Di Weekend INTERVJUER

Tennis: »Jag vill bli bäst i världen«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Nordens mästare Casper Ruud utmanar eliten i Båstad.

Jack Mikrut

Oslo Allt talar för en dejlig turnering när Casper Ruud, Nordens just nu bästa spelare, kommer till Båstad. Han har chansen att göra det hans pappa och nuvarande tränare aldrig lyckades med: vinna Swedish Open.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Efter att spelmotorn hackat i början av året är det plötsligt högsta växeln för Norges nya stora tennisstjärna Casper Ruud.

På ett år har han klättrat ­hundra pinnhål på ATP:s lista och blev i början av mars första norrman på 25 år att ta sig in bland världens 100 bästa spelare.

Senaste det hände var när pappa Christian Ruud stod för bedriften. När vi ses har junior rankingplats 59 och faderns toppnotering på 39 är inom räckhåll.

Vad är det som hänt?

”Jag har blivit starkare både fysiskt och mentalt och fått bättre spelförståelse när det gäller som mest. Rio var mitt genombrott”, säger Casper Ruud hemma på tennisklubben där allt började, Snarøya TK i välbeställda Hundsund nära Fornebu utanför Oslo.

Team Casper är hemma för första gången på länge och det vilar ett behagligt lugn över platsen.

Det lätt slitna klubbhuset ser ut som många tennisklubbar gjorde i slutet av 1970-talet i Sverige. Lite stökigt, men funktionellt. En handskriven prislista säger att ”brus” (läsk) kostar 35 och ”pinne-is” 20 kronor. Ett våffelrecept sitter upptejpat på väggen i köket, som även fungerar som klubbrum med en strängningsmaskin i ena hörnet.

Från verandan är dock utsikten lyxigare. Med lite vilja går det att slå en boll ner i viken som ­leder ut i Inre Oslofjorden. Det här är ett norskt Djursholm, med exklusiva villor på rad utmed stranden. På parkeringen trängs bilmärken som Tesla, ­Porsche och Jaguar.

Klubben har fem grus- och tre hardcourtbanor, varav de sista förses med tält vintertid. Där har Casper Ruud huttrat många gånger under uppväxten. Ibland så pass att skidhandskar hade varit på sin plats på träningen.

Lovord från Roger Federer

Casper började spela som fyraåring, men fick en tennisracket i händerna betydligt tidigare än så. Tio år gammal tog han sig till kvartsfinal när Norge­mästerskapen för tolvåringar hölls på hemma­klubben, som har en oväntad svensk koppling: Klubbchefen är Thomas Petersson. Som junior tränade han med Anders Järryd och Magnus Gustafsson. 1986 kom han till Oslo från Ullevi TK.

”Det var Christian Ruuds pappa som hämtade hit mig för att träna Christian”, säger Thomas ­Petersson på klingande norska.

Med högerfoten tungt på gaspedalen nådde Casper Ruud i slutet av februari kvartsfinal i Rio och därefter semifinal i São Paulo och nådde därmed plats 59 på rankinglistan. I Phoenix i början av mars slog han ut Elias Ymer och några veckor senare spelade han sitt livs första ATP-final i Houston. Chilenaren Christian Garin, som väntas till Båstad, blev dock för svår att slå.

Men känslan att det går att ta sig förbi topp­spelare hängde kvar. I följande turnering i Rom togs ytterligare en skalp i form av vinst mot 36-­rankade Nick Kyrgios, innan Juan Martin del Potro agerade stoppkloss.

I Paris Grand slam innebar segern mot 31-rankade Matteo Berrettini att en av hans idoler väntade i tredje omgången på Roland Garros grus.

”Det var tufft att se att det var Roger Federer som stod där på andra sidan nätet. Det är första gången jag mött honom och jag var lite starstruck. Möter jag honom igen blir det kanske lite enklare.”

Trots allt lyckades den unge norrmannen ­pressa världsstjärnan till ett tiebreakset där han hade setboll.

Vid presskonferensen efteråt bjöd världstrean Federer på honungslena lovord. Beröm vem som helst skulle rama in och hänga upp på väggen:

”Han kommer att bli mycket bra. Tredje set kunde lika gärna ha blivit hans. Han har en fantastiskt bra attityd och är väldigt lugn. Även första set var jämnt även om siffrorna inte visar det. Jag gillar verkligen sättet på vilket han hängde i.”

Casper Ruuds tiebreakstatistik har en del att önska. I år har han vunnit två och förlorat tre. I karriären är siffrorna 6–13. Han skakar själv på huvudet under en paus i träningen:

”Nej, jag är ingen tiebreakspecialist direkt. Det är något jag behöver bli bättre på. Ju högre upp på rankingen man kommer desto fler tiebreak spelas det ju också.”

Första titeln i karriären

Medan Casper nöter backhand cross i makligt tempo med assisterande tränaren Joachim ­Bjerke (de delar lägenhet i Oslo) går managern Venke Aures mobil varm.

”Tredje samtalet bara i dag från norska medier som vill intervjua Casper. Alla vill ha honom, men nu säger vi nej. Han behöver vila”, konstaterar hon barskt.

Mellan lasagnetuggorna, och därtill en smoothie med jordgubbssmak och frallor, efter tvåtimmarspasset på banan avslöjar Casper Ruud att han ska åka på några dagars semester med flickvännen till Amalfikusten.

Är du sliten?

”Njae, jag hade kunnat spela mer. De första två åren på touren hade jag ingen ledighet, men nu provar jag med att ladda batterierna. Det är viktigare för mig att vara stark andra hälften av året och ha krafter inför Båstad och Hamburg.”

Casper Ruud fick wildcard till Båstad i fjol, ­gjorde sitt livs match och slog ut David Ferrer.

Lyckas han i årets Swedish Open är det en gyllene win-win. Dels att få första titeln i karriären, dels att slå pappa Christian på fingrarna och ta hem den turnering denne misslyckades vinna trots final­spel 1995.

”Det ligger i bakhuvudet. I fjol gick det ju bra och jag tog min största seger i karriären genom att vinna över David Ferrer. Jag spelade bra mot Gasquet i kvartsfinalen. Om jag fick välja att ­vinna en 250-tävling så är det Båstad.”

Sannolikt kommer det att vaja rött, blått och vitt på läktaren. En klan av norrmän väntas dyka upp.

”Jo, det blir många vänner och familjen. Jag kommer nog att få fint stöd.”

Sparrade mot Rafael Nadal

En av nycklarna till Casper Ruuds ryck i ATP-rankingen är att han i höstas åkte till Nadal Tennis Academy på Mallorca. Han fick bland annat ­sparra mot Rafael Nadal själv. Ögonöppnande pass som visade att det finns fler nivåer på hur mycket träning man kan underkasta sig. Samtidigt var det en energikick för självförtroendet.

”När det är Nadal som berättar att man har en forehand i världsklass, som bör användas så ­mycket som möjligt, och andra taktiska tips om vilka lägen man ska utnyttja är det lättare att ta till sig än att höra det från pappa”, säger ­Christian Ruud.

Casper Ruud har annars haft samma människor runt sig sedan han var 13 år, bland andra fystränaren Marcel da Cruz och norska tennisförbundets sportchef Øivind Sørvald som är analysansvarig.

”Tidigare hade jag bara 7 procent vunna poäng när jag returnerade serve, så jag har fokuserat på det. Nu ligger det på mellan 20 och 30 procent. Annars förbereder jag mig mest inför match med att titta på motståndarens statistik. Efter matcherna går jag igenom med pappa vad jag kunnat göra bättre.”

Du har haft en mental coach ända sedan du var 14 år. Vad gör han?

”Vi pratar ganska ofta men inga djupa samtal varje dag. Det som varit bra för mig är när jag varit ute och rest länge. När man varit borta i sju eller åtta veckor och börjar blir less kommer hemlängtan. Det han ­säger är att det är inget hemma som man egentligen har missat, vilket hjälper. Klart man vill hem till flickvän, familjen och vänner, men numera är det lite enklare. Hon och mina föräldrar och syskon är med på en del resor.”

Pappa Christians erfarenhet från touren är ovärderlig för sonen, men hur är det för senior att ­sitta på läktaren under matcher?

Miljonregn över padel

”Inte nervöst, men spänt. Vi förbereder så ­mycket det går och hoppas att han gör sitt bästa. Det blir många förluster i en karriär. Han är ­ganska lik mig, gillar ju inte att förlora, men tar det ganska bra. Vissa förluster är bittrare än ­andra. Mot Ramos i Madrid hade han 6–2, 5–2 och matchboll. Den förlusten satt i. Men han klarade sig bra i Rom därefter”, säger Christian Ruud.

Pappa ska få en Lamborghini

Avancemanget till tredje omgången i Paris, där teamet fick en morsom kapitalinjektion på 1,5 miljoner svenska kronor, var efterlängtad.

”I år har det varit bra hittills. Men jag bor i ­Norge och skattar bort mycket. Jag vinner gärna mer”, säger Casper Ruud som är fullt införstådd med hur mycket föräldrarna redan satsat i hans karriär.

Det finns kort sagt en del att betala tillbaka.

”De ska få lite bonus för allt de offrat för mig. Pappa skulle få en bil som jag vet att han har på önskelistan: en Lamborghini suv – macho och kul.”

Casper var hygglig fotbollsspelare, golfare och bandyspelare. Beslutet att satsa på tennis var hans eget.

”Jag sa till pappa när jag var elva att det var tennis jag ville fokusera på. Jag gillar att vara av­hängig mig själv, även om lagsporter är kul. Om jag fick välja nu skulle det bli golf, för där slipper man ju springa.”

Det smågnabbas en del mellan junior och ­senior (alltid med ett leende) om vem som är bäst bil­förare eller svingar golfklubborna skickligast. ­Pappa Christian ler segervisst i bakgrunden. Han har inte slagit sonen i tennis sedan Casper fyllde 16 år, men i golf skulle det nog bli jämnt.

”Jag har 8 i handicap. Pappa säger att han har 4, men han spelar inte på det”, kommenterar Casper.

Köper bara norska aktier

Casper Ruud har vissa rutiner inför matcher. Tävlingströjan och kepsen åker alltid på precis innan han går in på banan. Efter att ha studsat bollen fyra gånger vid förstaserven och tre vid andraserven inleds serverörelsen med att han knappt märkbart duttar med högerfotens stortå fyra fem ­gånger i marken.

”En annan sak jag alltid gör är att om jag ­vinner en match går jag tillbaka till samma restaurang och äter samma sak som dagen före. I Tjeckien blev det pasta bolognese plus en schnitzel sex ­dagar i rad på grund av det.”

Han ser även till att hotellrumsdörren är låst med dubbla lås för att över huvudtaget kunna sova, vilket mamma Lele nog bara blir glad över att få höra.

Hon jublade inte direkt när sonen hoppade av gymnasiet för att satsa på tennisen.

”Dealen med mamma var att jag skulle hålla mig uppdaterad. Jag följer nyheter i världen och vad som händer på aktiemarknaden. Jag har köpt lite här och där, bara norska aktier. Jag hade fler i fjol men svängningarna på marknaden gjorde att jag sålde. Nu har jag bara Hunter Group kvar, ett shippingbolag och ingen våldsamt risk.”

Vad vill du helst, vinna en Grand slam eller bli nummer ett i världen?

”Det är vanskligt att svara på. Jag har alltid sagt att jag vill bli bäst i världen, och för att bli det ­måste man nog vinna en Grand slam. Fast varken Del Potro eller Wawrinka har ju blivit etta trots att de har gjort det.”

Han känner ingen press att han bär ansvaret för norsk tennis framtid på sina numera något mer muskulösa axlar.

”Men tennis kommer aldrig bli lika stort som längdskidåkning. Jag kommer alltid att ha många fler fans utomlands än i Norge.”

Akkurat, men när barnträningarna börjar ­någon timme senare bildas snabbt en kö av barn som vill ha autograf där vi sitter på klubbens veranda.

Kan den unge norrmannen etablera sig i världstoppen och fortsätta vara så skicklig på att prata med medier lär hans Ryan Goslings-liknande ­leende snart synas även på de stora reklam­tavlorna.

Siktar på Florida

För att bara vara drygt 20 år gammal har han ­redan lagt sig till med en avväpnande och charmig stil. Det finns inget påklistrat eller konstlat med ­honom. På reklamnorska: Han är flink framför kameran. En flott fyr som har hele pakken.

”Sponsorintresset har ökat markant. De vi ­redan har är trofasta och går in med större summor, men nu börjar även enskilda varumärken för klockor och solglasögon höra av sig”, säger managern Venke Aure.

Bland sponsorerna finns importören av ­Porsche i Norge. De få dagar Casper Ruud nu är hemma har han fått nyckeln till en splitter ny 911.

”Den fyrhjulsdrivna är ultimat för nordiska förhållanden. Men min drömbil för att köra i Italien och Frankrike blir nog Lamborghini Aventador eller en McLaren 720S. Att kunna köpa någon av dem ger mig bara mer motivation att spela ­bättre. Men vi har ju jantelagen, så först av allt skulle jag lägga pengar på ett ställe att bo.”

TENNIS: Makthavare vid sidlinjen

Var?

”Jag har alltid trivts bra i Florida. Det är bra ­väder där och jag har varit mycket där vintertid.”

Casper Ruud stuvar in tennisbagen i sin ­lånade Porsche och drar i väg med vrålande motor och näst intill spinnande däck.

Det går bra nu. Och fort.

Ålder: 20 år.

Bor: Delar lägenhet med assisterande tränaren Joachim Bjerke i Oslo.

Familj: Flickvän.

Inspelade pengar i karriären: 9,6 miljoner svenska kronor.

Högsta rankning hittills: 59.

Längsta match hittills i karriären: 4 timmar och 22 minuter.

Fritid: Golf. Följer PGA-touren slaviskt. GiIlar sportbilar.