att för­medla vår erfarenhet och se till att de besitter den talang som behövs. Internationellt sett är konkurrensen tuff. Vi måste få dem att förstå att det inte är ett sprintlopp utan mer ett maratonlopp. Det viktiga är att spelarna kan få jobba på med sina tränare i lugn och ro.”

FAKTA
Magnus Norman

Ålder: 43 år.

Familj: Sambo, tvillingdöttrarnaElin och Estelle, 8 år.

Bor: Resarö.

Aktuell: Har återvänt som tränare och coach för Stan Wawrinka, som klättrat från plats 263 till 19 på ATP-rankingen. Deras samarbete pausades efter schweizarens knäoperation hösten 2017.

Frukost: En slät kopp kaffe på pressläktaren vid Indian Wells centercourt.

VISA MER
Vad händer för dig utanför tennisen?

”Jag har investerat i ett par bolag. Jag äger ­några procent i Maurten, ett kul svenskt forsknings­företag i Göteborg samt ett fastighetsbolag som bygger skolor och hyresrätter. Utöver det har jag investerat i Carlys Natural, som gör naturliga energi­drycker. Och så är jag med och driver ­motionslopp i och omkring Värmland.”

TENNIS: Makthavare vid sidlinjen Vad gör Maurten?

”De tillverkar en sportdryck eller hydrogel som binder kolhydrater, men är skonsam för tar­marna. När jag har kört triathlon eller Iron man, där man kan hålla på i elva timmar, har jag alltid haft svårt att få i mig energi under loppet och fått problem med magkramp. Det här är den första tillsatsen jag tagit som verkligen fungerat som ­värsta bensinen, allt annat har jag fått ont av. Jag försöker även få in den i tennisvärlden.”

Något nytt på tennisakademin framöver?

”Vi ska ha en Futuretävling i oktober som ska bli jäkligt kul. Visionen är att få till en ­Challenger, snäppet under ATP-tävling, också i framtiden, men det kräver en helt annan ekonomi. Vi vill även arrangera en damtävling också, det är en dröm som vi har planer för också. Men vår huvud­sakliga produkt är att vara duktiga på talangutveckling mellan 12 och 18 år.”