Di Weekend INTERVJUER

Sanningens väktare på nätet

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

PAMPIGT. Monique Wadsted började sin bana som advokat hos ­firman Mannheimer Swartling i början av 1990-talet. Då huserade advokatbyrån i anrika Tändstickspalatset i centrala Stockholm. I dag drivs här konferensverksamhet i regi av Kapitel 8 och ­kontorshotellet Klubben.

Oskar Omne

Först slogs hon mot Pirate Bay – och vann. Nu står Telia, Tele2 och Telenor på tur. Hon är Sveriges mest kända advokat i tvister kring upphovsrätt och yttrande­frihet på nätet, och ­försvarar Fredrik Virtanen. ”Mitt uppdrag är att hitta min klients sanning och få domaren att omfamna den”, säger Monique Wadsted .
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Monique Wadsteds framgångar för filmgiganter som Disney, Universal och Paramount Pictures mot The ­Pirate Bay och olaglig fildelning utlöste svallvågor i internetvärlden för tio år sedan, och gjorde den ­svenska advokaten till okrönt drottning i immaterial- och marknadsrätt.

Efter tre decennier som jurist har hon företrätt vitt skilda klienter som Swedish Match, TV4, Scientologi­kyrkan, Canal+, KF, Unibet och Killinggänget (mot Fonus). Hon vinner ofta och var under en period så impopulär att hon fick anonyma mordhot.

Monique Wadsted anlitas även som juridisk råd­givare till högprofilerade personer som skådespelaren Mikael Persbrandt, kompositören Jacob Mühlrad, advokaten Elisabeth Massi Fritz och författaren ­Martina Haag.

Immaterialrätt, upphovsrätt, yttrandefrihet och internet… vad gör du, egentligen?

”Jag balanserar olika rättigheter mot varandra.”

FAKTA
Advokatens tips & tricks

1 När det inte verkar finns någon väg framåt. Backa till ­utgångsläget, där finns ofta alternativ som du avfärdade eller inte såg just då. Överväg och välj nytt. Ge inte upp!

2 Tvivel, tvekan och oro är naturliga delar av mod.

3 Var noga med att berätta bra saker som du får höra om andra. Det dåliga får de antagligen höra ändå.

4 Ta inget för givet, ifrågasätt allt.

5 Om alla går åt ett håll utgå inte ifrån att det är rätt väg.

6 En stabil etisk kompass är en mycket värdefull ­tillgång som kräver omsorg särskilt när vinden blåser åt andra hållet.

7 Tänk på att ­alliera dig med andra duktiga personer.

8 Sänk röstläget, tala långsamt och med eftertryck. Maktspråk är precis som vilket språk som helst. Det går att lära sig.

VISA MER
FAKTA
Monique Wadsted

Ålder: 61 år.

Familj: Sambo, mamma, syskon och syskonbarn.

Bor: Södermalm, Stockholm. Lantställe på Svartsjölandet (Ekerö).

Bakgrund: Juristexamen 1988, advokat 1994. ­Arbetat på Mannheimer Swartling, haft egen byrå och delägare i Maqs advokatbyrå. Gick den 1 januari 2019 till Bird & Bird, en internationell topprankad advokatbyrå inriktad på immaterialrätt och allmän affärsjuridik. Varit ledamot i Advokatsamfundets rätts­säkerhetsråd, It-kommissionens rättsobservatorium och Pressens opinionsnämnd. I dag ledamot i ICC:s marknadsföringskommitté och Forskningspanelen för medierätt.

VISA MER

”Många ser demokratin som det viktigaste av allt, men vad är den värd om människorna inte får framföra sina åsikter fritt? Svar: ingenting”, säger hon.

I andra vågskålen ligger maximen att inga rättigheter är absoluta.

”För att säkra allas yttrandefrihet över tid får den inte missbrukas och användas för att skada och ­kränka andras rättigheter som upphovsrätt, personlig integritet, skydd mot förtal respektive hets mot folkgrupp… det är där jag kommer in.”

Problemet är internet.

Eller snarare bristen på ansvariga utgivare för de uppgifter och tyckanden som framförs på internet – i sociala medier, på bloggar och andra digitala nätverk.

”Facebook och Instagram tar inget utgivaransvar. Det är svårt att ställa någon till svars som inte ens svarar på tilltal”, konstaterar advokaten och fortsätter:

”Masspridningen på nätet kan på några sekunder skada en person – i skolan, jobbet, hemma – för lång tid. Detta kan drabba vem som helst, när som helst och finnas kvar i systemet i många år. Så kan vi inte ha det.”

Blockera tillgång till material

Monique Wadsted välkomnar det nya EU-direktivet om upphovsrätt för innehållet på nätet, och att EU-domstolen även tar upp rätten att bli bortglömd.

”Medborgare ska kunna begära att Facebook, ­Google och liknande aktörer tar bort bilder och ­länkar så att de inte går att hitta längre.”

Hennes kamp mot den illegala fildelningen av ­upphovsrättsligt filmmaterial är långt ifrån över. Närmast på tur står de svenska nätoperatörerna.

”Jag har två omfattande mål för att få Telia, Telenor, Tele2 och andra stora internetoperatörer att blockera sina abonnenters tillgång till material som är skyddat av upphovsrätten.”

Klienterna är denna gång både svenska och amerikanska filmbolag plus Elsevier, ett av världens största förlag inom vetenskap och medicin.

Hon är dessutom ombud för metoo-anklagade journalisten Fredrik Virtanen i målet om grovt förtal mot Cissi Wallin efter hennes våldtäktsanklagelse på Instagram hösten 2017.

”Ett förhör återstår, därefter tar åklagaren ställning. Att det inte skulle väckas åtal betraktar jag som uteslutet”, säger hon.

Hennes egen karriär fick fart av tvättmedel.

”Ett av mina första uppdrag som biträdande ­jurist på Mannheimer Swartling var att granska tvättmedelsreklam. Det låter kanske inte så roligt, men jag var rätt bra på det. Så det var via marknadsrätten som jag landade i immaterialrätten, parat med yttrandefrihet och media.”

Hitta klientens sanning

Monique Wadsted är krönikör i tidningen ­Resumé och startade TV8-programmet Rättens tjänare, där hon som programledare intervjuade tongivande jurister om livet i och utanför rättssalen.

Fast någon sanning i egentlig mening finns inte inom juridiken, anser hon.

”Däremot finns det fakta, som berättar något. Som ombud är mitt uppdrag att hitta min klients sanning och få domaren att omfamna den.”

Hur gör du det?

”Läser på, tränger in i detaljer, pratar med min huvudman och jobbar med det jag har. Jag är inte den som försöker tjuvhålla på något utan är nog mera offensiv och arbetar med det jag har och kan få fram” säger hon.

Vägen till framgång tycks vara att ihärdigt ­hitta, vända och vrida på så många stenar som möjligt. Att kunna förklara vad som hänt och sedan sätta det i perspektiv, zooma ut för att ge andra en ­begriplig bild att se. Men också om respekt för motparten.

”Som ombud försöker jag ta reda på varför motparten är missnöjd och leta efter lösningar som alla har fördel av. Min hjärna arbetar med olika frågeställningar i stort som smått. Det pågår en skytteltrafik mellan min hjärna och mage hela ­tiden”, säger Monique Wadsted.

”Tvister handlar ofta mer om känslor än om pengar. Att bråka kostar inte bara pengar utan också mycket mer energi än vad klienterna tror. För många vore det bättre att söka efter nya affärer och pengar än att tvista om gamla.”

Monique Wadsted har processat i Högsta domstolen och EU-domstolen. De flesta tvister går inte till domstol utan slutar i förlikning.

”En jurists viktigaste verktyg är ordet. Vi är inte bara problemlösare utan också historieberättare”, betonar hon.

Juridik fungerar ibland som en formaliserad moralisk kod. Men det kan vara stor skillnad ­mellan lagparagrafer och moral – även om båda drar en gräns mellan rätt och fel.

”Juridiken är rätt grovhuggen eftersom den alltid ska passa alla: one size fits all. Inom etiska ­system kan man finkalibrera mer.”

Kvinnor och män bedöms olika

Monique Wadsted har banat väg för fler kvinn­liga delägare i advokatvärldens manliga dominans. Hon räds varken nättroll eller mordhot, offer­koftor eller härskartekniker.

”Utredningar visar att män bedöms för sin framtida potential, allt som de kanske kan bli bra på, medan kvinnor bedöms för vad de har åstadkommit tidigare. Ibland till och med för mindre än de faktiskt har gjort. Jag har själv träffat män som jag vet är högst mediokra, till och med odugliga, som ändå röstats fram.”

Att sätta en kvinna på en hög position ses inte sällan som ett slags experiment, enligt Monique Wadsted.

”Om något sedan inte fungerar tittar man inte på varför, utan tycker ’nu har vi testat det’. Nu tar vi in en man så vi får ordning på torpet. En stabil man i sina bästa år – lagom lågmäld och bestämd – är svårt för en kvinna att konkurrera med.”

Ignorerar härskartekniker

Hösten 2017 publicerades juristkårens metoo-­upprop #medvilkenrätt, med närmare 6 000 ­underskrifter. Ett år senare kom uppföljaren #upptillbevis.

Monique Wadsted har inte utsatts för sexuella trakasserier. Däremot har många försökt förringa hennes prestationer eller bara få henne ur balans.

”Härskartekniker är ofta så uppenbara att de blir så dråpliga att de inte går att ta på allvar. Jag låter dem passera och sedan fortsätter jag med mitt bara.”

Att som kvinna ta makten över den egna rösten, är en annan strategi.

”Träna dig i att sänka tonläget så rösten blir mörkare och djupare och tala långsamt, lugnt och tydligt. Det ger en helt annan pondus.”

Monique Wadsted bytte advokatbyrå vid årsskiftet till Bird & Bird, en topprankad internationell advokatbyrå inom immaterialrätt och ­affärsjuridik med ett trettiotal kontor i 19 länder och huvudkontor i London.

”De ville ha mig och jag ville ha dem. Jag arbetade 20 år på Maqs– mitt längsta förhållande – och nu är det dags för en ny vår.”

Vad kostar det att bli partner i en advokatbyrå?

”Ingenting. Man går naken in och naken ut. Som delägare får du lön plus del av vinsten, väldigt odramatiskt. Det svåra är att bli invald.”

Behöver du offentlighetens ljus för att trivas och må bra?

”Nej, det tror jag inte. Efter Pirate Bay-målen och tv-serien drog jag mig tillbaka i några år. Inga uppmärksammade mål, inga debattinlägg, paus som krönikör och i stället mer vanlig affärsjuridik inom mina områden.”

En argsint feminist

Monique Wadsted lutar sig tillbaka i stolen och tycks snabbspola de gångna levnadsåren.

”Jag var en argsint feminist redan som 12-åring, en flicka som ville ha en plats i världen. För att jag vill göra skillnad för andra och för att jag ända ­sedan barnsben tyckt att mina tankar är värda ­något.”

Monique Wadsteds bakgrund är brokig även om hon är född och uppvuxen i Stockholm.

Mamma Yvette är judinna med statslösa ­rötter i Alexandria, Egypten, utbildad textilkonstnär och auktionssäljare av antika leksaker. Pappa Anders hade danska föräldrar, föddes i Berlin, kom till Sverige 1939 när farfadern blev vd för Svenska ­Diamantbergborrnings Aktiebolaget, blev ingenjör och vd.

”Det betyder mycket för mig att vi är judar, men ingen är egentligen religiös.”

Föräldrarna skildes före dotterns skolstart och Monique växte upp med en omgift mamma, helsyster, halvbror och Waldorfskola om veckorna och hos pappa varannan helg. På faderns sida finns även en adopterad halvsyster från Sydkorea.

”Jag flaxade omkring ganska mycket, hoppade av gymnasiet, spelade i en fri teatergrupp, var parkleksfröken och ungdomsgårdsföreståndare, läste på Komvux, tänkte bli skådis, höll på med dockteater och folkhögskola … det var ingen styrsel på något.”

När Monique Wadsted var 24 år kokade vilsenheten ned till en livskris.

”Jag visste inte var jag skulle ta vägen. Till slut skrev jag långa listor på vem jag var, vad jag var bra på och behövde för att må bra, vad jag vill uppnå.”

Rannsakandet landade i karaktärsdrag som ­nyfikenhet, stark envishet och entusiastiskt engagemang för andra och för att lösa problem, ett ­behov av att få tänka fritt och långt, självständighet och garanterat egna pengar.

Monique Wadsted blev inte skådespelare. Hon blev advokat.

Hon tog juristexamen på drygt tre år mot normalt 4,5, satt ting i Stockholms tingsrätt, vilket ­endast toppelever kan hoppas på, och inledde sin advokatkarriär på Mannheimer Swartling.

”Jag är nog ingen typisk jurist, enligt en stereo­typ bild”, säger hon och slår ut med armarna i den k-märkta bostaden på Mariaberget.

Vänlig inredning

Utsikten mot slottet och Stadshuset är oemotståndlig. I lägenheten trängs föremål, konst, leksaker, skulpturer, rikt dekorerade keramikföremål och högar med böcker. Överallt tittar något ut och överraskar.

”Här finns inget som är bryskt. Allt är snällt, ombonat och vackert. Jag tycker om att ha det vänligt omkring mig.”

Monique Wadsted samlade under en period ihop flera serviser. Lycka var att finna tekannan som saknades för en komplett servis, i den öppna kökshyllan. Att föra samman spridda delar till en enhetlig gemenskap, ett set, har sin tillfreds­ställelse.

Monique Wadsted är sambo, har inga egna barn men står nära sina syskonbarn.

”Det är de som kommer att ärva mig när jag försvinner. Vi i familjen Wadsted är som en klan.”

”Jag har ärvt en del aktier och byggt vidare till en hygglig aktieportfölj.”

Hon ser innehaven i bland annat Billerud, SKF, Alfa Laval, Astra Zeneca, Investor, Handels­banken, Swedbank, HM och Axfood som kapitalförvaltning till kommande generationer.

”Jag köper då och då, men säljer nästan aldrig. Intentionen är att lämna efter mig mer än jag fått.”

Film och tv-serier är en livslång faiblesse ­lediga kvällar.

”Se den franska filmen Paradisets barn. Den har allt!”

På somrarna omhuldas lantställets långa ­perennrabatter på Ekerö. Som tidigare Waldorf­elev är Monique Wadsted händig som få och behärskar det mesta inom handarbete: sticka, virka, brodera, spinna, väva, tova, tillverka saker i näver.

”De som inte vet vad jag arbetar med tror att jag är poet eller författare”, säger hon, advokaten som antagits i Legal Hall of Fame, och fyrar av ett leende:

”Jag har nog ett levande språk som berättare. Och så är jag stark i motvind.”