Di Weekend INTERVJUER

Sanna Sundqvist lockas av antikrist

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Skådespelaren Sanna Sundqvist är aktuell med filmen "Ring mamma".

Josefine Stenersen

Sanna Sundqvist har humor som ­ra­ketbränsle i skådespelarkarriären. Men hon lockas av att göra läskiga saker. I nya filmen ges många möjligheter. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Ring mamma, som har premiär i dag, handlar om en mor och dotter. Hur är din relation med din egen mamma?

”Föränderlig och rörlig. Det har inte alltid varit helt lätt, men det hände något när jag själv fick barn. Hon har gett enormt stöd. Vi står mycket närmare varandra nu.”

Och nu är nummer två på väg?

”Ja, i december. Det är nervöst. Jag är en vimsig person som inte kan hälla upp te och prata sam­tidigt. Och att då ha två barn... Att bli förälder gjorde mig mycket starkare och samtidigt mer skör. Jag är orolig och rädd för att ytterligare ansvar ska göra mig än mer skör.”

Ring mamma innehåller en rad till synes jobbiga scener att spela in, som vaxning av bikini­linjen och ett par sexscener. Vad tänkte du när du läste manus för första gången?

”Jag är lite störd och gillar saker som känns läskiga. Manuset är det roligaste jag någonsin läst och det var tryggt att kunna lita på regissören Lisa Aschan. Vi var verkligen synkade ­under inspelningen.”

Vilka hoppas du ska gå och se filmen?

”Framför allt att besökarna är från olika generationer. Kanske särskilt döttrar med sina mammor. Jag tror att den kan öppna för bra samtal ­efteråt.”

Svensk film har nått all time low, bara en av tio biobesökare väljer svensk film, vad behöver göras?

”Jag tror mycket på filmer som Ring mamma. Det är en annan typ av komedi. Kompromisslös, med väldigt mycket hjärta. Jag längtar själv efter fler sådana filmer där humor och drama blandas.”

FAKTA
Sanna Sundqvist

Ålder: 36 år.

Bor: Södermalm, Stockholm.

Familj: Sambon Fredrik Sols och sonen Charlie, 4 år och ytterligare ett barn på väg i december.

Bakgrund: Gick ­direkt från scen­skolan till Dramaten 2011. Har bland annat spelat i Den girige och Liv Strömquist ­tänker på dig) Har också haft roller i Torka aldrig tårar utan handskar, Inte OK, Bonusfamiljen, Stockholm rekviem, Lyrro - ut & invandrarna, Lyckligare kan ingen vara.

Aktuell: Filmen Ring mamma (premiär den 22 november) och tv-serien Andra åket i SVT.

Frukost: Äggmacka och varm choklad på Pom och Flora i Stockholm.

VISA MER
Du är även aktuell i serien Andra åket i SVT, som handlar en hel del om tonårsrevolt. Hur var du själv i den åldern?

”Väldigt tänkande, lite blyg. Jag var med där det hände saker, men var mer en betraktare. Det var jobbigt med alla stora känslor. Världen kändes väldigt stor.” 

Många föräldrar får höra att de är pinsamma bara de är med på en klassresa, hur är det då inte för en skådespelare?

”Charlie är bara fyra år, men det kan nog bli skämskudde där framöver. Han vet nu att hon på tv:n är ’mamma på låtsas’ – inte riktiga mamma. Men han dubbelkollar ibland att jag inte är arg på riktigt när jag är arg på tv.” 

Rebellen som skakar om filmbranschen Du har beskrivits som Sveriges roligaste ­skådespelare. Vem skrattar du själv mest åt?

”Rosie O’Donnell i serien Smilf. Hon är beck­svart i sin humor och har fruktansvärt bra tajming.”

Du handplockades av Peter Dalle till den senaste Yrrolfilmen - Lyrro! Vad är det som gör dig speciell?

”Jag tycker om att vrida till saker och använda humor, men är inte rädd för att grotta ned mig i det mörka. Skevhet intresserar mig. Det behöver ibland bara vara subtilt. Jag försöker spela så ofiltrerat och hudlöst som möjligt.” 

Finns det något du skulle vilja göra i jobb­mässigt, men aldrig vågat?

”Nu är jag sugen på en tung dramaroll. En drömroll vore till exempel att få spela huvudrollen i Lars von Triers film Antichrist, men den är ju redan gjord. Det måste finnas en risk i jobbet, annars blir det tråkigt.”

Du går regelbundet hos en psykolog, varför?

”Alla borde göra det, särskilt par. Man lär känna varandra så mycket bättre. I dag lever många isolerat så det är bra för att bryta mönster. Det kommer upp frågor som man annars kanske inte ställer sig.”

Jag vill själv bestämma hur jag ska titta på svensk film Vad kommer härnäst?

”Jag ett par, tre saker på gång som är hemliga. Vi får se hur länge jag ska vara mammaledig. Jag är oerhört taggad på att göra mer film. Och gärna göra något eget någon gång. Jag har många idéer och är sugen på att avsätta mer tid till att skriva för tv eller film. Troligen ’dramedy’, jag gillar blandningen av drama och komedi.”

Hur gör du med ekonomin, jag hittar dig inte i bolagsregistret?

”Jag är nog Sveriges enda skådespelare som inte har eget företag. Jag är allergisk mot pengar, men skulle inte ha något emot att vara rik. Jag hatar pappersarbetet runt pengar. Det är otroligt dumt, jag måste ta tag i det där.”