Di Weekend INTERVJUER

Svensk doldis med 3 miljoner anställda

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Tungviktare. Jonas Prising, vd för Manpower group, med verksamhet i 80 länder, är inte rädd för hur digitaliseringen stöper om världens arbetsmarknader.

Foto: Evelina Carborn

Jonas Prising styr över ett amerikanskt börsbolag värderat till 67 miljarder kronor – mer än SCA och SAS tillsammans. Ändå är han nästan okänd i Sverige. Nu berättar bemanningsbolaget Manpower groups vd om vägen till toppen, varför han inte är rädd för robotar och vad han lägger sin jättelön på.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Det är en helt vanlig torsdagsmorgon i oktober när nyhetsflashen kommer: Apples vd Tim Cook är i Stockholm. På morgonen har han synts hoppa ur en svart Mercedes på Kungsgatan, där mobiltillverkaren har sitt svenska huvudkontor. Men medan en intensiv jakt på Cook påbörjas, passerar en annan vd för ett amerikanskt börsbolag – som också är på huvudstadsbesök denna dag – nästan obemärkt förbi. Trots att branschen han jobbar för, precis som techbranschen, haft en kraftig tillväxt de senaste 15 åren.

Men svenske Jonas Prising beskrivs också som en doldis. Han ger sällan intervjuer och sannolikheten att han blir igenkänd på stan är liten. Han har trots allt inte jobbat i Sverige på nära 30 år.

I dag styr han över Manpower group, ett av världens största bemanningsföretag. Till global vd utsågs han 2014, två år senare fattade han också ordförandeklubban i företaget som värderas till 67 miljarder kronor på New York-börsen. I praktiken gör det honom till ledare för ett bolag med verksamhet i 80 länder, och omkring tre miljoner anställda varje år. Hans främsta uppgift är att leda organisationen genom den kanske största förvandlingen av arbetsmarknaden vi har upplevt sedan den industriella revolutionen startade i mitten av 1700-talet – en prekär uppgift han bland annat har Tim Cook att skylla för.

”Digitaliseringen håller på att förändra allt. Där måste vi, precis som alla andra, inse att det som gjort oss framgångsrika fram tills i dag, inte är det som kommer att göra oss framgångsrika i morgon”, säger Jonas Prising.

Det kan låta banalt, men är högst konkret. För bara 15 år sedan rekryterades majoriteten av Manpowers personal genom att de besökte fysiska kontor. I dag sker 90 procent av anställningarna genom att kandidater lägger upp sina cv:n digitalt. På samma sätt efterfrågar bolagets kunder helt andra kunskaper hos den personal de hyr in, än vad de gjorde för 15 år sedan. Förändringarna har dock hittills inte fått någon ekonomisk påverkan. Branschen har sett en kraftig tillväxt, där enbart Manpower ökat sin omsättning från 65 miljarder kronor till 155 miljarder kronor sedan millennieskiftet. Men kan utvecklingen fortsätta? Det tror Jonas Prising. Bara han spelar sina kort rätt.

FAKTA
Jonas Prising

Ålder: 52 år.

Familj: Hustru, två döttrar 22 och 20 år samt en son, 13 år.

Bor: Milwaukee, Wisconsin, USA.

Bakgrund: Uppvuxen i Tyskland, Schweiz och Sverige. Studerade på Handelshögskolan i Stockholm och chefsutbildningar på Yale university, Stanford University och Insead. Arbetade på Electrolux 1989-1997, Nilfisk-Advance 1997-1998, Manpower från 1999 som bland annat landschef i Italien och USA. Blev vd och ordförande 2014.

Kuriosa: Har bott i tolv städer i nio länder och talar svenska, engelska, tyska, franska och italienska. Bodde senaste i Sverige 1990.

VISA MER

Sålde dammsugare i Malaysia

Egentligen var det inte alls vd han drömde om att bli, utan hockeyproffs.

Han växte upp i Schweiz och Tyskland eftersom hans far arbetade på olika internationella bolag. När han var tolv år flyttade familjen till Sverige. Men någon stjärna i rinken blev han aldrig. I stället tog han sitt första karriärsteg under studietiden på Handelshögskolan i Stockholm, när han fick en traineetjänst på vitvaruföretaget Electrolux.

”Som trainee ingick det att sälja dammsugare dörr till dörr och det fick jag göra i Malaysia. Det var ett perfekt sätt att komma till en världsdel som jag var mycket intresserad av och samtidigt kunna försörja mig på att sälja dammsugare på kommissionsbasis. Det är ett jobb där det antingen går dåligt, och då kommer man hem efter tre månader när pengarna är slut, eller så går det bra och man är borta ett år. För mig gick det bra.”

På Electrolux blev han kvar i nära tio år. Ett tag arbetade han på bolagets Singapore-kontor, där träffade han sin blivande fru. Senare jobbade han i Frankrike och Storbritannien. Men när hans avdelning såldes till den danska dammsugartillverkaren Nilfisk-Advance i slutet av 1990-talet, sökte sig Jonas Prising vidare – för att familjen ville bo kvar i London – till jobbet som säljchef på Manpower Europa.

”Efter det blev jag landchef i Italien och senare även i USA. Jag har bott 40 år utanför Sverige, och precis som att jag flyttade runt mycket som liten, kan jag konstatera att så har det blivit även för min familj.”

De senaste tio åren har familjen Prising dock haft en fast punkt i Milwaukee, i delstaten Wisconsin – på gränsen till det amerikanska rostbältet. Här blev Donald Trump också stor segrare i presidentvalet 2016. Det var här juristerna Elmer Winter och Aaron Scheinfeld lade grunden till Manpower 1948. När de behövde en maskinskriverska för ett kort uppdrag, insåg de att det var omöjligt att få tag på med kort varsel. På den vägen startade de en uthyrningsagentur för kontorspersonal, som snabbt blev populär.

Men de senaste 70 åren har inte bara efterfrågan på stenografer och maskinskriverskor i princip försvunnit. I dag beskrivs den tekniska utvecklingen som en fjärde, digital revolution. Likt efter den industriella revolutionen, där många jobb och yrkeskårer försvann och nya uppstod, förutspås arbetsmarknaden förändras helt.

Globalt förväntas 5 miljoner jobb försvinna fram till 2020, enligt en rapport som presenterades på World economic forum förra året. Tittar man specifikt på Sverige kommer vartannat jobb att vara automatiserat 2034, enligt en rapport från Stiftelsen för strategisk forskning.

När Jonas Prising kommer in på ämnet märks det att han är passionerad – och att 18 år i ett amerikanskt bolag satt sina spår. Han har tränats i talförhet, pratar tydligt och artikulerat och med sådan intensitet att han är omöjlig att stoppa. Det blir många strukturomvandlingar hit, och tillgodogjorda kompetensnivåer dit. Samtidigt som alla ska vara agila och flexibla. I klarspråk: Ja, mycket kommer att förändras. Nej, vi har ingen aning om hur det kommer att bli. Men vi ska vara beredda.

”Ett misstag vi gör är att se de här förändringarna svartvitt. Analogt, digitalt. Inga robotar, alla robotar. Många jobb, inga jobb. Hade vi suttit här för 150 år sedan och sagt att det som motsvarar 70 procent av dagens arbete kommer att vara 12 procent i framtiden, hade vi blivit förskräckta och tänkt att det skulle bli massarbetslöshet och uppror. I efterhand vet vi att den industriella revolutionen fördubblade arbetskraften i absoluta tal. Det blir samma sak med digitaliseringen.”

Så du anser att diskussionerna om att robotarna kommer ta över jobben är överdriven?

”Ja, vi pratar alldeles för mycket om robotar och AI. Vissa jobb kommer att försvinna, nya kommer att uppstå. Men alla jobb försvinner inte. Det vi pratar för lite om däremot är det jag kallar en ’färdighetsrevolution’. Att förbereda både arbetsgivare och arbetstagare på att 70-80 procent av alla jobb kommer att förändras. Där är vi väldigt fastlåsta i den gamla världen och hittills har jag sett ganska lite nytänkande från företag, sociala parter och samhället på den punkten.”

Vad krävs enligt dig för att klara den övergången?

”Vi behöver lägga större fokus på livslångt lärande. I dag pratar vi mycket om IQ och EQ, men nästan ingenting om LQ, en människas förmåga att lära sig nytt, vidareutvecklas och ställa om. Det är en avgörande kompetens i en omvärld som snabbt förändras och det tror jag blir nyckeln i framtidens arbetsliv.”

Enligt Jonas Prising är det den bästa metoden för att bromsa den största globala trenden han ser just nu, att arbetsmarknaden enligt honom håller på att ”klyvas i två”. På ena sidan finns arbetstagarna som tjänar på ny teknik, globalisering och frihandel, och som har en ljus framtidssyn. På den andra de som är rädda att de inte kommer få någon fördel av den framtida utvecklingen. Det är den senare gruppen som börjat göra sin röst hörd i Italien, Frankrike, Tyskland, Brexit-valet och inte minst hans hemstat Wisconsin, där valet av Trump kom som en överraskning även för honom.

”Fortsätter de här klyftorna att öka är det inte bra för någon. Inte för företag, för den ekonomiska tillväxten, för välfärden eller för medborgarna. Men där tror jag att vidareutbildning kan hjälpa till att överbrygga sprickorna.”

Att de anställda ständigt vidareutvecklas tror Jonas Prising också kommer att fungera som tillväxtmotor för bemanningsbranschen.

”På den vägen kan man under olika livsfaser ha olika typer av anställning beroende på vad som passar just då. Fast jobb, visstidsanställning eller gig-jobb.”

Men just gig-jobb har fått mycket kritik för att människor riskerar att tjäna lite och utnyttjas. Hur ser du på det?

”Ja, men det är där jag saknar en stor arbetsmarknadsdebatt. I framtiden kommer din jobbsäkerhet att garanteras av att du fortsätter att utbilda dig. Kanske utför du gig-jobb medan du vidareutbildar dig. Men det är det här vi måste börja prata om på allvar och skifta tänk kring så att individen kan skyddas under sin karriärresa.”

Stor respekt för paret Gates

Medan Apple-chefen tweetar om att han har besökt skogarna utanför Iggesunds pappersbruk, kommer Jonas Prising in på ämnet världsledare som gjort starkt intryck. Tim Cook är inte en av dem. Men Microsoft-grundaren Bill Gates är.

”Han och Melinda Gates är personer som har fler växlar än vi andra. De har en imponerande förmåga att förstå komplexa problem och komma till insikter snabbt. De har också en enorm drivkraft och väldigt hög intellektuell kapacitet, samtidigt som de ser det som en av sina livsuppgifter att bidra till ett bättre samhälle.”

De senaste åren har paret framför allt uppmärksammats för sina världsförbättrarprojekt. Som världens rikaste man har Bill Gates också drivit kampanj där han lovat att donera 99 procent av sin förmögenhet till välgörenhet och uppmuntrar andra miljardärer att göra detsamma.

Även Jonas Prising har blivit förmögen genom sitt toppjobb. Bara i fjol fick han ett lönepaket på 10,99 miljoner dollar motsvarande 89 miljoner kronor, 15 miljoner kronor mer än året innan. En ersättning som gör Jonas Prising till en av de bäst betalda svenskarna i näringslivet genom tiderna.

Hur tänker du själv kring välgörenhet?

”Nu är jag inte exakt på samma nivå som Bill Gates, men om man bor i USA lär man sig snabbt att det finns enormt starka förväntningar på företagsledare och människor som har finansiella möjligheter att ”ge tillbaka” genom att donera personligen, donera pengar från organisationen eller ge av sin tid för att leda kampanjer.”

Jonas Prising har valt att göra alla tre. Tidigare i år valdes han till ordförande för en välgörenhetskampanj organisationen United Way arrangerar i Milwaukee. Under oktober och november ska 60 miljoner dollar samlas in.

Hur stort blir ditt bidrag?

”Rent företagsmässigt donerar vi pengar, och privat gör jag det också. Det blir en betydande summa. Jag har ju resurser så jag bidrar som förväntat av mig”, säger han, fiskar upp mobilen och bläddrar fram till en bild på två män i hockeyutrustning.

”Men sedan gör jag också det här. Där är jag och där är Matt Levatich, vd för det Milwaukee-baserade motorcykelföretaget Harley-Davidson, när vi spelar in en film för kampanjen. Vårt budskap är att vi är ett lag i samhället Milwaukee. Men för att bli ett vinnande lag måste vi överbrygga gapen i vårt samhälle vad gäller utbildning, finansiell säkerhet och hälsa för alla medborgare.”

Så fick han leva ut pojkdrömmen trots allt. Nu spelar han mer ishockey än när han var ung, berättar han. Dessutom med svenska världsstjärnor, eftersom de svenska ishockeyproffsen som rekryteras till laget Nashville Predators ofta skolas in via farmarlaget Milwaukee Admirals.

”Det är så nära en proffskarriär jag kom. Men det visar att det är bra att drömma.”