Di Weekend INTERVJUER

Tak och Unn får priset Årets affärskrog

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

PRISAD. ”Jag känner mig otroligt ärad”, säger Frida Ronge, kulinarisk ledare på Tak och Unn om vinsten.

Foto: Joey Abrait

Årets affärskrog 2017 är bokstavligt talat en riktig höjdare.

Tak med minirestaurangen Unn högst upp på Brunkebergstorg är årets mottagare av den anrika utmärkelsen, som delats ut i 35 år.

Ett helt nytt restaurangpris – Årets resmål – tilldelas PM & Vänner i Växjö.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

”Att få en sådan här utmärkelse är ... jag får nypa mig i armen”, säger en jublande glad Frida Ronge, kulinarisk ledare för mattemplet ovanpå det som tidigare var Swedbanks huvudkontor.

”Att få just det här priset, Årets affärskrog, känns extremt bekräftande. Jag känner mig otroligt ärad och det betyder enormt mycket. Alla på Tak är delaktiga.”

Årets affärskrog är Sveriges äldsta restaurangpris, det har delats ut av Dagens industri sedan 1983. Samma år började Di publicera krogtester varje vecka.

Den andra pristagaren, Per Bengtsson på PM & Vänner, är lika nöjd:

”Kan man få ett bättre pris? Vi har ju redan fått Årets affärskrog”, säger han.

FAKTA
Motivering Årets affärskrog 2017

”Högt över gamla Klara svävar stans hetaste nykomling. Här möts Japan och Sverige i ett mattempel under ett och samma Tak med Unn som gastronomisk spjutspets. Utmärkelsen Årets affärskrog 2017 går till Tak och Unn.”

VISA MER
FAKTA
Motivering Årets resmål 2017

”Med kulinariska ambitioner i internationell stjärnklass har denna 25-årsjubilerande ungdom skapat en gastronomisk destination väl värd en resa i sig. Årets resmål är PM & Vänner i Växjö.”

VISA MER

”Årets resmål säger allt, tycker jag, nämligen att det är värt att åka hit och besöka oss. Ett bättre betyg kan man inte få.”

Det var 2009 som nu 25-årsjubilerande PM & Vänner utsågs till Årets affärskrog.

Med det nyinstiftade Årets resmål vill Di Weekend uppmärksamma restauranger utanför storstäderna.

Gastronomiskt har PM & Vänner i Växjö gått i bräschen med en matfilosofi baserad på tre hörnstenar: skog, äng och sjö.

Under lång tid har restaurangen erbjudit mat- och inte minst vinupplevelser, av allra högsta klass. I Di Weekend:s senaste krogtest fick PM & Vänner 24 av 25 poäng, varav högsta betyg, tio, för maten.

När PM & Vänner dessutom byggde ett designhotell ovanpå sin prisbelönta restaurang föll alla bitar på plats och PM blev ett komplett resmål.

”Restaurangen har varit känd länge, men en egen destination blev vi inte förrän vi öppnade hotellet”, säger Per Bengtsson, P:et i PM. M står för Monica Carlsson, kompanjonen som varit med ända sedan starten 1992.

Tak och Unn är betydligt nyare restauranger, de öppnade båda under 2017. Ett mer citynära läge är svårt att tänka sig: Brunkebergstorg inte långt ifrån T-centralen i Stockholm dit alla vägar bär.

Själva torget var en gång knutpunkt för busstrafik, men sedan den stora rivningsvågen drog fram har torget för det mesta legat öde. Tills i somras, då ringlade köerna långa till hissarna som tar gäster till stans hetaste takbar.

Det blev också rusning till restaurang Tak där kocken Frida Ronges japanskinspirerade mat serveras. Och på sensommaren öppnade det lilla krypinnet Unn, en exklusiv teppanyakirestaurang för endast åtta gäster som direkt fick toppbetyg i Di Weekend, 22 poäng. Vid teppanyakihällen för vad som kan beskrivas som en ”restaurang i restaurangen” står det unga stjärnskottet Albin Edberg.

Tak och Unn ligger i nybyggda våningsplan högst upp med vidsträckt utsikt över centrala Stockholm. Ägare är den norske hotellkungen Petter Stordalen, som också driver de båda nya hotellen i samma fastighet, At Six och Hobo.

Med Riksbanken och Spotify som närmsta grannar och över 1 000 nya hotellrum fördelade på tre hotell kring torget är behovet av en affärskrog uppenbart.

Men Tak är inte en hotellrestaurang, det är den första fristående restaurangen i Stordalens Nordic Hotels & Resorts.

”Jag får gåshud när jag tänker på hur mycket han älskar Tak”, säger Frida Ronge, som berättar att hon fått fria händer av Petter Stordalen.

Längre intervjuer med vinnarna av Årets affärskrog och Årets resmål finns att läsa i kommande fredags Di Weekend.