Hoppa till innehållet

Surfaresset laddar om

Ciotat/Franska Rivieran
Han har jagat fartrekord hela sitt liv, på vindsurfingbrädor, i America’s Cup-båtar och extrema trimaraner.
Men nu står Anders Bringdal inför sitt livs största utmaning: att få snurr på miljardprojektet Seabubbles eldrivna taxibåtar till världens alla vattentäta storstäder.

VÄNTAR PÅ FRAMGÅNGSVÅGEN. Anders Bringdal testkör den första prototypen av Seabubbles med en ny bärplansvinge i juni i år, tillsammans med kompanjonen Alain Thebault och testingenjören Jean Rouquette i Ciotat på den franska rivieran.
VÄNTAR PÅ FRAMGÅNGSVÅGEN. Anders Bringdal testkör den första prototypen av Seabubbles med en ny bärplansvinge i juni i år, tillsammans med kompanjonen Alain Thebault och testingenjören Jean Rouquette i Ciotat på den franska rivieran.
VÄNTAR PÅ FRAMGÅNGSVÅGEN. Anders Bringdal testkör den första prototypen av Seabubbles med en ny bärplansvinge i juni i år, tillsammans med kompanjonen Alain Thebault och testingenjören Jean Rouquette i Ciotat på den franska rivieran.
VÄNTAR PÅ FRAMGÅNGSVÅGEN. Anders Bringdal testkör den första prototypen av Seabubbles med en ny bärplansvinge i juni i år, tillsammans med kompanjonen Alain Thebault och testingenjören Jean Rouquette i Ciotat på den franska rivieran.Foto: Jack Mikrut
”Livet leker för oss. Vindsurfingen kan jag alltid komma tillbaka och lattja med.”Foto: Jack Mikrut
BRÄDGÅRD. Hemma i garaget vid villan i Jai utanför Marseille har Anders Bringdal sin samling vindsurfingbrädor. Bland annat den han satte fartrekordet med, 51,46 knop på 500 meter.Foto: Jack Mikrut
FARTGLAD. Alain Thebault, medgrundare Seabubbles.Foto: Jack Mikrut
PÅ VÄG TILL PARIS. Den senaste prototypen av Seabubbles är byggd i Schweiz och har plats för fyra passagerare samt förare. Den visas i dagarna upp i Paris där den har dispens att köras i max 18 kilometer i timmen på Seine.Foto: Jack Mikrut
KÄLLA TILL GLÄDJE. Anders Bringdals söner, Axel 8 år och tvillingarna Chris och Morgan 4 år, leker med den första modellen av Seabubbles.
KÄLLA TILL GLÄDJE. Anders Bringdals söner, Axel 8 år och tvillingarna Chris och Morgan 4 år, leker med den första modellen av Seabubbles.Foto: Jack Mikrut
Innehåll från EKNAnnons

Vändningen: Rekordhög framtidstro bland många exportföretag

Carl-Johan Karlsson, chef för affärsområdet SME & Midcorp på EKN.
Carl-Johan Karlsson, chef för affärsområdet SME & Midcorp på EKN.

Så sent som i november i fjol visade en undersökning från EKN på rekordlåga exportförväntningar bland små och medelstora företag. Nu är det precis tvärtom.

– De här företagen är viktiga för ekonomin, så det är goda nyheter för Sverige, säger Carl-Johan Karlsson på EKN.

EKN:s garantier kan vara det som behövs för att en satsning ska bli av 

Optimismen har återvänt bland Sveriges små och medelstora bolag, SME – åtminstone om man ser till en ny undersökning från Exportkreditnämnden, EKN.

Vid sex tillfällen med start i november 2021 har EKN ställt samma frågor till exporterande små och medelstora företag.

I november 2023 låg exportörernas förväntningar i botten. Bara 43 procent av företagarna trodde då på ökad export det kommande året medan 23 procent i stället väntade sig att exporten skulle minska. I den senaste undersökningen är läget ett helt annat: Nu tror 68 procent på ökad export – och bara 7 procent på en minskad sådan.

– Det är inte så ofta man kan säga att siffrorna talar sitt tydliga språk, men så är det nu: Framtidstron är tillbaka. Sedan bottennoteringen under senhösten har vi fått lägre inflation och signaler om en ny räntebana från Riksbanken – och SME reagerar direkt, säger Carl-Johan Karlsson, chef för affärsområdet SME på EKN.

40 procent av exporten

Enligt SCB fanns det i Sverige vid årsskiftet drygt 45 000 exporterande SME, det vill säga företag med 1 till 249 anställda. Det kan jämföras med de drygt 1 000 exporterande företag som har 250 anställda eller fler.

– SME är så många att de står för hela 40 procent av Sveriges totala export. Det gör den här sektorn mycket viktig för ekonomin och sysselsättningen i landet. Alla orter har inte storföretag, men de har små eller medelstora företag. Därför betyder det något när SME tror på ökad export, säger Carl-Johan Karlsson och fortsätter:

– Förenklat kan man säga att när större företag ökar sin produktion kan det innebära en rad saker, som att de flyttar sin produktion utomlands eller köper in fler robotar. När små företag ökar sin produktion så anställer de lokalt.

Röda havet påverkar kortsiktigt

Ser man till förväntningarna som enbart rör det kommande kvartalet och inte helåret visar EKN:s senaste undersökning också på stärkt optimism. Här ligger exportförväntningarna nära toppnoteringen i slutet av 2021. Då hade effekterna av pandemin klingat av och Ryssland hade inte ännu invaderat Ukraina.

– Vi hade nog sett ännu högre förväntningar för det kommande kvartalet om det inte varit för situationen i Röda havet. På kort sikt påverkar det företagens transporter i och med att de nu måste gå runt Afrikas horn, vilket innebär minst tolv dagar längre färd till och från Asien. Men på lite längre sikt ser det ut som om företagen räknar med att det är löst, säger Carl-Johan Karlsson.

Exporten avgörande

I EKN:s undersökning säger 42 procent av de tillfrågade företagen att de troligen eller absolut inte skulle överleva utan sin export.

– Vår undersökning visar hur avgörande exporten är för de här bolagen. Därför är det av största vikt att de får den finansiering de behöver för att fortsätta växa, oavsett om de exporterar lingonsylt eller enormt avancerade styrsystem till gruvindustrin. Och där har vi på EKN en viktig roll att spela, säger Carl-Johan Karlsson.

EKN kan försäkra upp till 80 procent av bankens risk vid exportaffärer 

 

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera