Di Weekend INTERVJUER

Städgurun som blev ett världsfenomen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

MILJONER FÖLJARE. Sedan premiären av Marie Kondos Netflix-serie har ­an- talet följare på hennes Instagramkonto ökat från 710 000 till över 2,3 miljoner.

Denise Crew/Netflix

Marie Kondo är japanskan som har gjort städning till big business. Just nu sveper konmari – städfilosofin uppkallad efter henne själv – över hela världen. I sin enda svenska intervju svarar hon på ­kritiken mot ­begreppet ”spark joy”, men lägger locket på om affärerna.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

En driven japanska håller på att bygga ett affärsimperium kring sin egen filosofi för att rensa och organisera, framför allt i hemmiljöer. Om begreppet ”spark joy”, från japan­skans tokimeku – eller glittra som de ­svenska utövarna kallar det – låter bekant är det tack vare Marie Kondo, 34-årig författare och organisationskonsult från ­Tokyo.

Hon började intressera sig för att hålla ordning hemma när hon var 5 år gammal, och berättar hur hon redan då började göra research i ämnet.

”Men det blev inte mitt yrke förrän jag var 19 år och studerade på universitetet. Då började jag städa mina vänners hem som en hobby – jag njöt av det och använde det som ett sätt att förfina min metod. Men ryktet spred sig och jag fick fler och fler förfrågningar”, berättar Marie Kondo, via mejl.

”När efterfrågan på mitt extraknäck blev ännu större sade jag upp mig från mitt jobb för att städa på heltid. Med tiden blev kön så lång att jag bestämde mig för att skriva en bok, så att fler människor skulle kunna lära sig städa enligt min metod.”

Boken, The Life-changing magic of ­tidying up, Konsten att städa på svenska, kom ut 2014, blev en enorm succé och har legat på New York Times bästsäljarlista i svind­lande 151 veckor. Tillsammans med uppföljaren Spark joy har Marie Kondo hittills sålt över 10 miljoner böcker över hela världen.

FAKTA
Marie Kondo

Ålder: 34 år.

Född: I Tokyo, Japan.

Bor: Los Angeles.

Familj: Maken Takumi Kawahara, som också är vd i bolaget Konmari Media Co. Paret gifte sig 2012 och har två döttrar, Satsuki och Miko.

Aktuell: Tv-serien Tidying up with Marie Kondo i åtta avsnitt på Netflix.

VISA MER
FAKTA
Sex grundläggande regler

... för att organisera ditt hem enligt konmari­metoden:

1. Bestäm dig. Att genomföra hela konmari­processen kräver tid och energi.

2. Gör en tydlig målbild över hur du vill leva. ­Visualisera den gärna som en lista, teckning eller kollage.

3. Rensa klart innan du planerar nya förvaringslösningar.

4. Rensa efter kategorier, inte efter plats. Samla allt i varje kategori på samma plats – då ser du hur mycket du verkligen har.

5. Följ den rätta ordningen (kläder, böcker, ­papper, komono, sentimentalt).

6. Ställ dig frågan: skänker den mig glädje/does it spark joy? Processen handlar om att välja ut det du vill ha kvar, inte vad du ska göra dig av med. Glöm inte tacka de saker du inte behåller.

VISA MER
En känsla av tokimeku

Hennes genomslag är så stort att hon på flera språk fått ett eget verb – på engelska ”to kondo”, och på svenska ”att kon­maria”. Det är processen att systematiskt gå igenom samtliga saker i ens hem – inklusive kläder, papper, verktyg och köksredskap – genom att hålla varje enskild sak i handen och känna efter om den ger ägaren en känsla av tokimeku, alltså glädje. Om svaret är nej ska den tackas för sin tjänst och avlägsnas från hemmet. Till och med onödiga och dåliga köp ska man visa tacksamhet mot.

”Om du släpper taget om en ägodel som du aldrig har använt, så har den lärt dig att att du inte behöver sådana saker i ditt liv. Den insikten kommer att hjälpa dig att inte göra ett liknande misstag längre fram. Därför är det jätteviktigt att visa tacksamhet för vad den har lärt dig. Att gå på djupet kring varje sak du gör dig av med kommer att göra dig mer medveten om hur du ­shoppar i framtiden”, säger Marie Kondo.

Det handlar egentligen inte om städning per se, eller ens minimalism. Om någon får samma starka känsla av glädje av 100 likadana jumprar kan man behålla dem. Där­emot har Marie Kondo säkert åsikter om hur de ska vikas (i små rektangulära paket) och förvaras (stående i lådor, gärna sorterat efter färg).

Time Magazine listade henne redan 2015 som en av världens 100 mest inflytelserika personer, ändå är det först 2019 som ­Marie Kondo verkligen blivit känd på bred front. Och det är tack vare tv.

Hos pensionärer och barnfamiljer

Den 1 januari i år hade hennes egen tv-­serie, Tidying up with Marie Kondo, ­Konsten att städa, premiär på Netflix. Perfekt ­tajmat efter nyårslöftena om föränd­ringar i livet, och till ­säsongen då folk ändå behöver göra plats för de nytillkomna julpresenterna och reafynden.

I åtta avsnitt hjälper Marie Kondo olika familjer i Kalifornien att rensa sina hem och införa ny ordning. Hon snubblar över ­kartonger hemma hos pensionärer och småbarnsfamiljer, slänger sig spontant på golvet och rullar jublande runt på den ­frilagda ytan, och lär alla vika små per­fekta rektanglar av sina kläder.

Det är enkelt och småskaligt, precis som hennes filosofi. Hon kommer på besök hos familjerna med jämna mellanrum under processen, men har aldrig med sig över­dådiga presenter eller generösa löften, utan i bästa fall ett gäng begagnade kartonger för att förvara småsaker i.

Visa respekt mot sitt hem

I varje avsnitt inleder Marie Kondo med att hälsa på det hem som ska städas. Det är ett av de mest känslosamma inslagen, och deltagarna blir uppenbart tagna av insikten att man kan visa tacksamhet och respekt mot sitt hem.

Varför är den proceduren så viktig för dig?

”Att hälsa på hemmet blir ett tillfälle att reflektera över hur viktigt och ovärderligt vårt hem är för oss, och allt det gör för oss”, svarar Marie Kondo.

Även om Netflix inte släpper tittarsiffror är det uppenbart att Konsten att städa är en veritabel succé. Sedan premiären 1 januari har antalet följare på ­Marie Kondos Instagramkonto ökat från 710 000 till över 2,3 miljoner, och debut­boken har återigen klättrat till en av top­placeringarna på New York Times bästsäljarlista. I den svenska Facebookgruppen Konmari Sve­rige var inflödet av nya medlemmar så stort i januari att administratörerna införde nya regler för publicering av inlägg.

Hon har suttit i talkshowsofforna hos ­såväl Ellen DeGeneres som Jimmy Kimmel och Stephen Colbert, porträtterats och ­debatterats i The Guardian, New York ­Times, CNN, Huffington Post, Washington Post, BBC, Financial Times och Wall ­Street ­Journal, för att bara nämna ett fåtal.

Max 30 böcker provocerade

Även i Sverige har företrädare för kon­mariprocessen intervjuats i tv och radio – och ofta för att försvara sig. Karin Pettersson, policychef på Schibsted och för­fattare, är en av många som uttryckt skepsis: ”Ännu ett bevis på att världen är mycket sjuk är att många av er inte verkar förstå att Marie Kondo måste förstås som ett symptom på att världen är mycket sjuk”, twittrade hon i slutet av januari.

Marie Kondo hamnade redan i januari i ett virtuellt blåsväder när en meme om att hon inte tycker att någon ska äga mer än 30 böcker spreds i sociala medier, vilket hon till slut tvingades dementera officiellt.

Många anser att frågan som Marie ­Kondo vill att vi ställer oss inför varje sak vi äger – ”does it spark joy?” – är provocerande och felaktig, eftersom inte alla människor har ekonomisk möjlighet att enbart omge sig med saker som skänker glädje. Vissa ­saker är bara nödvändigheter för ett hushåll, inte glädjespridare.

Hur ställer du dig till kritiken?

”Kanske är det frasen ’spark joy’ som inte riktigt klickar för dessa människor. Tänk i stället på dessa saker utifrån hur de berikar ditt liv, skyddar dig och ger dig möjlighet att ta hand om dig själv och din familj”, säger Marie Kondo.

”Konmarimetoden är en process för att tänka annorlunda och hitta nya perspektiv, så att det blir tydligt för dig hur dina ägodelar hjälper dig leva ditt liv som du vill. Därigenom visar du också sakerna större tacksamhet och tar bättre hand om dem.”

Sett till vilka som är medlemmar i olika virtuella konmarigrupper blir det tydligt att processen främst lockar kvinnor, åtmin­stone när det gäller att ta initiativet.

Generellt verkar män mindre angelägna att systematiskt rensa och organisera hemma. Varför tror du det är så?

”Kvinnor har socialiserats in i att ta på sig mycket av hushållsarbetet, men jag tror starkt på att varje individ bär ansvaret för att rensa bland sina egna ägodelar.”

Blev hustruns manager

Marie Kondos framgångar stannar inte vid böcker, tv-serie och konsultarvoden. ­Hennes företag, Konmari Media Co, håller på att byggas upp till en livsstilsplattform med höga ambitioner. Konmari Media Co styrs av Marie Kondos make, Takumi ­Kawahara, som sade upp sig från sitt jobb inom försäljning och blev hustruns ­manager och vd så fort affärerna började ta fart. Vid Di Weekends frågor om företaget, affärsidén och hennes tankar kring entreprenörskap är det dock tvärstopp. ­Marie Kondos team säger att hon enbart besvarar frågor om städning.

En fingervisning om de affärsmässiga ambitionerna är dock förra årets lansering av Marie Kondos första egna inredningsprodukter – fyra olika set med kartonger för att organisera innehållet i byrålådor. De sålde snabbt slut trots priset på 89 dollar (cirka 900 kronor) för sex kartonger. Inför produktutvecklingen hade Konmari Media rekryterat Apples förpackningschef ­Cecylia Ferrandon – föga förvånande eftersom Marie Kondo själv rekommenderar Apples kartonger för förvaring av kläder och småsaker.

Kursen kostar 23 000 kronor

En annan inkomstkälla för Konmari Media är kurserna för att utbilda konsulter i konmarimetoden. Två gånger om året hålls kurser i London och New York för ett ­begränsat antal deltagare.

Den kurs som ges i London nu i april kostar 23 000 kronor för två dagar, men då tillkommer resa och uppehälle samt alla måltider utom lunch. Marie Kondo själv närvarar bara som hastigast för möjligheten för deltagarna att ta en selfie med henne – kurserna hålls numera av andra erfarna konsulter. För att gå kursen måste deltagarna ha läst båda Marie Kondos böcker, fullbordat hela konmariprocessen själva och kunna dokumentera det välorganiserade hemmet med bilder.

Att fullfölja en kurs är dock bara ett av flera steg på vägen, och ingen garanti för få kalla sig konmarikonsult. Kazuma ­Yamauchi, medgrundare av Konmari ­Media och operativ chef, berättade för ­Forbes 2017 att mindre än 10 procent av kursdeltagarna dittills hade lyckats bli certifierade. Konsulterna driver därefter sina egna företag, men betalar en årlig medlemsavgift på 500 dollar till Konmari ­Media Co.

Två konmarikonsulter i Sverige

Clara Johansson, 28 år, är en av två certifierade konmarikonsulter i Sverige, och driver det egna konsultföretaget Solclara i Stockholm. Hon har en bakgrund som ­socionom inom socialpsykiatrin.

”Det gav mig insikt om hur hemmet speglar en människas livsstil och mående. Att leva med en stökig hemmiljö är för många lika med stress och dåligt samvete”, säger hon.

”Jag ser också konmaristädning som en möjlighet att få fler att börja skänka och återvinna kläder och prylar.”

Att anlita Clara Johansson kostar 3 000 kronor för den första halvdagen, därefter gäller paketpris för heldagar, från 6 000 kronor för en heldag, upp till 16 000 kronor för fyra heldagar.

Hur ser det ut med bokningar framåt?

”Trenden att konmaristäda har äntligen nått Sverige på riktigt och 2019 kommer bli ett upptaget år för mig, både med förfrågningar från privatpersoner och föreläs­ningar och workshops i ämnet konmari”, säger Clara Johansson.

Det sentimentala är svårast

I hem över hela världen kämpar nu kvinnor och män med att ta sig igenom samt­liga steg i konmariprocessen. Först kläder, därefter böcker och papper innan man kan gå vidare till den gigantiska kategorin ­komono, som betyder blandat och om­fattar allt från verktyg till badrumsprodukter, städgrejor och möbler. Först därefter bör man gå vidare till femte och sista kategorin, som också är den svåraste för många: brev, foton, dagböcker och annat som har sentimentalt värde.

Jag frågar Marie Kondo vad hon har för rekommendation till den som vill genomföra konmari-processen, men har en motsträvig partner med massor av kläder, ­böcker och komono.

Är det inte meningslöst om bara en ­person i familjen vill rensa?

”Även om du bor ihop med en partner är det bäst att börja med att enbart städa bland dina egna saker och de utrymmen i hemmet som är dina. Nyckeln är att inte ­komma med förmaningar eller att påbörja processen med ilska gentemot din partner för att det är hans eller hennes fel att hemmet är rörigt. Börja med dig själv. Man blir förvånad över hur mycket lugnare man ­känner sig när man har städat bland sina egna ägodelar. Jag vet också av erfarenhet att ens partner kan bli överraskad av detta och det kan motivera den att börja rensa själva. Ett alternativ är att dela av ett begränsat ­utrymme i hemmet för din partners saker, och låta det vara precis så stökigt eller välstädat som han eller hon tycker.”

Vilka föremål har du själv nyligen gjort dig av med, och varför?

”Jag tackade nyligen av köksredskap – en skärbräda och några knivar – eftersom de började bli gamla och några av kni­varna hade hack. Jag är övertygad om att jag ­använde dem till fullo, och det var dags att släppa taget om dem med tacksamhet.”