Di Weekend INTERVJUER

»Swedish House Mafia är som ett monster«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Det kommer alltid att finnas de som inte har koll. Och skitsnackarna blir bara fler ju mer framgångsrik du blir. Jag spelar inte instrument på scen, men jag bjuder på en show som få rockband i världen kan matcha”, säger Steve Angello.

Evelina Carborn

När Swedish House Mafia gjorde sensationell comeback i Miami i förra veckan var det startskottet för vad som kommer att bli ett intensivt år för artisten och entreprenören Steve Angello. För Di Weekend berättar han om spelet bakom återföreningen, vänskapen med Cristina Stenbeck och sitt politiska samhällsprojekt.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Hur laddar man upp för ett gig inför 15 000 dansande housefans i Amsterdam?

Steve Angello gör det med flera koppar rött te som han intar framför brasan på sitt favorithotell The Dylan.

”Jag slutade festa inför spelningar för sju år sedan. I dag är jag helnykterist, vilket lirar mycket ­bättre med mitt kontrollbehov. Under showen vill jag försäkra mig om att totalupplevelsen för publiken blir den bästa. I morgon kommer jag dessutom att vakna upp utvilad och kan engagera mig i alla mina andra projekt och vara en närvarande förälder i helgen”, säger han.

Vid midnatt drar han sig tillbaka till sitt hotellrum för att finputsa på mixerna till kvällens spelning, med beräknad start 02.30 på natten. De flesta andra ur teamet går också upp på sina rum för Netflixtittande, medan jag sitter kvar framför brasan med några av Steve Angellos gamla vänner från Solna som flugit in till Amsterdam kvällen till ära.

Vid 01.30 kommer Steve Angello ned i lobbyn igen och hela hans entourage, bestående av åtta personer plus mig, blir upplockade av två svarta bilar som tar oss till den ­klassiska Amsterdam-arenan The Ziggo Dome. Där har den ambulerande housefestivalen ”Don’t let daddy know” ­slagit läger under två kvällar och nätter i början av mars. Vi blir slussade genom en rad korridorer och hissar, gör ett kort stopp i logen, innan det är dags för Steve Angello att gå upp på scen som kvällens huvudakt. Han sträcker upp hän­derna i luften som hälsning till den jublande publiken och drar igång första låten, en remix av Eurythmics Sweet dreams.

FAKTA
Steve Angello

Riktigt namn: Steven Angello Josefsson Fragogiannis.

Ålder: 35 år.

Familj: Hustrun Isabel Adrian och döttrarna Monday Lily, 7 år, och Winter-Rose, 5 år.

Bor: Townhouse på Södermalm i Stockholm och bondgård i Skåne.

Bakgrund: Inledde dj-karriären som 15-åring. 2005 bildade han dj-gruppen Swedish House Mafia tillsammans med barndomsvännen Sebastian Ingrosso och Axel ”Axwell” Hedfors. 2010 gav Swedish House Mafia ut One, med sång av Pharell Williams. Gruppen levererade därefter världshits som Miami 2 ibiza, Save the World och Don’t You Worry Child och blev ett av de största namnen i housevärlden. 2012 beslutade sig trion för att splittras men de tillbringade ett år med att säga adjö till sina fans under avskedsturnén ”One Last Tour”. Steve Angello har sedan dess fortsatt som dj i eget namn. Den 25 mars i år återuppstod Swedish House Mafia på Ultrafestivalen i Miami.

VISA MER
Kör sina egna versioner

Under en och en halv timme bjuder sedan Steve Angello på en enormt påkostad ljud- och ljusshow. Höjd­punkterna under showen, baserat på publikens reaktioner, är när han kör Swedish House Mafia-världshitar som Leave the world behind, Save the world och Don’t you worry child, som ackom­panjeras av avancerade laserprojektioner och tolv meter höga eldflammor.

Kvällen efter går hans forna Swedish House Mafia-­kolleger Sebastian Ingrosso och Axel ”Axwell” Hedfors – som fortsatt spela ihop efter att Swedish House Mafia splittrades för fem år sedan – upp på samma scen i ­Amsterdam som avslutning på tvådagarsfestivalen. Även de spelar de gamla Swedish House Mafia-hitsen.

”Publiken kräver att få höra de låtarna. Men jag gör dem i min version, och Sebbe och Axwell gör sina versioner”, säger Steve Angello.

Så här har det ofta sett ut på världens housefestivaler de senaste fem åren: Steve Angello är huvudnumret ena ­kvällen, Ingrosso/Axwell den andra. I Amsterdam sågs de en kort stund dagen efter Steve Angellos spelning.

”Vi stöter på varandra hela tiden. Vi hälsar, snackar skit, frågar hur det är med barnen, precis som gamla barndomsvänner gör. Medierna har alltid försökt få det till att splittringen berodde på att vi blivit ovänner, men det ­stämmer inte”, säger Steve Angello när vi träffas en vecka senare på hemmaplan i Stockholm.

”Vi har jättekul”

Och så pratar vi om det som ska bli en världs­nyhet i musikvärlden ett par veckor senare: åter­föreningen av Swedish House Mafia på Ultrafestivalen i Miami den 25 mars.

”Nu när vi jobbar ihop igen är det som om ingenting ändrats. Ändå känns det nytt och spännande. Vi har jättekul”, ­säger Steve Angello.

Vad är det som har fått er att åter­förenas?

”Det är egentligen inget som ändrats, jag tror bara att vi behövde den här tiden var för sig. Det har gått så lång tid nu att vi börjat sakna det. Efter fem år kändes det rätt igen.”

Det var på Ultra, världens mest inflytelserika housefestival, som gruppen gjorde sin absolut sista spelning för fem år sedan. Hur stort gage trion kvitterade ut för comebackgiget på samma scen är en väl förborgad hemlighet, men i branschen snackas det om att de tre medlemmarna fick dela på cirka 30 miljoner kronor.

Ska ni fortsätta spela ihop nu eller var Miami en engångsgrej?

”Vi har inte bestämt något mer än Miami, mer än så vill jag inte säga.”

Vad är skillnaden att spela ensam mot att spela med Swedish House Mafia?

”Jag har min estetik och de har sin. Swedish House ­Mafia är som ett monster. När vi tre kommer ihop så är det som en turbomotor går igång på alla cylindrar. För mig som spelat själv i fem år är det också kul att dela upplevelsen på scen med andra.”

På Steve Angellos och de andra gruppmedlemmarnas ­begäran hölls återföreningen hemlig ända fram tills tio minuter innan trion gick upp på scen den 25 mars, då ett pressmeddelande skickades ut med rubriken ”It was time”.

”Vi vill att det ska bli lite som en överraskningspresent till våra fans”, säger Steve Angello i Stockholm ett par veckor före spelningen.

”Inga intervjuer”

Men i branschen har comeback-ryktena florerat under en tid, och ökat i styrka ju närmare Ultra-festivalen kom. Efter spelningen i Amsterdam smyger en musikpromotor från Mallorca fram till Steve och frågar:

”Is the rumours true? Please let it be, that would be epic man.”

”There is so much talk”, svarar ­Steve leende och glider iväg.

”Folk har frågat mig om det här konstant i fem år. Det kommer bli ett jäkla liv i Miami”, viskar Steve till mig i logen.

Och visst blev det ett jäkla liv. Comebacken skapade stora rubriker över hela världen och sociala medier fylldes med superlativ från fans, kändisar och andra stora houseartister. Den en timme långa konserten, där gruppen spelade de flesta av sina gamla hits, avslutades med ett stort fyrverkeri och Axwell som sa:

”It’s Swedish House Mafia for life this time.”

Efter Miami-spelningen försöker jag få tag i Steve ­Angello flera gånger utan att lyckas. Trycket på gruppen efter come­backen är enormt och beskedet är ”Swedish House Mafia ger inga intervjuer”.

Under spelningen gavs dock flera ledtrådar om att gruppen är tillbaka för att stanna. Enligt hardcorefansen, som gått igenom showen i detalj, spelade trion två outgivna och aldrig tidigare spelade låtar i Miami, vilket talar för att Swedish House Mafia även planerar att ge ut ny musik.

Känslosamt på Friends Arena

Swedish House Mafia drog in 200 miljoner dollar, cirka 1,8 miljarder kronor, på sin avskedsturné One Last Tour, då de spelade på 60 megaarenor runt om i världen. I Sverige kommer de för evigt att vara inskrivna i historieböckerna för sina utsålda spelningar tre kvällar i rad på det då helt nyöppnade Friends arena i november 2012.

”Vi tillbringade ett år med att säga hej då till våra fans runt om i världen, men ingenting slår upplevelsen på Friends. Det var enormt känslosamt att uppträda ett stenkast från där jag är uppvuxen i Solna. Sjukt nog hade Swedish House Mafia aldrig tidigare spelat i Sverige, så Friends-konserterna var både våra första och våra sista gig i Sverige”, säger Steve Angello.

Swedish House Mafia sparkade upp dörren för Avicii, Alesso och en rad andra dj-akter och etablerade den elektroniska dansmusiken på mainstreamscenen. Men fördomarna om genren är fortfarande många. Som när tv-programledaren Fredrik Skavlan hade de tre Swedish ­House Mafia-medlemmarna som gäster 2012 och undrade om de ”vevar med ena handen och kollar mejl med den andra” under sina konserter.

”Det kommer alltid attt finnas de som inte har koll. Och skitsnackarna blir bara fler ju mer framgångsrik du blir. Jag spelar inte instrument på scen, men jag bjuder på en show som få rockband i världen kan matcha”, säger Steve Angello.

Det är främst ungdomar som går på dina spelningar. Tycker du att det finns en åldersgräns för hur länge man kan hålla på som house-dj?

”Jag har sagt att jag ska sluta som dj innan jag är 40. Nu är jag 35, så jag har några år kvar. Men redan i dag kan jag känna att jag vill vidare och göra nytt. På de välgörenhetskonserter jag förbereder till sommaren kommer jag att ha med livemusiker.”

”Sverige ska vara till för alla”

Därmed är vi framme vid det ämne som Steve Angello helst vill prata om: hans eget samhällsprojekt För vårt Sverige. Den 31 december 2017 lade Steve Angello ut en 30 sekunders video i sociala medier, som var utformad som en ­politisk reklamfilm där orden ”mobbning”, ”hopplöshet”, ”utanförskap”, ”orättvisa”, ”kriminalitet” och ”arbetslöshet” flim­rade förbi innan Steve Angello uppenbarade sig och sa: ”2018 är det dags för en förändring. För vårt Sverige.”

Reaktionerna lät inte vänta på sig: ”Ska Steve Angello starta ett politiskt parti?”, ”Är Steve Sverigedemokrat?” och ”Swedes!! What is he saying??” var några av de tusentals kommentarer som rasade in på Facebook (där Steve har 2 miljoner följare på sitt officiella konto) och Instagram (1,1 miljoner följare).

”Med den första filmen ville jag sätta igång en tanke, men inte berätta allt. För vårt Sverige är ett projekt som jag har förberett i flera år. När jag kom tillbaka till Sve­rige 2016, efter att ha bott utomlands i tio år, kände jag inte igen mig. Det var så mycket hat, all samhörighet var ­borta. När jag växte upp i förorten fanns det så klart fattiga och rika, men vi kunde ändå existera tillsammans. Jag vill hitta tillbaka till det Sverige jag minns. Sverige ska vara till för alla, vi är här tillsammans.”

Sedan han blev framgångsrik har Steve ­Angello engagerat sig i flera välgörenhetsprojekt och sommaren 2014 ordnade han Size in the Park, en gratisspelning i Kungsträdgården i Stockholm ”för att ge tillbaka till den svenska publiken”.

”Jag har en plattform där jag kan nå miljontals människor. Och jag märker hur mycket man kan påverka som artist. Ungdomarna lyssnar mer på en sådan som mig än på en gammal politiker. Så då känner jag bara att jag måste göra så mycket jag kan.”

I sommar kommer han att genomföra flera stora väl­görenhetskonserter under För Vårt Sverige-flagg. Malmöfestivalen den 17 augusti är redan bokad, medan detal­jerna kring plats och datum för konserterna i Stockholm och två andra städer fortfarande är under förhandling.

För vårt Sverige kommer kröna året med en tv-sänd ­insamlingsgala i december, där man vill aktivera medborgarna och näringslivet. Alla intäkter kommer att gå till hjälporganisationer verksamma inom tre områden: barndiabetes, ensamstående barn och mammor i utanförskap, samt ett tredje behovsområde, där svenska folket kommer att få ­rösta om vart pengarna ska gå.

”Målet är att samla in 35 mil­joner kronor i år. Det är väl helt ok för en individ?”, säger Steve ­Angello, men betonar i samma ­andetag att han hoppas på stort stöd utifrån.

En av hans viktigaste anförvanter i projektet är ingen mindre än företagsledaren Cristina Stenbeck, som via maktbolaget Kinnevik är huvudägare i bolag som MTG, Tele2 och Zalando.

”Cristina och jag är riktiga ’buddies’. Vi umgås privat med våra familjer och kan snacka om allt. Jag tror vi ­hittade till varandra för att vi båda har bott utomlands och känt oss som outsiders här i Sverige.”

De förenas också i sin vilja att stödja forskning kring dia­betes. Cristina Stenbecks lillebror Max Stenbeck dog plötsligt i komplikationer av diabetes 2015, blott 30 år gammal.

”Jag var på väg till Max i New York för att spela på hans födelsedagsfest när Cristina ringde och berättade vad som hade hänt. Det var en tragedi. Diabetes är en grym sjukdom som tar många liv, ändå pratas det nästan ingenting om det. Jag själv fick upp ögonen för sjukdomen när min fru Isabel fick graviddiabetes när hon bar på vårt första barn. Då började jag söka information och insåg hur vanligt det är med barndiabetes.”

Pappa sköts till döds i Aten

Steve Angello har kommit en lång väg från betonghög­huset i Solna, där han som barn bodde med sin mamma. Hans pappa var grek och sköts ihjäl på en nattklubb i Aten när den då 14-årige Steve var där för att hälsa på sin far över sommaren. Steve skolkade från plugget, testade droger och var enligt honom själv ”lite småkriminell”.

”Allt talade för att det skulle gå åt helvete för mig. Men musiken blev min räddning. Min bakgrund gör det också lättare för mig att motivera andra att ändra sig. Det är en av drivkrafterna bakom För vårt Sverige”, säger han.

15 år gammal bestämde han sig för att satsa allt på att försöka livnära sig som dj. De första åren var inkomsterna skrala, men de senaste tio åren har han kunnat samla pengarna på hög. För ett par år sedan uppskattade tidningen Forbes hans förmögenhet till 1 miljard kronor.

”Jag har inte 1 miljard på banken, men det är klart att om man summerar vad allt jag äger är värt så hamnar man väl där”, säger han.

Steve Angello uppskattar att han årligen drar in ”runt 100 miljoner kronor” på sin musikbusiness. Lejonparten kommer från livespelningar – hans arvode är ”1,5 miljoner kronor och uppåt” – men han tillhör också den lilla klick världsartister som tjänar stora pengar på musikförsäljning. Bara från Spotify uppgår hans arvode till 8–9 miljoner kronor per år, uppger han.

Steve Angello släpper i slutet av april ett nytt album, ­Human, som består av 21 låtar och har en speltid på över 90 minuter. Precis som hans förra album, Wild youth som kom 2016 och låg etta på 41 topplistor i världen, beskriver han Human som ett konceptalbum.

Human är en helgjuten enhet som jag också bygger en hel show kring. Låtarna är klara sedan länge, det jag har hållit på med de senaste månaderna är merchandise, ­videos och marknadsföring. Allt ska hänga ihop.”

Är det inte förlegat att släppa ett konceptalbum i dessa musikstreaming-tider?

”Jo, jag är väldigt old school. Det är ju många av dagens artister som släpper låtar hela tiden så att de ständigt ska vara aktuella. De kastar hundra saker på väggen och ser vad som fastnar. Jag gör precis tvärtom, är väldigt noggrann och skapar något som ska hålla över tid, precis som ett gammalt band. Men det funkar faktiskt fortfarande så länge man gör det riktigt bra.”

Steve Angello har byggt ett affärsimperium kring sitt eget och andras artistskap. Han driver i dag skivbolaget Size, med kontor i London och Los Angeles, det ameri­kanska musikförlaget 1999, ett turnébolag i Sverige och ett annat i England, samt den nystartade kreativa byrån ­Heroes & Villains, som gör reklam och musikvideor med bas i Stockholm.

Vinst på 11 000 procent

Den svenska dj:n har också gjort sig känd som en flitig privat­investerare i nystartade bolag och uppger att han för närvarande har ett trettiotal innehav i portföljen. Hans ­bästa investering hittills är i hörlurstillverkaren Zound Indu­stries, där han var en av de första externa investerarna.

”Jag sålde mina aktier i Zound för ett år sedan. Det blev en vinst på 11 000 procent, så det var ju rätt grymt.”

Men han har också gått på många nitar och många är de affärsprojekt som har avslutats abrupt. Steve Angello har tagit för vana att avverka samarbetspartners i rask takt och har hamnat i konflikt med flera före detta affärskompanjoner. Tidigare omskrivna investeringar i Kanon-Vodka, Hotell Storlien och SAS Radisson Frösundavik har han gjort sig av med. Och det kombinerade reklambyrå- och produktionsbolaget som Steve Angello drev tillsammans med partners i Los Angeles är så gott som nedlagt, uppger han.

”Det funkade inte att driva det vidare när jag lämnade Los Angeles. Jag vill vara med i allt som sker i mina företag och har svårt att släppa ifrån mig saker. Jag har en ­extremt hög arbetstakt och har höga krav på mina med­arbetare. Folk arbetar med mig ett tag och sedan pallar de inte längre”, säger Steve Angello själv.

Hustrun med i Svenska Hollywoodfruar

Steve Angellos fru Isabel Adrian har samtidigt gjort en egen karriär i medievärlden. 2016 var hon en av delta­garna i TV4:s Let’s dance och när paret bodde i Los Angeles medverkade hon i flera säsonger av TV3:s dokusåpa Svenska Hollywoodfruar. Steve Angello syntes dock nästan aldrig i bild i serien.

”Jag var väldigt tydlig mot tv-teamet vad jag tyckte om att ha dem i huset. De höll sig borta när jag var hemma. Men samtidigt måste jag respektera min fru, hon gör det som är bra för hennes företag. Hon tjänade bra med ­pengar på att vara med i de där tv-programmen och det har gett en massa ringar på vattnet. Hennes klädkollektion säljer bra och hon får en uppsjö lukrativa erbjudanden. Jag är stolt över henne.”

Paret, som har döttrarna Monday Lily, 7 år, och Winter-­Rose, 5 år, bor i ett townhouse i centrala Södermalm, som de köpte när de flyttade hem till Stockholm. Bostadsköpet blev vida omskrivet sedan det visat sig att även den förre finansministern Anders Borg och hans sambo Dominika Peczynski var spekulanter på fastigheten, som hade ett ­ ­utropspris på 14,5 miljoner kronor.

”Det var min mamma som skötte budgivningen. Jag hade ingen aning vem som budade emot”, säger Steve Angello.

Han har sedan dess totalrenoverat trevåningshuset, som är Södermalms äldsta stenhus från 1600-talet, och köpt ut en av grannarna så att familjen nu bor på 400 kvadrat­meter, med makalös utsikt över stan.

Hur trivs ni i Stockholm?

”Fantastiskt bra! Jag var rädd för att barnen skulle ­sakna att kunna bada i poolen varje dag, men de är så glada att vara här, trots det kalla och mörka vädret. Båda pratar nu svenska flytande och de har fått en massa nya kompisar.”

Familjen viktigast i livet

När Steve Angello var som mest aktiv som dj hade han närmare 250 spelningar per år runt om i världen. I dag är han nere på 80–90 stycken.

”Jag är fortfarande borta en hel del, men jag tror ändå att jag tillbringar betydligt mer tid med mina barn än de flesta andra svenska pappor. Mitt liv förändrades i grunden när jag blev förälder. I dag lever jag för mina barn och min fru. De är absolut viktigast för mig. Allt annat ­kommer i andra hand.”

Karriärsmässigt känner han sig redan i mål.

”Jag har spelat på de största arenorna och fått njuta av enorma framgångar. Jag har allt jag någonsin kunnat ­drömma om. Att hålla på med musik är inget jobb för mig längre, jag gör det bara för att det är det roligaste jag vet. Men jag känner att jag fortfarande har saker att uträtta, som svensk, artist och pappa. Mitt främsta mål i dag är att skapa en positiv samhällsförändring.”