Di Weekend INTERVJUER

Tennis: Mellochef tar plats i Kungliga

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Banfa Jawla

Från biljettkassan till vd-stolen. Jamie Perry har gått den långa vägen för att bli chef för Stockholm Open. Som nyutnämnd vd ska han se till att evenemanget når världsklass.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

»Du har jobbat med event som Monster Jam, Svenska Rallyt och varit projektledare för Gyllene Tiders turné. Vad tar du med dig därifrån in i Stockholm Open?

”Det jag lärt mig genom åren i eventbranschen är att det inte är så stor skillnad på arbetssättet mellan underhållnings- eller idrottsevenemang. Man blir biten oavsett om det handlar om något som sker i skogarna i Värmland eller om det är bensinångor i en stor arena eller ett musik­arrangemang. Krasst uttryckt handlar det om att sälja biljetter och skapa upplevelser för publiken, sponsorer och andra intressenter.”

Senast kommer du från Live Nation som ansvarig för den kommersiella delen av Melodifestivalen. Blir det mer sång och dans nu i Kungliga?

”Jag har full respekt för traditionerna och den här arenans historia, det kommer inte att bli så drastiska förändringar. Samtidigt räcker det inte med det sportsliga, nu för tiden efterfrågar pub­liken underhållning även runtomkring arenan. Det handlar om att ge en helhetsupplevelse och göra evenemanget publikvänligt.”

Vad har du på din att göra-lista för stunden?

FAKTA
Jamie Perry

Vd för Stockholm Open AB

Ålder: 47 år.

Familj: Fru och två barn, 18 och 15 år.

Bor: Österåker, Åkersberga.

Fritid: Barnens idrottsaktiviteter, särskilt innebandy. Löpning.

Karriär: Både ­australisk och ­Oceanien-mästare i bordtennis. Nådde som bäst topp 250 i världen som spelare. Utbildad idrotts­konsulent, Bosön. Eventmanager på Eventum och där­efter Live Nation och fram till i somras projektledare med ansvar för marknadsföring och sponsorskap på ­Melodifestivalen.

Frukost: Svart kaffe med mjölk, apelsinjuice och en salamifralla i Kungliga tennishallens ­servering.

VISA MER

”Vd-posten är en nygammal tjänst som inte ­funnits de senaste åren. Ägarna – klubbarna Salk, KLTK och Stockholm Tennis – vill se en utveckling de närmaste fem till tio åren. Det är för tidigt för mig att leverera en analys av hur det kan se ut både kortsiktigt och långsiktigt, men det är klart att jag redan har idéer som jag dock inte vill prata om ännu.”

Vad saknas i varumärket Stockholm Open?

”Det är en turnering som har en mycket spe­ciell historia och status, men det som möjligen saknas är hajpen på stan, att det är en stor händelse när turneringen spelas. Den förtjänar mer uppmärksamhet.”

Kommer Stockholm Open att återuppliva damturneringen någon gång?

”Det har testats tidigare, men vad jag förstått har det inte fungerat ekonomiskt. Damerna har ju framgångar nu, inte minst med Rebecca ­Petersson. Det är kanske inte omöjligt, men ­heller ingenting som finns i planerna.”

Tennis: Nadal håller ordning i klassen

Stockholm Open är ATP-tourens äldsta inomhusturnering som firar 50 år i år, vilka minnen har du från turneringen?

”Jag började faktiskt min karriär i den här branschen med att sälja biljetter i Kungliga tennishallens kassa innan jag fortsatte på projektledarsidan. Det jag minns bäst är den tidens svenska framgångar med bland annat Thomas Enqvist i spetsen.”

Vilken är egentligen bästa platsen att se ­tennisen i Kungliga?

”Hörnet mellan lång- och kortsidan är absolut bäst om man vill kunna se spelet ur fler vinklar. Men det finns egentligen inga dåliga platser. Kungliga tennishallen är unik på det sättet att man kan komma så nära intill världsspelare.”

Du kom till Sverige från Australien som 20-åring, varför?

”Jag var med i en satsning i Australiens bordtennislandslag som siktade på OS i Barcelona 1992 och fick träna med bland andra Jan-Ove ­Waldner och Mikael Appelgren. Jag var en tränings­pro- dukt mer än en talang, aggressiv attackspe­lare som litade på min forehand. Men alla de tusentals timmar man lagt på att slå på den där lilla vita bollen har jag absolut haft nytta av senare i livet. Att vara resultatinriktad har blivit en del av personligheten.”

Hur är du själv på tennisbanan?

Kraftfullt omstart för Mirjam Björklund

”Jag fick inte spela tennis för min far. Han ­tyckte att det förstörde min bordtennisteknik. Men nu när jag sitter här och jobbar hoppas jag kunna spela mer. Serve och backhand har jag problem med, men forehanden fungerar hyfsat.”

Kan vi räkna med att du lockar hit artist- och kändiseliten att bänka sig på Kungligas ­läktare?

”Jag vet inte om jag är den som kan bidra med det, men kan vi öka hajpen på evenemanget går det säkert att locka fler av dem att komma och ­titta.”