Di Weekend INTERVJUER

Söker ständigt efter nya appar

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Anna Wikland, chef för Google Sverige.

Foto: Hampus Andersson

Anna Wikland är chef för Google Sverige, jätten som totaldominerar sökningarna på nätet. Men Anna Wikland värjer sig mot bilden av koncernen som en ostoppbar kryssare. ”Att vara stor i dag är ingen garanti för att vara det i morgon”, säger hon.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

När jag tänker på Google tänker jag på en amerikansk megakoncern med säte i Mountain View i Kalifornien. Vilket är ditt största ansvar som chef för Google i Sverige?
”Jag är ytterst ansvarig för vår affärsverksamhet här och för att anpassa hur vi jobbar för att vara relevanta på den svenska marknaden. Och vi är ett av få Googlekontor i Europa arbetar med både affärsverksamhet och innovation.”

Hur märks det att Google har gått från att vara ett mjukvaruföretag till att även sälja hårdvara, som mediespelaren Chromecast, routrar och mobiltelefoner?
”Det är jättekul så klart. I höstas lanserade vi till exempel vår videochat Duo. Idén till det projektet föddes här i Stockholm.”

Vad har du själv för favoritprylar?
”Den jag använder mest är min Chromecast. Annars appar som kan underlätta vardagen. Ett sådant exempel är ”Flights” som samlar all reseinfo på ett ställe. Och så har jag ”7 minute workout”, det är min bästa träningskompis. Jag brukar köra tre varv så det blir 21 minuter. Som småbarnsförälder med två dagisbarn är det ett härligt kaos att försöka få ihop allt, så jag letar alltid efter appar som kan hjälpa mig.”

Ett spännande nytt område är så kallade smarta högtalare som man kan använda för röststyrning av olika funktioner hemma, exempelvis Home från Google och Echo från Amazon. Vet du om Home är på väg hit?
”Den är lanserad på andra marknader och vi är självklart nyfikna på att få produkten till Sverige. Vi är exempelvis en av de bästa marknaderna för Chromecast så det märks att man i Sverige generellt tar till sig ny teknik snabbt.”

»AI gör vardagslivet enklare«

Google rankas ofta högt som arbetsplats bland studenter. Vilken typ av personer söker ni?
”Om man bortser från den kompetens man måste ha för en viss roll så skulle jag säga drivna, öppna och vänliga människor. Man ska ha ’good intentions’. Vi vill ha genuint schysta människor här.”

Ser du någon ny spelare som kan utmana jättebolag som Google, Apple, Amazon, Microsoft och Facebook?
”Den tekniska utvecklingen går oerhört fort, vilket gör den här branschen så intressant. Det gör också att användarnas beteenden utvecklas och förändras. Att vara stor i dag är ingen garanti för att vara det i morgon. Det gör att alla hela tiden måste se till att vara relevanta framöver också.”

FAKTA
Anna Wikland

Ålder: 35 år.
Bor: Lidingö.
Familj: Man och två söner.
Gör: Chef för Google Sverige.
Frukost: Gröt, ägg och juice hemma, senare kaffe på Grand Central i Stockholm.

VISA MER

Donald Trumps framfart på sociala medier och hans utfall mot traditionella tidningar och tv-kanaler har gjort att debatten om ’fake news’ är livlig. Hur ser du på den utvecklingen?
”Överlag försöker vi alltid ge människor relevant och korrekt information. Spridningen av felaktig information på nätet och på sociala plattformar är ett stort problem. Vi försöker hela tiden förbättra våra algoritmer och har skärpt vår policy när det gäller annonsering på sajter med felaktigt innehåll. Vi finansierar också olika projekt som ska stärka innovativ, faktagranskande journalistik.”

Professorn fikar efter fler svar

Google får ibland kritik exempelvis när det gäller insamlingen av information från användare. Hur ser du på det?
”Integritetsfrågan är enormt viktig, om våra användare inte skulle känna sig säkra skulle de lämna våra tjänster. Men det är viktigt att påpeka att det är upp till varje användare att välja hur mycket man vill dela med sig av. Man kan till exempel välja att inte vara inloggad, eller så kan man som inloggad själv justera hur mycket information man vill dela med sig av.”

Din företrädare Anders Berglund stannade i två år. Nu har du snart avverkat ett år på din post. Hur länge blir du kvar?
”Haha, jag tycker den här rollen är spännande och att jag har en bra arbetsgivare, så min ambition är allt att ha den här rollen ett tag.”