Di Weekend INTERVJUER

Siktar högst med nystart

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

SMAKFULLT SAMARBETE. Tommy Myllymäki öppnar sin nya restaurang i samarbete med krögaren PG Nilsson och hans restauranggrupp Svenska Brasserier, där Myllymäki också blir delägare.

Foto: Carolina Byrmo

VM-kocken Tommy Myllymäki flyttar till Stockholm och öppnar restaurang på Djurgården.
Som den tävlingsmänniska han är siktar han mot den absoluta krogtoppen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Bara en vecka efter den snöpliga bronsplatsen i Bocuse d’Or (ofta kallat kock-VM) i Lyon i januari i år träffade Di Tommy Myllymäki i samband med Årets kock i Göteborg. Då hade han redan satt upp ett nytt mål.

”Nu ska jag skapa världens bästa restaurang”, sa Tommy Myllymäki till Di.

Som partner har han krögaren PG Nilsson och hans restauranggrupp Svenska Brasserier.

”Jag messade ju dig när du stod på scenen på Bocuse d’Or. Vi hade sagt att om du vinner så ska vi göra det”, påminner PG Nilsson.

Tommy Myllymäki:

FAKTA
Tommy Myllymäki

Ålder: 37 år.
Familj: Hustru, två barn och ett tredje på väg.
Bor: I Jönköping.
Tävlingsmeriter: Årets kock 2007, silver i Bocuse d’Or 2011 (brukar kallas kock-VM) och brons i Bocuse d’Or 2015.
Restauranger som kock och krögare: Julita Wärdshus, Den Småländska Kolonin, Spira och Sjön.
Övrigt: Kreativ ledare för Svenska Brasserier sedan 2012.

VISA MER

”Då sa du: ’Vi skiter i det, vi gör det ändå’.”

Och så blir det. Hösten 2017 är det tänkt att en helt nybyggd restaurang ska öppna på Biskopsudden, på den plats som har legat öde sedan Lisa på Udden brann ned till grunden för sex år sedan. Den nya fastigheten ritas av Svenska Brasseriers husarkitekt Jonas Bohlin.

Krogens namn är ännu inte bestämt, men enligt PG Nilsson är arbetsnamnet Myllymäki eller Kvarnbacken, som är den svenska betydelsen av namnet.

Ett stråk av stjärnkrogar

I Svenska Brasserier ingår en rad restauranger kring Stureplan: Taverna Brillo, Sturehof, Riche och Teatergrillen, samt Luzette på Centralstationen. Koncernens kreativa ledare är sedan 2012 Tommy Myllymäki.

På Djurgården ska Svenska Brasserier skapa en restaurang som skiljer sig från de övriga i koncernen. Tommy Myllymäki kallade den som sagt ”världens bästa restaurang”.

”Jag hade druckit lite alkohol, det var ju under banketten för Årets kock”, säger han lite urskuldande.

Hur som helst råder det inga tvivel om att han siktar högt. Begreppet stjärnkrog nämns under intervjun. Det gör det troligt att det inom några år kan ligga ett stråk av stjärnkrogar längs Djurgårdens södra strandpromenad.

Intill Gröna Lund ligger sedan maj 2013 Oaxen Krog & Slip. Redan efter ett år fick Krog (den finare delen) en stjärna i krogguiden ”Guide Michelin” för att i år uppgraderas till tvåstjärnig.

På andra sidan Gröna Lund, närmare Vasamuseet, ligger Spritmuseum, vars restaurang har fått höga 23 poäng (av 25 möjliga) i Di Weekends krogtest.

Tommy Myllymäkis restaurang ska liksom dessa ligga vid vattnet. Det blir plats för ett femtiotal gäster.

”Vi vill bygga en fantastisk restaurang och om det ska bli så bra som vi vill måste Tommy vara på plats alla dagar då det är öppet. Men han har ett privatliv också, därför kommer restaurangen bara att vara öppen cirka sex månader om året, kanske från första augusti till sista januari”, säger PG Nilsson.

”Hela grejen hänger på att vi ger Tommy de bästa förutsättningar som finns för att förverkliga den här idén.”

Tommy Myllymäki säger att målsättningen är att restaurangen ska bli en destination i sig, att folk ska ta sig dit oavsett årstid.

”Se det som ett fotbollslag. Vi kör en säsong, sedan vilar vi, byter några spelare, kläcker lite nya idéer och tankar och sedan kör vi igen.”

Och tränar, hade han kunnat lägga till.

”Ja, jag behöver ju bli duktigare. Jag behöver lära mig nya saker. Jag kommer aldrig att känna mig färdigutbildad. Jag har sagt att den dagen jag är nöjd kan jag lika gärna lägga av, och det står jag för. ”

Personalen tar över

Genom det nya parterskapet blir Tommy Myllymäki delägare i Svenska Brasserier med en ägarandel som motsvarar halva värdet på den nya restaurangen på Djurgården. Det är oklart exakt hur stor ägarandel det motsvarar. Majoritetsägare i dag är PG Nilsson med 63 procent av aktierna.

Tommy Myllymäki driver för närvarande restaurangerna Sjön och Spira i hemstaden Jönköping.

”Tanken är att de ska drivas vidare, men jag kommer inte att vara engagerad i dem längre. Målsättningen är att personalen som jobbar där i dag tar över.”

Tommy Myllymäki är också med och driver Julita Wärdshus i Södermanland. Vad som ska hända där är mer oklart.

”Det känns ändå som jag bara har gett restaurangerna kanske 25 procent av min tid, eftersom jag gjort så mycket andra grejer samtidigt. Det är många som har sagt till mig att det kanske vore bra att bara ha en restaurang och göra det så bra som möjligt.”

”Nu ska jag flytta upp till Stockholm och vara 100 procent dedikerad till det här projektet.”