Di Weekend INTERVJUER

»Sjukt hur hunden dissar mig«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Haval van Drumpt, vd för mobiloperatören Tre.

Evelina Carborn

Mobiloperatören Tres vd Haval van Drumpt upplevde tre krig i irakiska Kurdistan innan han kom till Sverige 1993. Han använde hundtricket för att träffa sin fru och äger 36 kostymer från J Lindeberg.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Hur påverkas er verksamhet av corona?

”Vi startade tidigt en beredskapsgrupp som jobbar heltid med frågan. I ett längre perspektiv har vi säkrat att alla centrala funktioner ska fortsätta fungera. Alla medarbetare arbetar hemifrån om möjligt. Vi har ett digitalt arbetssätt sedan tidigare, nu testas det rejält.”

Vågar du sia om utvecklingen i telekom-branschen apropå detta?

”Vår bransch drabbas inte lika direkt och hårt som andra branscher – snarare tvärtom. Våra kunder använder data och andra tjänster mer än vanligt just nu. Det viktigaste är att nätet och våra centrala funktioner fungerar. Vi är en del av samhället och vi kommer alla att påverkas på lång sikt.”

Vad har du för telefon?

”En Android och en Iphone, för jag är nyfiken på vad som händer i de två världarna, och dessutom lite prylgalen. Jag byter båda en gång per år.”

Ditt tidigaste barndomsminne?

”En dag när jag var sex år och kom hem från skolan stod det en gul cykel i vårt garage, min första tvåhjuliga cykel. Jag kände mig som en kung när jag cyklade omkring bland apelsinträden i värmen i irakiska Kurdistan.”

Om du fick möjligheten att träffa ditt 20-åriga jag, vilket råd skulle du ge dig själv?

”Under min uppväxt var det tre krig, först Irak och Iran, sedan invasionen av Kuwait, därefter inbördeskrig mellan Saddam Husseins styrkor och kurderna. Med facit i hand skulle jag ge mig själv ­rådet att det ordnar sig.”

FAKTA
Haval van Drumpt

Gör: Vd för Tre Sverige sedan februari 2019.

Ålder: 48 år.

Familj: Hustrun Jessica samt barnen Philippa, 14 år, och Levi, 10 år.

Bor: Radhus i Beckomberga i västra Stockholm.

Bakgrund: Kom till ­Sverige 1993 efter att ha deserterat från den irakiska armén. Började som säljare i en Telia­butik. Har arbetat på Halebop och Telia Sonera.

VISA MER
Hur håller du dig i form?

”Rött vin och hårt arbete. Vi har precis skaffat oss en liten chihuahua och går promenader. Men det är helt sjukt hur hunden dissar mig. Det var jag som körde hela vägen till Lerum för att hämta den, men när jag ropar på henne tittar hon på mig, tvärvänder och går till min son istället.”

Vilken har varit din djupaste kris?

”Innan jag kom till Sverige fanns det dagar då jag inte visste om jag och familjen skulle överleva till dagen efter.”

Vad gör du åt ditt klimatavtryck?

”En av de hetaste diskussionerna vi har med ungarna är hur man använder vatten. Periodvis i mitt liv har jag fått gå 3-4 kilometer för att hämta vatten, så jag kan inte acceptera att man diskar eller borstar tänderna med rinnande vatten. Det samma gäller att slänga mat.”

Vad är du riktigt bra på?

”Att ge kompisar tips om kläder. Det är också en typ av avkoppling, att shoppa med en vän.”

Hur träffades du och din fru Jessica?

”Hundtricket. Jag hade en dalmatiner, hon en rott-weiler. Jag tajmade in när vi rastade hundarna.”

»Solceller lät som en dum idé« Ni har två barn, vad minns du från förlossningarna?

”Med första barnet, Philippa, var det en rejäl kulturkrock, för min mor insisterade på att vara med. Hon hade också packat en väska, det var galet. Till slut fick hon vara med, men jag skickade ut henne när barnet skulle komma. Men så fort Philippa skrek till var mamma inne i rummet igen, jag hade inte ens hunnit klippa navelsträngen. I ­efterhand är det roligt, men då var det irriterande.”

Vilken bok har gjort störst intryck på dig?

”Den som hjälpte mig bli kär i Stockholm är Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström. Det var en av de första böckerna jag läste på svenska, den är makalöst bra skriven.”

Din sista måltid – vad väljer du?

”Det spelar ingen roll, bara jag har en flaska barolo till.”

Vem skulle du vilja bjuda på middag?

”Jag är väldigt intresserad av formel 1, så gärna Michael Schumacher.

Vilket är ditt sämsta köp?

”Mina senaste skor, de blir aldrig mjuka.”

Hushållssyssla som du hatar mest av allt?

”Att städa badrummen. Vi har ingen som städar hos oss, för jag vill lära barnen att vi tar hand om vår egen skit. Nu när de är stora blir badrummen snabbare smutsiga, så nu ska de få jobba med det.”

Vad heter du mer än Haval?

”Jag heter bara Haval, det betyder kamrat eller bundsförvant på kurdiska.”

Förloraren blev vinnare på Swish Vad har du för relation till ditt hår?

”Hatkärlek. Vi gjorde slut för 8–9 år sedan när jag började tappa hår, och jag trimmar det varje morgon. Det jobbiga är när min fru säger ’Kan du inte låta håret växa?’. Det finns ju inte längre!”

Har du någon hemlig last?

”Ibland när jag jobbar sent blir jag sugen på att snusa. Jag har egentligen slutat, men då går jag runt i korridoren och ber att få låna snus.”

Hur är din relation till kläder och mode?

”Jag älskar kläder. Jag har 36 kostymer, bara från J Lindeberg, i alla färger, 18 vita skjortor och 5 blå skjortor, inget mer.”

Hur klarar du en förlust i Monopol?

”Det är inte kul att möta mig, jag förlorar inte. Om någon annan är nära att vinna har de fuskat.”