Di Weekend INTERVJUER

Strandhäll slåss för kvotering

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Annika Strandhäll.

Petronelle Halvorsen

Den tidigare socialministern Annika Strandhäll gör comeback som talesperson för jämställdhetsfrågor för Socialdemokraterna. Kvotering i bolagsstyrelserna ingår i den politik hon kommer föra för en ökad jämställdhet i näringslivet.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

För ett år sedan, i oktober 2019, avgick Annika Strandhäll som socialminister. Hennes sambo och pappan till hennes två barn hade tagit sitt liv. För Annika Strandhäll blev det nödvändigt att kliva åt sidan. Att fortsätta det krävande jobbet som minister som om ingenting hade hänt var en omöjlighet. Hon behövde tid med sina två döttrar och meddelade sin avgång för statsminister Stefan Löfven. Sambon begick självmord efter att paret bestämt sig för att separera och Strandhäll var på väg att flytta in i en egen bostad. I början av året gjorde Annika Strandhäll en uppmärksammad personlig intervju med Fredrik Skavlan där hon öppet pratade om självmordet, de skuldkänslor det förde med sig och vikten av att bryta stigmatiseringen kring psykisk ohälsa.

Politiken lämnade hon dock inte helt efter sin ministeravgång. Hon gick över till en roll som ­ledamot för Socialdemokraterna i riksdagen, där hon bland annat suttit i utrikesutskottet. Och ­under de månader som har passerat har Strandhäll sakta men säkert återfunnit sin politiska glöd. I mitten av april meddelade Socialdemokraterna att hon blir partiets talesperson för jämställdhetsfrågor. 

”Tiden gör underverk. I någon mån är jag och min familj på ett bättre ställe nu. Vi har hunnit förhålla oss till en ny verklighet och en ny familjebildning. Sedan kommer det här väl fortsatt att ta tid. Men för att kunna komma på fötter är det viktigt att få möjlighet att göra något som är viktigt”, säger Annika Strandhäll.  

Hon efterträder ingen, eftersom rollen är ny i partiet. 

”Jag blev väldigt glad över att få frågan, som ­föregicks av en diskussion med vår partiordförande Stefan Löfven. Han är en omtänksam och klok person. Vi har haft en hel del kontakt efter det som hände i höstas. Vi resonerade utifrån vilka behov som finns i partiet. Det här är frågor där vi behöver utveckla vår politik och arbeta med inför ­valet 2022. Vi behöver bli ännu tydligare och ännu vassare”, säger Annika Strandhäll. 

FAKTA
Annika Strandhäll om:

Det politiska livet i riksdagen efter corona:

”Coronakrisen förändrar det politiska landskapet. Vi kommer att få jobba med konsekvenserna av pandemin under en lång tid framöver, såsom ­arbetslösheten och påföljande problem. De partier som har tagit ansvar för åtgärderna som läggs fram svetsats samman. Vad det kommer att innebära för de nationalistiska rörelserna är svårt att veta. Antingen tappar de mark, eller så lyckas de skylla pandemin på globaliseringen.”

Angående krav från Kerstin Hessius, vd för tredje AP-fonden, om ett slutdatum för krisen:

”Jag förstår känslan av desperation från svenska företagare och jag kan leva mig in i önskemålet om ett slutdatum. Men vi kommer inte kunna leverera det. Varje nation gör i stunden vägval som man upplever att man har stöd för. Konsekvenser kommer bli tuffa.”

Kvinna hon beundrar:

"Farmor Viktoria, hon är min Nelson Mandela. Hon har kämpat för sina barn, funnits där för alla andra, tagit ansvar för sig och sitt samtidigt som hon öst kärlek och omtanke. Hon är ett viktigt skäl till att jag är feminist och socialdemokrat". Farmodern som är 97 år är svårt sjuk i Covid-19. 

VISA MER
FAKTA
Annika Strandhäll

Ålder: Fyller 45 år i dag på valborgsmässoafton.  

Familj: Två döttrar och en bonusson. 

Bakgrund: Uppvuxen i Bergsjön utanför Göteborg. Förbundsordförande Vision 2011-2014, ­Socialförsäkringsminister 2014-2017, Social­minister 2017-2019.

Lön: 139 000 kronor i månaden. Behåller statsrådsarvode till september i år, därefter riksdagsarvodet på 68 400 kronor i månaden.

Aktuell: Talesperson för jämställdhetsfrågor för Socialdemokraterna. Riksdagsledamot (S) och ledamot i utrikesutskottet, ordförande för S-kvinnor i Stockholms stad.

VISA MER

Är det här uppdraget något av en comeback för dig?

”Jag vet inte. Jag ser det som en möjlighet att få göra något som är viktig på riktigt, under former som jag styr mer över jämfört med tiden som ­minister där många andra styrde över min agenda.”

Coronakrisen hot mot jämställdheten

Annika Strandhäll säger att hon brinner för jämställdhetsfrågan, inte minst efter att ha brottats med den under tiden som socialförsäkringsminister. Kvinnor nyttjar socialförsäkringarna i högre grad än män bland annat genom ett större uttag av föräldraförsäkringen. Kvinnor är överrepresenterade när det gäller den psykiska ohälsan och bland garantipensionärerna. Kvinnor är också i större utsträckning ensamstående föräldrar. 

”Följer man kvinnor från vaggan till graven blir ojämställdheten tydlig när man tittar på socialförsäkringssystemen. De ekonomiska klyftorna uppstår när man bildar familj, och sedan tar man inte igen det gapet”, säger Annika Strandhäll. 

Ett fokus på jämställdheten anser hon särskilt relevant i denna extraordinära tid där samhället är satt på undantag för att försöka besegra det dödliga coronaviruset.

 ”Vi är i ett läge där den konservativa högern och extremreligiösa grupper hakat arm. I flera olika länder ser vi nu förslag som går ut på att reversera framstegen på jämställdhetsområdet”, säger Annika Strandhäll. 

”I amerikanska delstater används coronakrisen som ursäkt för att man minskar tillgängligheten till abort. Polen har gått fram med lagförslag mot abort och sexualundervisning samtidigt som ­invånarna inte kan protestera mot den förda ­politiken på grund av coronarestriktioner. Och i Ungern vill Viktor Orbán, som nu styr landet med dekret, förbjuda könskorrigeringar”, fortsätter hon. 

Även om Annika Strandhäll inte ser liknande tendenser i Sverige oroar hon sig för kvinnors ­säkerhet i spåren av coronakrisen. 

”I Frankrike har man uppskattat att våld i nära relationer har ökat med 30 procent i spåren av nedstängningen. Det finns ingen anledning att tro att vi i Sverige skulle vara skonade från den här typen av händelser.” 

Kvinnodominerade jobb i farozonen

Hon oroar sig också för alla de kvinnor som nu drabbas på grund av de jobb som försvinner när företag går i konkurs. 

”Restaurang-, hotell-, turism-, handeln och rese­branschen är yrkesområden som är dominerade av lågavlönade kvinnor med osäkra anställningsvillkor”, säger hon.  

”Vi måste orka ha ett jämställdhetsperspektiv när vi tittar på de åtgärder som kommer till för att stötta dem som blir av med jobben och är i hemmen”, fortsätter hon. 

Camilla Läckberg: »Vi behöver bli mer förbannade«

Annika Strandhäll vill driva en politik som höjer lönerna i kvinnodominerade yrken. 

”Yrken där kvinnor dominerar har konsekvent en lägre lönesättning. Och det finns forskning på att löner och status sjunker när yrken går från att vara mans- till att bli kvinnodominerade. Det här är en strukturell problematik. Vi behöver få upp lönerna i kvinnodominerade branscher”, säger hon. 

Strandhäll vill också minska kvinnors deltidsarbetande och öka pappors uttag av föräldraförsäkringen. 

”Stora delar av äldreomsorgen är fortfarande organiserad i deltidstjänster. Det måste vi komma ifrån”, säger hon.

Kvoteringslag stötte på patrull

När det kommer till näringslivet står Strandhäll fast vid att lagstadgad kvotering till bolagsstyrelser är rätt väg att gå. 

”Jag är definitivt för kvotering. Den ståndpunkten har inte ändrats från partiets sida. Bolagsstyrelser är en viktig symbolfråga och är så jäkla grundläggande”, säger Annika Strandhäll. 

Så sent som 2017 tvingades S- och Mp-regeringen med Stefan Löfven i spetsen att backa från sina planer på en kvoteringslag, eftersom en majo­ritet i riksdagen motsatte sig den. 

Vilken politik krävs för att fler kvinnor ska bli vd-ar för börsbolag? Knappt tio procent av Stockholmsbörsens verkställande direktörer är i dag kvinnor.

”Det här handlar om ett glastak. Ju högre upp du kommer upp desto färre bli kvinnorna. Man måste synliggöra kompetensbortfallet i kronor och ören.”

Att Annika Strandhäll brinner för jämställdhetsfrågorna är tydligt under intervjun. Hon säger sig också bottna i dem på ett personligt plan. Hon berättar om en obehaglig upplevelse när hon som 25-åring deltog i ett internationellt fackligt arrangemang i Genève. Då var hon vice ordförande för kommunaltjänstemannaförbundet i Göteborg.

”På kvällen under en middag tyckte mannen som lett tillställningen jag var på, att han skulle avsluta kvällen med att smeka mig efter ryggen och fråga mig om han fick följa med mig på rummet”, säger hon. 

Sex säljer – för 300 miljarder kronor

Annika Strandhäll berättar att hon kände en besvikelse och en ilska över det som hänt. 

”Man blir kränkt och förbannad och känner sig nedvärderad. Det är bara sådant som jag önskar att man som ung, smart kvinna med drömmar om vad man vill åstadkomma inte ska behöva möta. Det finns en risk att man inte orkar hålla sin kurs efter den typen av händelser”, säger hon. 

Annika Strandhäll har även på senare år fått ­utstå kränkande och hatiska kommentarer på ­sociala medier. I en web-tv sändning som snabbt plockades ned kallade en moderat politiker Annika Strandhäll för ”hora” år 2016. Moderaten fick efter uttalandet lämna sina politiska uppdrag, men han försonades senare med Strandhäll över sociala medier. 

”Jag är inte så orolig för det för egen del. Det har runnit mycket vatten under broarna och mina barn är ganska luttrade. Min äldsta dotter står bakom mig och tycker att jämställdhet är viktigt. Det är stärkande”, säger hon.  

Är du på sikt intresserad av att bli minister igen?

”Om tiden är rätt och det fungerar med familjelivet lämnar jag inget för uteslutet.”