Di Weekend INTERVJUER

Svensken som krigar i världens bästa liga

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Basketspelaren Jonas Jerebko

JOEL MARKLUND

Den 30 maj i år blev Jonas Jerebko historisk. Ingen annan svensk har ­tidigare spelat final i världens bästa basketliga NBA. I en exklusiv intervju berättar ­Sveriges största basketstjärna om året i toppklubben, pengarna, framtiden – och sin lönsamma e-sportinvestering.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

"Jag gillar inte basket!”

Treåriga Izabel cyklar trotsigt i väg när hennes pappa försöker passa bollen till henne.

”Hon blev rädd för eld-effekterna på arenan senast när de var och tittade”, förklarar Jonas Jerebko.

Vi står på den lilla basketplanen vid ­familjens hus. Den svenska basketstjärnan har just kommit hem efter några dagar på resande fot. ”Hem” är för närvarande ­huset som familjen hyr i Orinda, ett högt ­beläget samhälle med 20 000 invånare, 20 minuters bilväg på vindlande vägar från ­centrala Oakland i Kalifornien.

Huset i sig är inget spektakulärt. Men ­utsikten från terrassen, över vinfält och ­gröna kullar, är magisk.

FAKTA
Jonas Jerebko

Ålder: 32 år.

Familj: Frun Johanna Lundbäck Jerebko, ­döttrarna Izabel 3 år och Celine 5 månader.

Bor: Familjen har hyrt ett hus i Orinda, Kalifornien, äger ett hus utanför Detroit (som är till salu) samt i Onsala på svenska västkusten.

Karriär: Marbo Basket 2005–06, Plannja Basket 2006–07, Angelico Biella, Italien 2007–09, ­Detroit Pistons 2009–15, Boston Celtics 2015–17, Utah Jazz 2017–18, Golden State Warriors 2018–19.

Utmärkelser: Spelade All Star-match med NBA:s rookie-lag under debutsäsongen 2009–10, Årets nykomling på svenska Idrotts­galan 2010.

Övrigt: Ägare till e-sportlaget Detroit Renegades sedan 2015.

Aktuell: Första svensk att spela NBA-final 2019. Hans lag Golden State Warriors förlorade dock finalen mot Toronto Raptors med 4–2 i matcher. Vid den här tidningens pressläggning var det fortfarande oklart var Jonas Jerebko kommer att spela säsongen 2019/20.

VISA MER

”Priserna här är löjligt höga”, säger han.

Jonas Jerebko är trött. Som vanligt prioriterade han att spela poker med lagspe­larna framför sömn på nattflyget tillbaka till Oakland kvällen före.

”Men allt blir så mycket lättare när man har vunnit.”

Skriver idrottshistoria

Resandet är en del av vardagen för basketproffs som Jonas Jerebko. Totalt spelas ­ungefär 100 matcher på en säsong för de NBA-lag som tar sig till slutspel, varav hälften är bortamatcher.

Vardag kan man dock inte kalla de matcher som stod på agendan i samband med Di Weekends besök. Hans lag Golden State Warriors hade just inlett finalserien i NBA mot Toronto Raptors. Dagen före kvitterade Warriors till 1–1 i matcher efter en inledande förlust.

Den 32-åriga Kinna-sonen skriver därmed idrottshistoria: Ingen annan svensk har tidigare spelat final i världens bästa basketliga.

Men Jonas Jerebko är inte nöjd för det.

”Jag blir inte nöjd förrän vi vinner”, ­säger han, och är enligt egen utsago en extrem vinnarskalle.

”Du kan ju fråga Johanna. Hon tycker inte att jag är den roligaste att handskas med när vi har förlorat.”

Han talar om sin fru, den före detta ­modellen Johanna Lundbäck Jerebko. Hon har nyligen fött parets andra dotter, ­Celine, som hon bär runt på hemma i ­huset.

Det var till stor del tack vare möjlig­heterna att vinna NBA som han förra sommaren ­tackade ja till att spela för just Golden ­State, som inför säsongen hade vunnit tre av de fyra senaste mästartitlarna.

”Det är världens bästa basketlag genom tiderna”, säger den svenska forwarden.

I basketens hemland

Lite drygt en vecka efter intervjun ska det dock visa sig att det inte blev någon ny ­mästartitel för laget i år. Golden State förlorade överraskande finalserien med 4–2 i matcher mot Toronto, som aldrig tidigare vunnit ligan.

Med tanke på nämnda vinnarinstinkt lär det ta tid innan Jonas Jerebko inser hur stort det ändå är att han spelade i finalen. Eller att han över huvud taget spelar i NBA, dit han som första svensk värvades för tio år sedan.

Konkurrensen är stenhård i basketens hemland. Här är basketen så mycket mer än en sport. Den är en del av den ameri­kanska identiteten.

Collegelagen är en förklaring till populariteten, som fostrar nya basketstjärnor på löpande band. Amerikanerna älskar att se de unga talangerna, som inte sällan ­kommer från mindre välbeställda hem och sannolikt aldrig haft råd med college utan basketen, få en chans att glänsa för en nationell tv-publik.

Lönesänkning på 16 miljoner kronor

Jonas Jerebkos beslut att börja spela för stjärnlaget hade dock ett pris – både sports­ligt och ekonomiskt.

Av förklarliga skäl har han inte fått så mycket speltid.

”Jag visste ju vilken situation jag skulle hamna i när jag skrev på. Vissa trodde inte att jag skulle få spela alls. Men jag har ­snittat nästan 20 minuter per match. Jag har gjort det som laget har behövt.”

Golden State har några av världens ­bästa spelare, inklusive amerikanerna Stephen Curry och Kevin Durant (han har just ­värvats till Brooklyn Nets).

Är det inte frustrerande att sitta på ­bänken?

”Nej, det går inte att vara frustrerad när man spelar i ett sådant här lag, när vi är i finalserien i NBA. Varenda minut räknas.”

Han tvingades dessutom gå ned en hel del i lön – 16 miljoner kronor, närmare ­bestämt.

Är pengar inte längre viktigt för dig?

”Hade jag verkligen brytt mig om ­pengar hade jag suttit på bänken i Utah just nu. Men jag har tjänat mer pengar än jag ­någonsin hade kunnat drömma om. Slutar jag i dag klarar jag mig gott och väl.”

Under basketkarriären har han hittills tjänat ungefär 300 miljoner kronor.

Säsongen 2018/19 tjänade han ”bara” 20 miljoner kronor, vilket beror på NBA:s lönetakssystem. Varje klubb har en viss summa pengar att fördela på spelarna ­varje år. Mot bakgrund av hur den interna konkurrensen ser ut i Golden State var det alltså svårt att förvänta sig någon topplön. ­Stephen Curry, storstjärnan, tjänade exempelvis 340 miljoner kronor.

”Pengar var viktigare när jag var yngre. Det är ingen stark drivkraft längre”, säger Jonas Jerebko.

I takt med åren i USA har han dock blivit allt mer intresserad av att investera sina pengar.

”Jag har aldrig varit den som bara går och köper grejer, bling-bling, bilar och så. Men de senaste åren har jag börjat bygga upp en portfölj så att man har något att ­falla tillbaka på.”

Fick nobben av Nike

Tillsammans med sin affärspartner har han investerat i flera restauranger, i en marina uppe i norra Michigan och mark för att ­bygga lägenheter.

”Och så köpte vi ju ett e-sportlag. Det har gått väldigt bra.”

Mer om det speciella köpet senare.

Jonas Jerebko tror dock inte att det kommer bli aktuellt att använda sig själv som varumärke likt andra svenska idrotts­stjärnor, som Zlatan Ibrahimovic.

”Zlatan har ju helt andra möjligheter. Han spelar fotboll. Jag spelar basket. Det är enorm skillnad på intresset i Sverige.”

Som exempel berättar han, med ett stänk av bitterhet, om när han försökte för­handla fram ett kontrakt med Nike.

”De bara sa nej, du kommer från Sve­rige. Hade du varit född i Spanien eller Fran­k­rike hade det varit en annan sak.”

Men intresset i Sverige kanske kommer att öka nu om ni vinner?

”Kanske. Fast jag har ju spelat här i tio år nu, så det har ju pågått en lång tid. Det är bara att leva med det.”

Enligt den nuvarande rankningen ligger Sveriges landslag först på 54:e plats i världen, tätt efter Libanon. Den toppas av USA följt av Frankrike, Spanien och Serbien. USA har vunnit de tre senaste olympiska turneringarna.

Personlighetsmässigt framstår Jonas ­Jerebko olik stjärnor som Zlatan Ibra­himovic. Han utstrålar en ödmjukhet som är sällsynt bland idrottsstjärnor av hans ­kaliber, speciellt i USA.

”Kan jag se ut så här eller?” säger han och tittar menade på fotografen när det är dags för fotografering, iklädd långa shorts och sliten t-shirt.

Fotografen mumlar något artigt tillbaka. Men budskapet går ändå fram.

Så blev e-sporten en miljardindustri

”Hade jag fått bestämma hade jag gått klädd så här hela dagarna. Hon köper alla mina kläder”, säger han och syftar på frun som han kallar sin ”stylist”.

Pappa spelade collegebasket

Efter någon minut kommer han tillbaka i ljusa jeans, en grå Burberry-piké och ­svarta sneakers. Han har storlek 50 på skor, är 2,08 lång och väger 105 kilo.

Han ser ut som en typisk basketspelare, med andra ord. Det är inte så konstigt. Han har basketen i blodet.

Pappa Chris, som är amerikan, spelade collegebasket i Syracuse i delstaten New York innan han flyttade till Sverige för att bli proffs i Marbo Basket. Där träffade han Jonas mamma Elaine, som gjort en basketlandskamp för Sverige.

”De pushade mig aldrig att börja. Jag höll ju på med massa andra sporter som fotboll, golf och hockey. Men jag var bra på basket tidigt och tyckte det var roligast.”

Var det poppis i Kinna att vara basket­kille?

”Nej, det var nog fotbollskillarna som var de coola.”

Efter att ha inlett karriären i Marbo ­Basket värvades Jonas som 19-åring till det svenska storlaget Plannja. Det blev SM-guld direkt med norrlänningarna, följt av två år i ett italienskt lag innan han värvades av Detroit Pistons i NBA 2009. Sedan dess har han också spelat i Boston Celtics och Utah Jazz.

En skillnad mellan Golden State och hans tidigare klubbar är hur bra man tar hand om familjerna. I Oakland-klubben får ­familjerna exempelvis följa med på bortamatcherna när de vill. Nu har det visser­ligen inte blivit så mycket av den varan för familjen Jerebko på grund av den nya ­babyn. Jonas Jerebko uppskattar även ­Warriors mer avspända inställning till träning. Tidigare i karriären har han gått igenom perioder med mycket och tuff träning, ofta två ­gånger per dag.

Mindre träning, mer taktik

Men efter tio år i NBA tycks 32-åringen ha blivit lite mer bekväm.

”Det är rätt skönt att vara i ett lag med många veteraner som vet vad som krävs, som varit med länge. Vi tränar nog mindre än andra lag och lägger i stället mer fokus på den taktiska biten.”

Om det är matchfri dag har Warriors träning klockan 11 inne i Oakland, i ungefär en halvtimme.

”Jag åker in till hallen några timmar ­innan, käkar frukost, lyfter och tränar lite före träningen. Efteråt kanske man behöver ta en isbehandling eller ett bad. Sedan kan du göra vad du vill själv.”

Vad kan det vara? Umgås du med lagkamraterna också utanför planen?

”Jag träffar ju mina medspelare nästan mer än min familj. Så när man väl är ledig vill jag bara vara med familjen.”

Han hänger däremot gärna med andra svenskar, både hemma och på resor, inklusive de många hockeyspelare som är proffs i USA. Han brukar exempelvis ­spela golf med stjärnbacken Erik Karlsson, som spelar i San José.

”Det är kul med andra svenskar som är i samma livssituation som en själv. En annan sport men samma jobb. Alla NHL-svenskar är ju typ ­intresserade av basket.”

Kändis i hela USA

Det är de inte ensamma om i USA. Sporten är i dag den näst mest populära att titta på bland amerikanerna, efter amerikansk fotboll. Den är också näst störst när det gäller antalet utövare, cirka 22 miljoner.

Jonas berättar om den enorma uppmärksamhet som han och de övriga spelarna i Golden State får, både i medierna och bland fansen.

”Vi skulle nog kunna vara ett av de mest omskrivna idrottslag som finns just nu globalt”, kommenterar han.

Känner folk igen dig på stan här i Oakland?

”Ja, absolut, i hela USA faktiskt. Jag är ju vit och ganska lång så jag sticker väl ut lite. Så det är rätt skönt att komma hem till Sverige.”

Så fort finalserien är avslutad bär det av. Förutom huset som familjen äger i Detroit köpte de förra året en fastighet i Onsala, vid havet i Kungsbacka kommun, för 14,5 ­miljoner. Planen är att tillbringa hela sommaren där.

Nästa säsong börjar inte förrän i slutet av september. Jonas säger att han kommer att ta två till tre veckor helt ledigt innan ­försäsongsträningen drar i gång.

Ska du köra med något lokalt lag ­hemma i Sverige?

”Nej, jag tränar ensam, hyr en hall och kör lite gym och så. Jag behöver bara ­skjuta, lyfta och springa. Men kanske vi drar ihop lite folk någon helg och spelar. I NBA är det upp till var och en att komma i så bra form som möjligt. Vi brukar ses tre–fyra dagar och sedan drar matcherna i gång ­direkt.”

Han har sett allt när det gäller hur olika spelare tar hand om sig under för­säsongen.

”Någon har gått upp 20 kilo under ­sommaren och kommit och trott att han ska spela sig i form.”

Bröllop hemma i Sverige

Johanna och Jonas ska dessutom gifta sig i sommar. Vigseln kommer att äga rum i trakterna kring det nya huset.

Men ni är ju redan gifta?

”Ja, alltså vi är ju gifta sedan tre år, men vi har inte haft något bröllop än.”

Paret träffades för ungefär sju år sedan i Borås medan Johanna jobbade på modeföretaget Nelly.com. Hon är ursprung-ligen från Kalix och säger sig aldrig ha ­varit särskilt intresserad av basket eller ­någon annan sport, med undantag för snowboard.

Om det även gäller e-sport är oklart, ­vilket är en allt större business för hennes man. Det råder delade meningar om e-sport ens kan kallas för sport, trots att det finns planer på att den ska ingå som uppvisningsgren i Paris-OS 2024. Det handlar om att tävla i dataspel, individuellt eller i lag. Globalt beräknas e-sport omsätta motsva­rande 10,5 miljarder kronor under 2019.

”E-sporten går framåt varje år, varje ­månad till och med, i och med att tekniken går framåt. Vi kommer se en fortsatt uppgång när det gäller antalet spelare, publik, löner, reklampengar, tv-intäkter, allt”, ­säger Jonas Jerebko.

Köpte eget e-sport-lag

Han spelade mycket tv-spel när han växte upp och har länge varit intresserad av e-sport. 2015 fick han möjlighet att köpa ett eget lag, Renegades, och flyttade det till Detroit.

TENNIS: Ettan tvåa i sponsormatchen

”Jag såg en möjlighet att bygga något stort – både finansiellt och sportsligt. Jag vill bygga en av de bästa e-sportsorganisationerna i världen.”

I dag rankas laget topp 15 globalt. Klubben har 40 anställda, inklusive coacher, mentala tränare och administrativ personal. Och så spelarna då, mestadels tonårs­killar, som är heltidsproffs.

”De tjänar alldeles för bra”, kommenterar Jonas och skrattar.

Hur bra?

”De tjänar allt ifrån 3 000 till 20 000 dollar i månaden.”

Sålde en spelare för 1 miljon kronor

Investeringen har visat sig vara lyckad så här långt. Jonas Jerebko försöker vara så aktiv som möjligt vid sidan av basketen, ­inkluderat att köpa och sälja e-spelare.

”Nyss köpte vi en spelare för 100 000 svenska kronor och sålde honom för 1 miljon några veckor senare.”

Intäkterna kommer främst från sponsorer, tv-intäkter, vinstpengar och ligaavtal. Han berättar att det dessutom pågår ett ­arbete för att få sociala mediekanaler, som Facebook och Youtube, att betala ­lagen om de vill visa matcherna.

För någon som inte spelar framstår de här spelen som rätt våldsamma.

”Ja, och det är ju ett stort minus, men det kommer man inte ifrån. Det som spelar roll är om folk gillar att kolla eller inte.”

Själv är han inte så bra på e-sport, säger han först.

”Eller frågar du mig så tycker jag ju att jag är bra! Men frågar du någon i Rene­gades kommer de säga att jag är sämst.”

Än har Jonas Jerebko flera säsonger kvar i NBA, tror 32-åringen själv.

”Jag känner mig bra i kroppen, och det känns som att jag fortfarande blir bättre. Jag vill hålla på så länge det är kul, så länge jag kan spela på den högsta nivån.”

Han vill gärna stanna i Golden State ­Warriors även nästa säsong, men hänvisar till den förhandling som kommer att följa efter finalseriens slut. Som så kallad ”free agent” kan han dock hamna i andra ­klubbar.

”Men jag känner redan att jag vill göra det här igen.”