Di Weekend INTERVJUER

Selam Fessahaye: Folk grät

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Selam Fessahaye, s tylist och designer. Foto: Banfa Jawla

Banfa Jawla

Stylisten och designern Selam Fessahaye visade sin första kollektion på ­Fashion Week Stockholm och hyllades unisont, i Sverige och internationellt. Nu går hennes liv att följa i SVT-serien .
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vad är din bakgrund?

”Jag flyttade från Uppsala till Stockholm när jag var 17 år och började som stylistassistent. Det första jobbet som kändes ”på riktigt” var ett reklamjobb för Volvo, för några år sedan. De senaste åren har jag börjat designa och sy upp kläder, delvis för att det varit svårt att hitta sånt som jag gillar”.

SVT Edit har gjort tv-serien Selams stil om dig. Hur kommer det sig?

”Producenten Mela Tesfazion, som kände till mitt arbete, kontaktade mig. Det tog ungefär ett år från att vi började prata om det till att det började spelas in. Först trodde jag att det skulle vara jobbigt att ha ett filmteam som följde efter mig, men det jobbigaste var ’synkarna’ – att sitta och prata fritt. Men jag tror att det är en ­vanesak. Jag försöker vara modig.”

Du bestämde dig att vara med på modeveckan i Stockholm bara tre månader innan, extremt nära inpå om man jämför med andra designers. Hur kommer det sig?

”Jag bestämde mig under inspelningen för SVT under våren. Vi började plocka ihop allt jag gjort under åren, och först då började jag fatta hur mycket jag gjort och hur värdefullt det var. Jag har aldrig slutfört en kollektion, det krävdes en tid, en plats och ett datum för att få det gjort.”

Det sades att folk grät efter din visning?

”Folk kom efteråt och tackade, då var det några personer som grät. Hela den dagen var en dimma för mig. Jag blev rörd av hur fint det var att folk såg att jag hade kämpat. Jag var i Bangkok under regnperioden för att sy upp plaggen, och jagade och jobbade med tyger som en galning. Samtidigt hade vi finaste sommaren någonsin i Sverige. Jag var helt slut när jag kom hem.”

På visningen var bara två av 23 modeller i din visning vita, något som är ovanligt i modevärlden. Du har sagt i intervjuer att du inte vill göra ett ”statement”, men att den trots det uppfattas så. Varför det?

”Det klart jag fattar att det någonstans är ett ’statement’. Hela vår gemensamma existens är ett ’statement’ oavsett om vi vill eller inte, på grund av hur världen ser ut. Flera av mina vänner var modeller, som Seinabo Sey, Sabina Ddumba, Jacqueline Mapei och Amanda Winberg. De har betytt så mycket under hela den här resan eftersom de talat om för mig att jag är bra när ingen annan gjort det”.

Detta var din första visning och den hyllades också internationellt, bland annat av Vogue. Varför tror du att den fick ett sådant genomslag?

”Jag tror att det beror på en kombination av många saker. Dels använder jag mycket färg, vilket är ovanligt. Sen var det mycket silhuetter, ­tyger, former och många olika stilar, men en samlad känsla som förmedlades. Och så castingen, modellerna var fantastiska.”

FAKTA
Selam ­Fessahaye

Gör: Stylist, kostymör och ­designer.

Ålder: 34 år.

Bor: Stockholm.

Bakgrund: Uppvuxen i Uppsala. Olika kurser i sömnad, bland annat ­vid Tillskärarakademin. Började som stylistassistent, 17 år gammal.

Frukost: Kaffe och baguette i studion på Norrmalm i Stockholm.

VISA MER
Är tanken att dina kläder ska gå att köpa i butik i framtiden?

”Ja, en del av det jag gjort ska gå att köpa. Vissa av plaggen är främst ’showpieces’, det vill säga skapta enbart för visningen, och vissa kläder går inte att göra fler av, för det finns inte mer tyg. Jag gillar idén av att folk trivs i mina kläder, jag skulle bli glad om någon skulle ta på sig dem och gå till Ica.”

Dina föräldrar var kritiska till att du inte pluggade vidare. Hur är deras inställning till ditt yrkesval nu?

”Mammas inställning är väldigt fin och stöttande. Hon började fatta att det var ett jobb i och med att jag började tjänade pengar och klarade mig själv. Hon frågar ofta om det finns något hon kan hjälpa till med, som att fixa och städa i studion. Hon tycker att jag ska ta det lugnt och inte jobba så mycket.”

Vad har du för mål?

”Att mitt märke ska få växa långsamt och exakt som jag vill. Jag vill göra en större kollektion till modeveckan nästa år. Sen vill jag försöka ha kul under vägens gång. Det är få förunnat att jobba med något som är kul. Det vill jag njuta av.”