Di Weekend INTERVJUER

Svenskt snille gör som Einstein

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

PÅ VÄG. Efter Handels, Harvard, finanssektorn, lokalpolitiken i Sundbyberg och åtta forskarår i USA går Johanna Möllerström vidare som Humboldt-professor i Berlin. I bakgrunden skymtar mamma Kim Möllerström med sitt barnbarn Maja.

Foto: Joey Abrait

Hon mobbades i skolan för att hon var vetgirig och ville lära sig något. 20 år senare går nationalekonomen Johanna Möllerström i Albert Einsteins fotspår och blir professor vid ansedda Humboldt-universitetet i Berlin.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Maja Möllerström skrattar och ler med hela kroppen. Sådär som bara en mätt, torr och trygg femmånadersbebis gör när den full av tillit möter världen från sin horisont – barnvagnen.

”Maja är ett väldigt glatt barn. Det var Johanna också”, säger mormor Kim Möllerström, innan hon försvinner med vagn och barnbarn på barnvaktspromenad.

Professor Johanna Möllerström säger ingenting. Hon blir fotograferad tre meter bort, men konstaterar på ett kafé en stund senare:

”Vi har bott sex år i Boston och två år i Washington, men just nu bor vi ingenstans så det är lite rörigt. Nästa vecka åker hela familjen till nya bostaden i Berlin, men alla möbler och grejer finns just nu på en båt på Atlanten.”

Johanna Möllerström fyllde 36 i våras och har jobbat på Kaupthing Bank i Stockholm och Goldman Sachs i London, varit lokalpolitiker för moderaterna i uppväxtens Sundbyberg, skrivit böcker om ägande, feminism och frihet, grundat nätverket Frihetsfeministerna och bildat familj samtidigt som hon gjort en internationell akademisk toppkarriär.

Vi börjar med forskningen.

Hur kom det sig att det blev just beteendeekonomi och experimentell ekonomi?

”Jag har alltid velat förstå mer om allt möjligt, och har ända sedan jag var liten intresserat mig för varför människor fattar beslut på det sätt som de gör, inte minst i grupp.”

Johanna Möllerström minns en händelse från barndomen.

”Jag var 8 år och åkte kommunalt med pappa. Vi skulle byta från buss till pendeltåg och hade gott om tid. När vi gick mellan busshållplatsen och pendeltåget föreslog pappa att vi skulle börja springa. Då, sa han, kommer de andra som går här att tro att vi vet något som de inte vet och börja springa de också. Jag var väldigt skeptisk, men vi testade och efter bara några sekunder började alla andra som gått av bussen med oss också att springa.”

Hennes egen forskning handlar om nya aspekter av människors omfördelningsvilja, främst huruvida skatter bör vara högre eller lägre, hur den viljan uppstår och vad den påverkas av. Hon har även studerat på vilka sätt män och kvinnor beter sig olika när de fattar ekonomiska beslut.

Är det inte ofta så att när ett par inte får ekonomin att gå ihop börjar mannen tänka ut hur de kan öka intäkterna medan kvinnan funderar på vad de kan spara in på?

Johanna Möllerström skrattar gott, och lovar att ha det i åtanke i kommande forskningsprojekt.

Födde barn strax efter disputationen

Hon tillträder heltidstjänsten som ordinarie professor vid Humboldt-universitet den 1 november och förväntas undervisa ungefär 10 procent, däribland den egna kursen Gender Economics. Resten tillägnas forskning och kanske även att skriva forskningsböcker.

”När man ser tillbaka kan det se ut som att man följt ett rakt spår, men verkligheten är oftast en helt annan. Vår äldsta dotter föddes till exempel tre veckor efter min disputation på Harvard”, inflikar hon.

Du är nu föräldraledig skribent på bloggen Ekonomistas, där ett av de mest lästa inläggen har titeln ”Nationalekonom – vad blir man?”. Vad är ditt svar?

”Allmänbildad. Att läsa en grundkurs i nationalekonomi är extremt allmänbildande. Om man som jag dessutom älskar matematik och är intresserad av politik och samhällsfrågor är ekonomi en perfekt blandning. Nationalekonomi handlar i grunden om att använda mer eller mindre matematiska modeller för att studera samhällsfrågor och försöka göra världen lite bättre. Inom beteendeekonomi lägger man till insikter från psykologin om hur människor faktiskt fungerar, att vi inte alls är så smarta och rationella beslutsfattare som den traditionella nationalekonomin bygger på.”

Nej till kvoteringslag

Johanna Möllerström var en av tre som grundade Frihetsfeministerna, några år efter att dåvarande vice statsminister Margareta Winberg (S) hotat lagstifta om kvotering till bolagsstyrelser.

För två veckor sedan tröttnade regeringen på bolagens långsamma förändringstakt och dammade av frågan på nytt. Senast år 2019 ska minst 40 procent av styrelseledamöterna i alla börsbolag och helstatliga bolag vara kvinnor. I annat fall får bolaget böta mellan 250 000 kronor och 5 miljoner, enligt näringsminister Mikael Dambergs (S) promemoria. Johanna Möllerström säger fortsatt nej till kvoteringslag.

”Det behövs definitivt fler kvinnor på alla slags ledande befattningar, både av rättviseskäl och för att utnyttja all tillgänglig kompetens, men för mig är näringsfriheten viktigare. Att vara ägare i ett privat företag rymmer även rätten att fatta dåliga beslut. Om ägarna ser kvotering som ett bra verktyg för att snabbare tänka om och nytt kan de införa det på företaget. På samma sätt står det svenska staten fritt att införa kvotering i sina ägda bolag”, resonerar hon.

Hur kom det sig att du blev feminist?

”För mig är feminism en frihetsfråga – rätten att få vara en individ och inte reduceras till ett kön eller medlem av en grupp. När vi bildade Frihetsfeministerna för ungefär tio år sedan var det nästan bara de som stod till vänster i politiken som pratade om jämställdhet. Det ville jag ändra på. För mig är feminism att se att män och kvinnor behandlas olika i samhället, oftare till kvinnors nackdel, och att vilja göra något åt det.”

Johanna Möllerström erhöll 2002 investmentbanken Goldman Sachs Global Leaders-stipendium och jobbade några år inom finanssektorn innan hon valde att hoppa av.

”Jag hade roligt på både Goldman Sachs och Kaupthing Bank, men de åren var mest tänkta som en paus från skolbänken och en övergångslösning mellan Handels och Harvard. Jag visste tidigt att jag ville doktorera och när jag såg att ansökningsmaterialet till doktorandutbildningen på Handels i princip var identiskt med det till toppskolor utomlands sökte jag till de bästa skolorna i USA på vinst och förlust, och kom in på Harvard.”

Johanna Möllerström har även varit lokalpolitiker. Hon var 18 år och opiercad när hon 1998 klev in som moderat lokalpolitiker i Sundbyberg. Efter valet 2002, när förhoppningen om en plats i riksdagen grusades, piercade hon tungan.

”Jag behövde en nystart och piercingen fick symbolisera den. Fast mest gjorde jag det för att jag tyckte att det var snyggt.”

Som 30-åring kände hon sig för gammal för tungmärkningen och tog bort metallstaven.

Samma år som du skulle fylla 30 bestämde dig även för att göra En svensk klassiker. Hur kommer det sig?

”Jag hade länge velat åka Vasaloppet, och när jag ändå skulle göra det kunde jag lika gärna cykla Vätternrundan, simma Vansbrosimmet och springa Lidingöloppet – inte tjejvarianten.”

Det låter typiskt dig att tänka och agera så. Stämmer det?

”Ja.”

Kände sig utanför

Johanna Möllerström växte upp med en lillasyster hos mamma i en hyreslägenhet i Sundbyberg om veckorna och tillbringade helgerna hos pappa i en villa i Sollentuna. Mamma var sekreterare och pappa jobbade på Skatteverket. Fritiden ägnades åt piano, fotboll, tvärflöjt, körsång och simhopp. Att det politiska engagemanget hamnade hos moderaterna var en direkt följd av de egna skolerfarenheterna.

”Jag gick grundskolan i Sundbyberg, vilket inte var någon hit. Att plugga och vilja lära sig saker var ungefär det mest förkastliga man kunde ägna sig åt, så jag var rätt mobbad och utanför.”

Skrev till politikerna

Grundskolans plåga gjorde Johanna Möllerström angelägen om att inte fortsätta sökandet efter kunskap på orten.

”Gymnasiet i Sundbyberg krävde bara 1,1 i medelbetyg på den femgradiga skalan för att komma in på naturvetenskaplig linje. Jag var tvungen att skriva till politikerna i kommunen och berätta om mobbningen och att jag inte lärt mig någonting i grundskolan för att få gå bland mer likasinnade på forskningsinriktningen på Norra Real. Hur många kan eller orkar argumentera för sin sak? Alltihop gjorde mig så upprörd att jag började fundera på den politiska aspekten och sökte mig till det, i mitt tycke, bästa partiet för rätten att få välja skola.”

Du har nu bott och verkat i åtta år i USA. Vem tror du vinner presidentvalet?

”Hillary Clinton. Det finns inte så stor entusiasm kring hennes kandidatur, men jag tror att amerikanarna röstar på henne i slutänden eftersom hon är en normal människa. Det är inte Donald Trump.”

Att rida på människors fördomar och rädslor är ett sätt att vinna röster. Vad har du själv för förutfattade meningar?

”När jag gjorde testet Implicit Association Task hade jag en partiskhet att associera kvinnor mer med arbete i hemmet och män med karriär. Att jag, trots alla års arbete med feminism och jämställdhet, fortfarande har sådana associationer i hjärnan visar hur djupt rotade fördomar kan vara och hur varje individ måste jobba med sig själv för att komma åt dem.”

Ett annat sätt att locka väljare är att försöka ge dem vad man tror att de vill ha. Vad tror du fattas människor mest i dag?

”En känsla av kontroll över det egna livet.”

Gifte sig katolskt

Nobelpristagaren i fysik Albert Einstein var professor vid just Humboldt-universitet och sägs ha ansett att vetenskap och religion inte bara samexisterar utan är varandras förutsättningar.

Hur ser du som ekonomiprofessor på andliga dimensioner – tror du till exempel på Gud?

”För mig är religion djupt personligt. Jag är väldigt säker på vad jag tror på, men har inga behov av att utöva religion i grupp eller kyrka. Jag och Christoph träffades på universitetet i Köln 2004 och han är traditionellt troende katolik, men det löser vi allt eftersom.”

Hur då?

”Vi gifte oss katolskt och jag förhandlade detaljerna i mässan direkt med prästen. Båda flickorna är döpta katolskt. Men Christoph fick välja mellan att ge dem sitt efternamn eller döpa dem katolskt.”

Johanna Möllerström får plötsligt syn på en barnvagn körandes fram och tillbaka på trottoaren utanför kaféet. För forskaren och ekonomiprofessorn är det inte bara tanken som räknas utan även handlingen.

Hon hämtar in ekipaget och snart skrattar och ler dottern återigen med hela kroppen. Sådär som bara en mätt, torr och trygg femmånadersbebis gör.

»Jag har ända sedan jag var liten intresserat mig för varför människor fattar beslut på det sätt som de gör, inte minst i grupp.«

»Att plugga och vilja lära sig saker var ungefär det mest förkastliga man kunde ägna sig åt, så jag var rätt mobbad och utanför.«