Di Weekend INTERVJUER

»Skurk i en Bondfilm vore kul«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Di Weekend har ätit frukost med Grotesco-gängets Emma Molin.

Banfa Jawla

Grotesco-gängets Emma Molin rivstartar nöjesåret som konferencier för , men vacklar om framtiden. ”Jag måste välja. Stå på scenen eller skriva manus?”
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Du höll i Grammisgalan och invig­ningen av Göteborgs filmfestival. Hur förbereder du dig inför Guldbaggegalan?

”Man pillar på manuset ända tills det är dags eftersom man vill vara så aktuell som möjligt. Jag har alltid haft prestationsångest, men måste vara snäll mot mig själv för att det ska bli bra. ”

Hur var det att ställa upp i På spåret?

”Det är bara kul. Att vara med där är verkligen ingen prestige för mig. Klart man vill vinna, men det kändes som att själv sitta hemma i tv-soffan.”

Vilken roll hade du gärna spelat i någon av alla filmer du sett?

”Gösta Ekmans roll i Släpp fångarne loss – det är vår. Jag vägrar säga någon stark kvinna – orka! Hellre en superskurk i en Bondfilm, det vore skitkul.”

Hur gör du för att varva ned?

”Jag har verkligen inga som helst problem med det. Jag kan somna precis var som helst. Jag har till och med gjort det mitt under en tagning. Jag tränar en del på gym, springer och går på yoga.”

Vad får dig att gapskratta?

”Jag en otroligt simpel människa som gillar trams och skrattar åt snubbelhumor. Vi satt på jobbet och tittade på Papphammar härom dagen. Klart jag uppskattar väldigt intelligent humor ­också, men det asgarvar man ju inte åt.”

FAKTA
Emma Molin

Gör: Skådespelare och manusför­fattare.

Aktuell: Konferencier vid Guldbaggegalan den 28 januari på Cirkus i Stockholm.

Ålder: 39 år.

Bor: Bagarmossen, Stockholm.

Familj: Sambo Jakob Setterberg, två barn 7 och 9 år.

Bakgrund: En av grundarna av Unga Turteatern i Stockholmsförorten ­Kärrtorp. Humorprogrammet Pang Prego i P3, Partaj i Kanal 5 och barnprogrammet Livet i bokstavslandet på UR. Medlem i ­Grotesco.

Frukost: Svart kaffe med mjölk på ­ Greasy Spoon på Söder i Stockholm.

VISA MER
Du är sambo och har två barn med Grotesco-­medlemmen Jakob Setterberg. Hur är det att jobba ihop med sin partner? Gnisslar det ­aldrig?

”En grej som är jobbig är att man är tillsammans hela tiden från det att man stiger upp till hej, hej på bussen på väg till jobbet och – hej, hej där är du igen – det finns ingen ände på det. Men jag är glad att vi alltid har mycket att prata om. Det verkar jättedeppigt med folk som slutar ­prata med varandra efter ett tag.”

Du fyller jämnt i maj, är du orolig för en 40-årskris?

”Nej. Den hade jag när jag var 20. Redan då kände jag mig lastgammal. Jag tycker om att bli äldre, men gillar inte att fylla år. Fast alternativet är, som någon sa, väldigt tråkigt.”

»Jag låter mig själv se crazy ut« Grotescogänget vann Guldrosen, europeiska tv-branschens finaste pris för sketchen ­Flyktingkrisen – en musikal. Är det höjdpunkten i din egen karriär hittills?

”När vi gick upp för att ta emot priset skrattade vi och sa till varandra: ’Där peakade våra karriärer.” Det är jättekul att få ett sådant pris, ett konkret bevis på att man gjort något bra.”

Du skrev manus till Ladies night, om en kvinna som försöker ta sig fram i en mansdominerad humorvärld. Den kom mitt i Metoo-kampanjen. Hur skulle en fortsättning kunna se ut nu?

”Den sketchen hade egentligen ingen knorr utan speglade det jag upplevt fram till dess. Men det var så långt min erfarenhet sträckte sig. För att ta det vidare behöver jag själv uppleva hur det är nu ett tag. Metoo-problematiken i samhället finns kvar. Det är inte färdigt, man häpnar ju fortfarande över vissa saker.”

Vad skämtar man om 2019?

”Kan inte du berätta det för mig så slipper jag jobba så mycket? Jag har ingen aning, det blir ­aktuella saker. Folk undrade hur vi kunde veta om och ha en sådan tajming med Ladies night. Men jag kände mer: Hur kunde folk inte veta att något sådant skulle hända?”

Du som har koll på intressanta och kul saker att läsa och se på, vad rekommenderar du?

”Romanen Arv och miljö av Vigdis Hjorth och tv-serien Wanderlust på Netflix, som verkligen har ett intelligent och välskrivet manus. Och gamla serien Arrested development. Jag mår alltid riktigt, riktigt bra när jag tittar på den.”

Tuva Novotny: »Jag är så lycklig« När får vi se Grotescogänget på scenen igen?

”Vi tar en paus nu. Sedan så får vi se.”

Och hur ser det kommande året ut för sig?

”Jag har många olika projekt på gång som jag inte kan prata om. Snart måste jag välja vilken väg jag ska gå. Jag tycker jättemycket om att skriva, men skådespelar och jobbar med tv också. Det måste spreta lite mindre.”