Di Weekend INTERVJUER

Svenskan som tar kampen mot Day Zero

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Maria Silfverschiöld visar Nebiaduschen och Wostmantoaletten. ”20 liter vatten räcker till cirka två minuter i en vanlig dusch, men en Nebiadusch ger åtta minuter med 20 liter”, berättar hon.

Torbjörn Selander

När miljonstaden torkar ut kommer hjälpen från ovan. Svenska Maria Silfverschiöld har ­introducerat duschar som sparar 70 procent vatten. Många droppar små som kan klara ­Kapstaden från ”Day Zero” – när vattnet tar slut.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Entreprenören Maria Silfver­schiöld, 53, bestämde sig 2017 för en omvälvande livsförändring och stack så långt som möjligt från Sverige – hon flyttade till Kapstaden i Sydafrika.

Hon damp rakt ner i en kris, de tre ­torraste åren i rad i historien har skapat akut vattenbrist.

I Kapstaden kunde hon kombinera entre­prenörskap med att ­hjälpa till att ­spara vatten. Trots att staden ­minskat den dagliga vattenförbrukningen från 1 200 miljoner liter till 520 miljoner liter vatten räckte det inte till. ”Day Zero” närmade sig med stormsteg, då vattennivån i ­ ­dammarna är så låg att kommunen helt måste stänga av vattnet till medborgarnas toaletter, kranar och ­duschar.

Då upptäckte Maria Silfverschiöld den amerikanska uppfinningen Nebiaduschen. Funktionen är en sorts jetstream där vattnet förvandlas till mikro­droppar genom små munstycken. Det är som att duscha i ett moln av vatten. ”Nebbia” på italienska betyder just dimma.

Apples vd satsade pengar

Vattenrestriktionerna i Kapstaden är stenhårda. Max 50 liter vatten per person och dag. Man räknar med 20 liter för personlig hygien och resten för toalettspolningar, matlagning och för att dricka.

FAKTA
Day Zero

Om Day Zero inträffar stängs vattenkranarna till hushållen av och kommunen öppnar 200 vattenstationer där man får hämta 25 liter vatten per person och dag.

Det blir ingen Day Zero i Kapstaden i år och tack vare regn bedömer man att det inte blir Day Zero under 2019 heller. Dock kvarstår ransoneringen på 50 liter vatten per person och dag.

2015 gjorde Kapstadenborna av med 1 200 miljoner liter vatten om dagen. Nu är man nere på 520 miljoner liter. För att undvika Day Zero, vid lite regn under vintern, ska man ned till 450 miljoner liter vatten per dag.

2015–2017 kom det rekordlite regn i Kapstaden. Enligt hydrologen Piotr ­Wolski vid University of Cape Town är chansen 1 på 300 att så lite nederbörd kan komma tre år i rad, och att klimat­påverkan kan vara orsaken till detta.

Just nu får kapstadenborna förbruka högst 50 liter vatten per person och dag. En svensk gör i genomsnitt av med 140 liter, och i världen är snittet ännu högre, 173 liter.

VISA MER
FAKTA
Maria Silfverschiöld

Ålder: 53 år.

Familj: Barnen Peder, 24, Niels, 21 och Anna, 11 år.

Bor: Flyttat från Kapstaden till Lidingö.

Bakgrund: Designer, inköpare på H&M, konsult i Pakistan, produktchef på Björn Borg, frilansande designer, grundare av Koberg Vilt. Försäljningskonsult för Nebia duschar.

Gör: Medan hennes duschar sparar vatten i Kapstaden har Maria Silfverschiöld fått ett nytt jobb i Stockholm som vd på JOM AB Järn i Offentlig Miljö.

VISA MER

”20 liter vatten räcker till cirka två minuter i en vanlig dusch, men en Nebiadusch ger åtta minuter med 20 liter. En vanlig dusch drar mellan 9 och 15 liter vatten per minut, vår drar 2,5 liter”, berättar Maria Silfver­schiöld

Nebia grundades av entreprenören ­Carlos Gomez ­Andonaegui och hans far som utvecklade duschen hemma i garaget i Mexico City. ­Sedan kom de i kontakt med Philip Winter från Silicon Valley. Hela ­Kalifornien var då drabbat av extrem ­torka, och det påminde om Kapstadens nu-varande problem. De drog i gång en kickstarterkampanj och ­lyckades bland annat få Apples vd Tim Cook och Googles förre vd Eric Schmidt som ­investerare.

”Det tar högst tio minuter att installera duschen och vem som helst som är lite ­händig kan göra det. Vårt pris är 400 ­dollar, ungefär 3 500 konor, och du får en futuristisk spa-dusch”, säger Maria Silfverschiöld.

70 procent mindre vatten

Vi besöker hotell Radisson i centrala Kapstaden som testar en av duscharna i ett av rummen. Radissons underhållstekniker Selwyn Fritz och Maria Silfverschiöld ­sätter i gång duschen.

”Det känns faktiskt som det är mycket vatten som kommer ut från duschmunstycket, det är svårt att förstå att den faktiskt drar 70 procent mindre vatten än våra andra duschar. Vi är alla här väldigt ­oroliga för Day Zero, själv tar jag bara väldigt ­snabba duschar hemma”, säger Selwyn Fritz.

Varningarna om Day Zero har också påverkat turismen i Kapstaden negativt, både med avbokningar och färre nybokningar, en minskning med 25 procent ­sedan Day Zero blev en världsnyhet. Kapstaden har fem miljoner hotellnätter per år och ­detta är ett stort avbräck. Nu satsar turistindustrin på att spara vatten genom olika metoder, men också genom marknads­föring där man vill visa att man som turist i Kapstaden inte påverkas nämnvärt. Det kan bli en bra marknad för Nebia­duscharna, för det kommer att ta lång tid för Kap­staden att få en säkrare vattenförsörjning.

”Vi har fått in duscharna på flera prestige­fyllda hotell. Men duschen kommer också att säljas till privatpersoner. Målet är att ­installera 1 000 duschar”, berättar Maria Silfverschiöld.

Bolaget Scandinavian Watersaving Products, som Maria Silfverschiöld samarbetar med, säljer också en vattensnål svensk toalett som uppfanns särskilt för Stockholms skärgård. Toaletten Wostman drar endast 2 eller 4 deciliter vatten på en spolning, beroende på vilket slags toalettbesök man gör. En nyare vanlig toalett tar 9 liter, de gamla modellerna 15 liter. Här finns otroliga mängder vatten att spara.

Fick patent på idrottsskydd

Maria Silfverschiöld har en brokig och spännande livshistoria, mycket i hennes liv har handlat om design, äventyr och hav. Uppväxten omgärdades av vatten i Falsterbo och många sjömil i Stockholms skärgård. Hon ville bli sjukgymnast, sedan ingen­jör, men blev designer. Hon gick på ­Tillskärarakademien och 1988 startade hon eget. Firman fick namnet Gerente – direktör på spanska. Maria utvecklade funktionskläder för sport och ett idrottsskydd för Rehband, som hon fick patent på och används av många idrottsmän och landslag runt om i världen.

”Mina produkter på Rehband har sålt mycket bra i 27 år och nu går patentet snart ut.”

Senare reste hon världen runt som inköpare för H&M. Efter det byggde hon nätverk med konfektionsfabriker för produktion åt svenska företag i Pakistan och hamnade mitt i den stora jordbävningen 2015.

Kämpade för livet

När det inte var jobb så var det äventyr. Vindsurfing är en stor passion, som faktiskt kunde ha kostat henne livet. Hon höll på att drunkna i hård sjö på Sudersand på Gotland, medan sönerna Peder och Niels, då 6 och 8 år, stod på stranden och inte ­fattade att mamma kämpade för sitt liv i ­vågorna. Hon bröt foten när hon vind­surfade på Barbados. Men inget har avskräckt henne, hon gillar också dykning, skärmflygning, bergsklättring, långfärdsskridskor och skidåkning.

Koberg slott i Västergötland blev den ­fasta punkten efter att Maria gift sig med Carl Silfverschiöld som äger slottet. Där startade hon firman Koberg Vilt för olika viltköttsprodukter.

”Jag försökte sätta vilt på kartan och ­satsade även på formgivning av förpackningarna. 2009 vann vi Pentawards designpris för korvkollektionen.”

Som vice ordförande i Svenska Viltmat­akademin driver hon frågor för att få viltkött tillgängligt för fler.

”Vi äter endast 4 procent viltkött, vilket är väldigt lite med tanke på allt viltkött som vi skulle kunna ha tillgång till i Sverige.”

”Jag lämnade Koberg Vilt efter min skilsmässa och det kändes som att lämna mitt fjärde barn.”

”Ett supermachosamhälle”

Tiden i Sydafrika gav en nystart i livet. ­Maria Silfverschiöld har haft en lägenhet på Sunset Beach strax norr om Kapstaden, med utsikt mot Kapstadens centrum och det magnifika Taffelberget. Bara hundra meter till Atlanten och surfingvågorna.

Vi sätter upp en Nebiadusch och en Wostmantoalett för att ta bilder vid den kritvita sandstranden. Det blåser hårt och mikro­dropparna sprider sig för vinden. Maria Silfverschiöld har också arbetat som fotomodell och vet hur hon ska agera. Det långa blonda håret flyger i vinden.

”Sydafrika är ett supermachosamhälle och hierarkiskt, men jag har inte haft ­några problem. Man måste anpassa sig till affärsklimatet. Men kan man sina grejer ­glömmer de bort det här”, säger hon och drar undan håret.

”Jag kan svara på tekniska frågor och kan snacka rörmokeri. Jag har varit nere i de djupaste kulvertarna, på de högsta ­taken och längst in mellan hotellväggar. Både med hantverkare och de högsta hönsen. Men det är svårt att komma till avslut, ­antingen ska allt hända på en gång eller så tar det evigheter.”

Hon hoppas att hennes duschar ska bli en hjälp i kampen om vattendropparna. Själv vill hon inte tala om Day Zero.

”Jag vill hellre prata i termer om Day One.”