Di Weekend INTERVJUER

Strömstedt: Det var en vanlig gråsparv

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Niklas Strömstedt. Foto: Jonas Eng

Jonas Eng

Niklas Strömstedt är dubbelt aktuell, med både julturné och en andra säsong av sitt relationsprogram. Över en frukost berättar han allt om fågeln som blev påkörd, och varför äldre män kommer fram till honom på stan.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vad rör sig i ditt huvud i dag?

”Jag håller på att förbereda min jul­turné, och så har jag faktiskt blivit föreningsmänniska. Sedan i våras sitter jag i AIK:s fotbollsförenings valberedning. Det är jätteroligt, jag gick en valberedarkurs förra veckan – den såg man inte komma. AIK är ju inte som vilken idrottsförening som helst i och med att det är ett börsnoterat bolag.”

Du ska flänga land och rike runt en hel månad innan jul, den period som folk är som mest stressade. Är det ett medvetet val för att slippa julstressen?

”Nej, men det är faktiskt väldigt skönt att ha ­någonting konkret att göra den perioden. November är ju segt, men med repetitioner går de där två månaderna fram till jul ganska fort. Tända ljus kan man ju göra i januari också.”

Du har nästan 100 000 följare på Twitter, hur använder du den kanalen?

”Twitter har blivit en träskmark tycker jag. Det är bra länkar till artiklar, som jag läser. Men jag skriver inte så mycket längre, bara om fotboll.”

Vad är det med fotboll som gör dig så passionerad?

”Alla måste väl ha någon störning. Det är roligt att titta på, jag spelade mycket själv när jag var yngre, och det är roligt att följa ett lag. Istället för religion kanske, att hitta en samhörighet.”

Du är inte religiös?

”Nej. Min farfar var pingstpastor och min morfar var missionspastor, vilket gjorde att mina föräldrar aldrig prackade på mig eller min syster ­någonting. Vi är inte döpta, inte konfirmerade, de tyckte att vi skulle få bestämma själva. Det var ganska klokt.”

FAKTA
Niklas Strömstedt

Ålder: 60 år.

Familj: Hustrun Jenny Strömstedt, tre vuxna barn och tre bonusbarn.

Bor: Södermalm i Stockholm.

Aktuell: Julturnén Ett ljus i mörkret 17 november-­16 ­december. Andra säsongen av Tillsammans med Strömstedts hade nyss premiär.

Frukost: Två vänd­stekta ägg, bacon, fruktsallad och kaffe på restaurang Riche vid Stureplan i Stockholm.

VISA MER
Du skrev en låt till din äldsta son Adam som jag tycker är en av de vackraste låtarna om föräldraskap. Hur känns det i dag att framföra Vart du än går, när han är över 30 år?

”Det känns fint att spela den fortfarande. Det låter som en klyscha men de växer ju upp så fort, men för mig finns han ju fortfarande i alla åldrar. Han tycker också väldigt mycket om den.”

»Hur jag ser ut kan provocera« Din låt Den sommaren med de legendariska raderna ”Vi åkte ut till Lidingö och hem igen, vi körde på en fågel och begravde den, någonstans vid en sjö” – varför tror du att den har fastnat hos folk?

”Raden med fågeln har delat upp folk i två ­läger, vissa hatar den. Och den balanserar ju på pekoralets staket. Det är en enkel låt, men också sann. Jag tror inte att man hade kunnat hitta på den ­typen av historia. Jag tycker själv jättemycket om den. Jag har arrat om den lite nu, den blir lite tyngre, hårdare och mer desperat.”

Kan vi reda ut exakt vad som verkligen hände med fågeln?

”Det var ju ingen sjö, insåg jag 2015 när jag skulle visa artisten Miriam Bryant på en karta var vi hade begravt den. Det var vid havet. Jag blev glad, för det är ju trevligare än att vara begravd vid en sjö.”

Vilket år var det?

”Det måste ha varit 1977 eller 1978, en sommarnatt mellan fredag och lördag, och jag skulle köra hem den här tjejen till hennes mammas hus på Lidingö. Fågeln var en vanlig gråsparv, som kom gående över Tegeluddsvägen. Den kanske var skadad för den försökte lyfta men lyckades inte. Och tjejen och jag behöll kontakten under alla år.”

John Lundvik: »Det räcker inte att sjunga bra« I sociala medier framgår det tydligt att du har goda relationer med dina expartners. Alla ­lajkar och peppar varandra, även barnen.

”Det är klart alltid jobbigt att bryta upp relationer, men särskilt om man har barn ihop måste man ju skärpa sig. Det är så dumt att slarva bort en människa som man har ganska mycket gemensamt med bara för att man inte ska leva ihop. Och vi gillar ju varandra.”

Apropå relationer, du gör en ny säsong av Tillsammans med Strömstedts, tillsammans med din fru, programledaren Jenny Strömstedt?

”Ja, det blir sex nya avsnitt med start i mitten av november. Efter förra säsongen kom det fram jättemånga äldre män till mig på gatan, och sa ’Fan, det där programmet du gör med frugan, det är jävligt bra asså. Du vet jag och Gunsan har inte snackat med varann om det där på 25 år, men vi började ju prata va’. Det är väldigt roligt.”