Di Weekend INTERVJUER

TENNIS: Makthavare vid sidlinjen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Thomas Karlberg och Lars Graff på Indian Wells arena I USA.

Peter Lundegårdh

De är maktspelarna i ATP:s kulisser. ­Thomas Karlberg och Lars Graff berättar för Di Tennis om yrkeslivet som tennis­cirkusens vagabonder.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

De båda ATP-veteranerna rör sig hemtamt på Indian Wells arena, där Di Tennis lyckas fånga dem. De utstrålar ett självklart lugn som bara många års kuskande mellan tennisturneringar runt om i världen kan ge.

”Under mina 35 år har jag väl i snitt haft 190 hotellnätter per år. Men jag har skurit ned en hel del på senare tid. Min fru hävdar att vi bara varit gifta i 18 år eftersom jag har varit borta halva tiden”, säger ­Thomas Karlberg som bor i Karlstad.

Lars Graff har numera sin yrkesmässiga bas på ATP:s huvudkontor i Florida, be­fordrades nyligen till vice president och har kunnat dra ned på resandet.

”Så länge jag var domare, fram till 2012, hade jag ungefär 200 resdagar per år.”

Som så kallade supervisors har de ansvar för tävlingarnas lottningar och spelscheman, tillsätter domare och gör regeltolkningar – om domaren skulle göra något fel.

FAKTA
Thomas Karlberg

Gör: ATP-supervisor.

Ålder: 70 år.

Bor: Karlstad.

Familj: Gift, tre vuxna barn och tre barnbarn.

Fritid: Renoverar huset, ishockey Färjestad BK, ­skriver rapporter till ATP och ­försöker få tid med barnbarnen.

VISA MER
FAKTA
Lars Graff

Gör: Vice ­president ATP i Florida, ­supervisor.

Ålder: 58 år.

Bor: Ponte Vedra Beach, Florida.

Familj: Gift, tre vuxna barn.

Fritid: Följer ­amerikansk politik gärna via CNN. Löptränar.

VISA MER

”Bollar som döms ut har vi ingenting att göra med, däremot att varna spelare ­eller besluta om eventuella böter ska delas ut”, ­säger Thomas Karlberg.

”Allt har blivit mer professionellt, inte minst i takt med att Hawkeye-systemet slagit igenom”, säger Lars Graff.

Hur får man era jobb?

”Vi har inte sökt via arbetsförmedlingen i alla fall. I mitt fall hände det i slutet av 1970-talet, när jag provade på att vara ­domare i Stockholm Open. Jag tänkte bara prova och inte hålla på så lång tid – det blev 36 år …”

Lars Graff började i sin tur som boll­kalle 1967 i Båstad. Avancerade till flagghissare, delade ut program och blev tillfrågad att sitta som linjedomare.

”Det var okomplicerat på den tiden. 1994 blev jag erbjuden att jobba heltid för ATP.”

Under ATP-cirkusens spelår har de var sin favorit som de ser fram emot.

Thomas Karlberg:

”Indian Wells är bäst efter en brutal vinter. Jag älskar att det är varmt och torrt här.”

Lars Graff:

Miljonregn över padel

”För mig är valet enkelt: turneringen i Miami. Dels att det är så nära där jag bor, dels för den latinska atmosfären. Om ­Indian Wells är två veckor yoga, är täv­lingen i ­Miami mer som ett två veckor långt spinningpass. Fullt ös på läktarna. Det är en ­annan typ av publik och mer aktiva ­supporters. Här stänger restaurangerna klockan 21. När matcherna är slut i Miami börjar partyt.”

Vanligaste frågan ni får?

Thomas Karlberg:

”När jag kommer hem: ’När ska du åka igen?’”

Lars Graff:

”’När spelar Federer och när ­spelar Nadal?’ Folk tror att vi har svaret på det en vecka ­innan tävlingen börjar.”

Båda har erfarenheter av att gamar brukar cirkla omkring dem vid de större tävlingarna, särskilt Grand slam.

”Så kallade vänner dyker upp en gång om året och undrar om man kan fixa biljetter till finalen”, säger Lars Graff.

Bland de märkligaste ögonblicken i ­karriären för Thomas Karlbergs del är en match mellan Ivan Lendl och Larry ­Stefanki i Delray Beach i mitten av 1980-­talet. Den italienske och mycket ­stolte domaren gav Stefanki en tidsvarning och ­poängstraff. Lendl, som ledde med 6–2, 4–0, brydde sig inte utan spelade vidare utan att ta hänsyn till poängförändringen.

”Domaren blev så arg över att spelarna inte brydde sig att han klev ner från domarstolen och marscherade ut från banan. De avslutade matchen på egen hand utan ­domare och linjedomare medan speakern ropade ut poängställningen. Sedan dess har jag lärt mig att man måste ta ner nätet, då hade de slutat spela.”

TENNIS: Ettan tvåa i sponsormatchen

En annan minnesvärd match var en ­Mastersfinal som spelades i Albert Hall i London i slutet av 1980-talet.

”Det serverades mat och cham­pagne och det smälldes så mycket korkar att domaren var tvungen att ropa: ’Please, öppna inga flaskor mellan första och andra serve.’”

Svåraste beslutet som ni fattat?

”Det är faktiskt svåra beslut varje vecka. Det är alltid någon som är missnöjd med spelschemat. Det är många som har synpunkter: spelarna, managers, tv-­bolag. Man ska vara bra på att lägga ­pussel i det här jobbet”, säger Lars Graff.

Hur länge ska ni hålla på?

”Den frågan får jag ofta från kompisar som är pensionärer nu. Jag pratade med Roger Federers hustru som tyckte att han och jag skulle gå samtidigt. Men det lutar åt att jag nog drar mig tillbaka före honom. Jag har skurit ner på jobbet, det finns ju barn och barnbarn hemma att ägna sig åt”, säger Thomas Karlberg.

”Jag bor ju i USA och här höjdes pensionsåldern för två år sedan till 67 år, så det blir nog åtta nio år till”, säger Lars Graff.