Di Weekend INTERVJUER

TENNIS: Ettan tvåa i sponsormatchen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Rebecca Peterson är Sveriges högst rankade tennisspelare just nu.

STR

Trots ett succéår och första WTA-titeln bärgad är ekonomin ett aber för Sveriges just nu högst rankade tennisspelare. ”Jag letar fortfarande sponsorer”, säger Rebecca Peterson .
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Du har i år slagit bland andra världs­åttan Sloane Stephens och 15-rankade Johanna Konta och nu senast tagit din första singeltitel. Vad är det som gjort att det lossnat nu?

”Jag tog mig in på topp 100 förra året och mötte många bra spelare. I år har jag gått mot många högt rankade spelare där jag har tagit med mig mycket erfarenhet från varje match. Sedan har jag försökt bygga vidare på både det positiva och ­negativa under de matcherna i mitt spel.”

Var känslan att vinna första WTA-titeln som du tänkt dig? 6–2, 6–0 mot Elena Rybakina, rankad 50 i världen, är ju väldigt klara siffror.

”Nej, faktiskt inte. Pappa ställde samma fråga efter matchen. Jag skulle ljuga om jag sa att det kändes väldigt speciellt. Det är ett delmål som känns skönt att bocka av. Jag är glad, inte nöjd, och vill väldigt mycket mer. Det här känns snarare bara som början på något större.”

Vad gav du dig själv i belöning?

FAKTA
Rebecca ­Peterson

Ålder: 24 år.

Bor: Stockholm.

Familj: Föräldrarna Mart och Annelie samt storasyster Berit.

Bästa rankning: 52 (oktober 2018).

Antal titlar: 1, Nanchang ­september 2019, singel samt 1 i ­dubbel, Rio de ­Janeiro 2015.

Inspelade pengar i karriären: Drygt 12,7 miljoner kronor.

Fritid: Har lovat ­sig själv att bättre utforska de städer hon besöker på touren framöver.

VISA MER

”Ingenting ännu. Men det kommer jag att göra när jag kommer hem. Något blir det garanterat, vi får se vad.”

Hur skulle du beskriva din spelstil i dag?

”Mer aggressiv. Jag försöker ta kontroll och spelar nog med mer spinn och variation.”

Din serve ser starkare och stabilare ut, är det något du tränat speciellt?

”Jag har jobbat länge med serven, det är inget som kommit pang bom. Men nu har jag äntligen fått utdelning.”

Pappa Mart har varit med dig som tränare i alla år, men nu har ni tagit in Thomas Högstedt, som bland annat jobbat med femfaldiga Grand Slam-segraren Maria Sjarapova och danska Caroline Wozniacki. Hur gick det till?

Tennis: Norman tillbaka i hetluften

”Vi fick kontakt med honom och hade en intressant konversation om hur mitt spel kunde utvecklas efter Wimbledon. Under den korta tid vi jobbat har han redan lärt mig väldigt mycket som jag tagit med i spelet och utvecklat, även om det finns otroligt mycket mer att hämta. Han vet vad som krävs med hårt arbete varje dag. Jag är väldigt glad över att ha med honom i teamet.”

Har årets framgångar ökat pressen på dig och hur hanterar du det i så fall?

”Viss press kommer alltid att finnas oavsett, sedan handlar det bara om att ta det på rätt sätt. Det gör också att man fortsätter jobba väldigt hårt för att bli ännu bättre och nå nya mål. Jag fokuserar bara på mig själv och tror på det jag och alla runtomkring mig gör dagligen.

Totalt i karriären har du dragit in drygt 12,7 Mkr, varav nära 5 Mkr bara i år. Hur ser den ­ekonomiska situationen ut för dig?

”Många förstår inte hur mycket jag investerar i tennisen. Utan en fungerande ekonomi är det svårt att konkurrera med de bästa. Det krävs att man har ett team runt sig, och det kostar mycket pengar.”

Du är just nu den högst rankade svenska spelaren i tennisvärlden. Står sponsorerna på kö?

”Jag letar fortfarande sponsorer som kan hjälpa mig i min satsning. Många kanske tror att det händer av sig självt. Jag tycker att vi damer bevisar stort att vi klarar oss bra i den tuffa konkurrensen. Jag hoppas givetvis att många inspireras av mig och de andra tjejerna.”

Tennis: »Jag vill bli bäst i världen«

Efter US Open i fjol drogs du med en seg fotskada ända tills grussäsongen började. Hur känns det nu efter en ganska tuff spelperiod?

”Kroppen känns hyfsat bra, men i Nanchang hade jag en lätt stukning i vänsterfoten och var tejpad i tre matcher. Jag kände att jag behövde lite vila för att kunna avsluta säsongen bra. Därför drog jag mig ur Guangzhou för att inte stukningen skulle bli något jag tvingades dras med länge. Det var synd eftersom jag såg fram emot att få mäta mig med de bästa spelarna där.”

Röster höjs nu för att Sverige borde ha en WTA-tävling igen. Tror du att du får uppleva ett Stockholm Open som damtävling?

”Det hänger förstås på att det går att hitta sponsorer till en sådan tävling. Men givetvis skulle det vara kul. Jag har aldrig fått spela en tävling på det sättet hemma i Stockholm.”