Di Weekend INTERVJUER

Så ska Ratos bli ett topplag på börsen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Ratos vd Magnus Agervald visar sina dribblingskonster för Carina Strid och Nina Grönberg på ekonomiavdelningen på investmentbolagets kontor i centrala Stockholm.

Foto: Jesper Frisk

Han tjänade sina första kronor som idrottstränare. Nu är det investmentbolaget Ratos som Magnus Agervald ska få i form.
På fyra år har Ratos värde mer än halverats. Målet för den nya vd:n är att nå forna tiders toppnoteringar.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

”Då kör vi”, säger Magnus Agervald och sätter i gång.

Studs på knät, studs på foten, studs på knät och ner på golvet. Nytt försök. En, två, tre, fyra studsar och skrivbordslampan får ta sista smällen.

”Jag brukar vara bättre, men man behöver mer plats för att trixa.”

När fotbollen dunsar ner för tredje gången, tittar nyfikna kolleger in på kontoret. Att den nye vd:n bytt sin kavaj mot blå tränarmundering – och dessutom står på skrivbordet – får till slut någon att fråga: ”Vad händer här egentligen?”

”Det här är våra nya uniformer, och från och med nu blir det fysträning på kontoret varje morgon”, svarar Magnus Agervald med en blinkning.

FAKTA
Magnus Agervald

Ålder: 41 år.

Familj: Gift med Åsa Agervald, två söner,4 och 9 år.

Bor: Centrala Stockholm.

Bakgrund: Växte upp i Åkersberga utanför Stockholm. Utbildad civilingenjör i teknisk fysik från KTH och civilekonom från Handels-högskolan i Stockholm. Medgrundare till mobila bredbandsföretaget Icomera. Har även arbetat som riskkapitalist på IDI och som konsult på McKinsey. Var vd för Byggmax mellan 2006 och 2016. Tillträdde som vd på Ratos i mitten av november.

VISA MER
FAKTA
Ratos

Grundat: 1866.

Börsvärde: Drygt 18 miljarder kronor.

Antal anställda: Cirka 40 på huvudkontoret och nära 20 000 genom innehaven.

Ratos innehav: 18 bolag.

 • Aibel, norskt oljeservicebolag.
 • Airteam, danskt ventilationsföretag.
 • Arcus, norsk vin- och spritleverantör.
 • Bisnode, svenskt beslutsstödsföretag.
 • Diab, svensk kärnmaterialtillverkare.
 • GS-Hydro, finsk leverantör av rörsystem.
 • Gudrun Sjödén Group, svenskt modeföretag.
 • HENT, norsk byggentreprenör.
 • HL Display, svensk leverantör av lösningar för varuexponering i butik.
 • Jøtul, norsk leverantör av braskaminer.
 • KVD, svensk e-handel för begagnade bilar.
 • Ledil, finskt LED-belysningsföretag.
 • Nebula, finsk leverantör av molntjänster.
 • Oase Outdoors, danskt företag som utvecklar och säljer camping- och friluftsutrustning.
 • Plantagen, norsk växt- och trädgårdskedja.
 • Serena Properties, finskt fastighetsbolag.
 • Speed group, svensk leverantör av tjänster som bemanning, lagerhantering och produktion.
 • TFS, svenskt företag som gör kliniska studier av bland annat läkemedel.
VISA MER

Men så långt från verkligheten är kanske inte hans skämt. Han uppgift som ny vd på Ratos är nämligen att förbättra konditionen för det 150-åriga investmentbolaget.

De senaste åren har nämligen varit dystra. Flera av de 18 bolagen i företagets brokiga portfölj har inte utvecklats som planerat. Oljeserviceföretaget Aibels värde fick till exempel skrivas ner med 1,1 miljarder kronor i höstas. Den dåliga utvecklingen har sänkt börsvärdet till dagens drygt 18 miljarder kronor. Tidigare i höstas var aktiekursen nere på 40 kronor, mer än en halvering jämfört i mars 2012.

Riskkapitalist och entreprenör

I våras tog ÅF:s avgående vd Jonas Wiström över ordförandeklubban från Arne Karlsson, som fram till 2012 hade varit hyllad vd för Ratos. Han ville snabbt få fart på bolaget, och hans första åtgärd var att göra sig av med den sittande vd:n Susanna Campbell. Ersättaren skulle vara kapabel att coacha Ratos med sina 21 spelare i investeringsorganisationen – nästan lika många som i två fotbollslag på plan – till att åter bli ett topplag på börsen.

”När en rekryteringsfirma hörde av sig och undrade om jag var intresserad var det ganska självklart att svara ja. Men först funderade jag på om jag var bekväm med att hamna mer i blickfånget, bli mer offentlig än tidigare. Det kom jag fram till att jag var. Jag tänkte också på vad jag kan tillföra”, säger Magnus Agervald.

Vad kom du fram till?

”Att kombinationen av att ha varit vd för ett börsnoterat bolag och erfarenheten av att ha varit riskkapitalist och entreprenör var bra. Dessutom drivs jag av att utveckla bolag, medarbetare och mig själv och då är Ratos en spännande möjlighet”, blir det välartikulerade, nästan inövade svaret.

”Jag gör inte allt rätt”

Men det stämmer att han har hunnit med mycket, trots att han är en av börsens yngsta vd:ar. Från att vara medgrundare i det mobila internetföretaget Icomera 1999, som i dagsläget årligen omsätter 253 miljoner kronor, till att vara konsult på McKinsey. Närmast kommer han från tio år som vd för det börsnoterade byggvaruföretaget Byggmax. Ett bolag som under hans ledning ökade omsättningen från 1 till 5 miljarder kronor, vilket har fått börskursen att dubbleras i värde de senaste fem åren.

Dessutom är han redan tränare. Hjälptränare, förtydligar han, i äldste sonens fotbollslag i Djurgården.

”Det är kul, och ett bra sätt för barnen att få en känsla för att alla är viktiga i laget. För mig är det också ett bra sätt att lära känna barnen från sonens skola och få en relation till dem.”

Hur är du som tränare?

”Jag försöker vara tydlig, närvarande och rättvis i termer av speltid. Förstärka det som är bra. När de är 9 år är det viktigt att vara motiverande för att de ska tycka att det är kul och vilja fortsätta.”

Är du likadan på jobbet?

”Närvarande hoppas jag att jag har varit i alla fall. På Byggmax satt jag i öppet kontorslandskap för att jag gillade att höra surret och pulsen. Här har jag eget kontor, men sitter gärna med öppen dörr så att det är lätt att komma och fråga mig om något”, säger han och fortsätter:

”Jag tycker att det är viktigt med dialog. Om jag fattar ett beslut ska man kunna komma till mig och fråga hur jag tänkte. Jag gör alltid mitt bästa, men jag gör inte allt rätt.”

Aktiekursen en utmaning

När Di Weekend träffar Magnus Agervald har det bara gått några dagar sedan han tillträdde som vd. Men i en av fönsternischerna på arbetsrummet står redan bilder på familjen och ett foto från bröllopsdagen uppställda. Hittills har han inte hunnit känna efter om han är nervös inför uppdraget. Han lämnade Byggmax-nycklarna på fredagen och började på Ratos på måndagen.

I vilket skick är Ratos när du kommer in nu?

”Tittar man på organisationen tycker jag att vi har duktiga medarbetare. Men aktiekursen är en utmaning som vi måste ta tag i. Vi finns ju till för att ge aktieägarvärde.”

Inför hans tillträde har medier, bland dem Dagens industri, beskrivit det som att bolaget har städats upp. Tågbolaget Euromaint och klimatanläggningsföretaget MCC har sålts, medan vin- och spritleverantören Arcus (som tillverkar Gammel- dansk) har börsnoterats. Samtidigt har antalet anställda och kontorsytan i Adelswärdska huset minskat och en större nedskrivning av goodwill har genomförts. Under Lars Johanssons tillförordnade vd-skap har man också förvärvat klädföretaget Gudrun Sjödén och trädgårdsföretaget Plantagen. I det senare förvärvet fick Magnus Agervald smygstarta på Ratos när han togs in som industriell rådgivare.

”Jag är verkligen imponerad av att man, med Lars i spetsen, kavlat upp ärmarna och fortsatt jobbet innan jag kom på plats. Medarbetarna har gjort ett bra jobb.”

Men håller du med om beskrivningen att man har städat?

”Det är några bolag som inte har gått så jättebra, då måste man ställa sig frågan: Är vi rätt ägare eller ska vi lämna över ägarpinnen till någon annan? Så är det bara.”

Hur han nu vill driva Ratos vidare tycker han dock är för tidigt att säga. Att presentera en vision, och komma med förbättringsförslag, skulle vara förmätet i det här skedet. Men att Ratos kan nå tidigare toppnivåer utesluter han inte. Samtidigt betonar han att han inte låter sig skrämmas av Arne Karlssons ande, vars framgångar och rekordnoteringar länge hemsökt bolaget.

”Jag har faktiskt aldrig träffat Arne Karlsson. Men jag skulle gärna göra det, för att jag är nyfiken. Men det som har varit har varit. Vi ska så klart lära av historien, men vi ska också skapa det bästa av förutsättningarna som de är nu.”

Ville bli vd som pappa

Själv beskriver han sig som en person som går ”all in” i det han gör. Att han är målmedveten är det inget tvivel om. När han träffade sin blivande fru Åsa Agervald för 20 år sedan tog han till exempel sånglektioner, för att verkligen visa intresse för hennes favorithobby. Hon lärde sig samtidigt att spela golf, hans favoritsport. I dag är klangen ”så där” hävdar han, men tillräckligt bra för att spela Singstar i vardagsrummet eller uppträda med en karaokelåt av Ricky Martin på Byggmax firmafest för något år sedan – vilken låt det var, minns han dock inte.

Samtidigt visste han redan under uppväxten i Åkersberga, utanför Stockholm, vad han ville bli när han blev stor. Tio år gammal skrev han två stora bokstäver i sin lillasysterns ”Mina vänner-bok”: VD.

”Jag hade ingen aning om vad det innebar, mer än att man jobbar på kontor. Men min pappa vad vd för Värmdö Elverk då och som barn vill man ofta bli som sin pappa.”

Pappans intresse för elledningarna var han dock måttligt road av som barn. Trots att han än i dag kan skilja på en 400- och 40 kilovoltsledning, sedan pappan pekat ut olika elledningar på familjens semestrar i Sverige.

Med en mamma som var gymnastiklärare var det i stället sportintresset som blev det dominerande. Skidåkning, segling, simning, pingis och badminton var några av de sporter han ägnade sig åt som barn. På fotbollsplanen var han innermittfältare och sina första egna pengar tjänade han som badmintontränare i tonåren.

Efter gymnasieåren, där favoritämnet var matematik, tipsade en kompis honom om att göra lumpen på tolkskolan – en utbildning som ställer extra höga krav på studieförmåga och psykisk stabilitet. Han blev antagen och lärde sig ryska där.

”Men i dag kan jag nog inte mer än hålla en enkel konversation på ryska. Och egentligen har jag nog haft mer användning av skoltyskan när jag till exempel har träffat leverantörer till Byggmax.”

Tog dubbelexamen

Men det var inte bara språk, utan också disciplin och studieteknik han lärde sig under värnplikten. Att efter det ta en dubbelexamen från KTH och Handelshögskolan i Stockholm beskriver han som någonting han nästan gjorde av bara farten.

”Jag hade ju klarat tolkskolan. Men jag började med KTH. Att lösa komplexa matteuppgifter i teknisk fysik passade mig, men att bara vara matematiker trivdes jag inte med. Det är jag för social för. Så när jag insåg att jag hade tid över sökte jag till Handels för att jag också ville lära mig mer om affärer.”

Om de disciplinerade och målinriktade takterna fortfarande sitter i lär snart märkas, när han börjar sätta sin prägel på Ratos.

Vad händer om det inte blir som du vill? Om du inte lyckas öka värdet för Ratos?

”Då måste jag sätta mig in ännu mer i bolagen, och göra rätt för att få innehaven att gå framåt.”

Det var ett svävande svar. Om jag ställer frågan såhär då: Vad händer när ert lag inte vinner en fotbollsmatch?

”Barn är vinnarskallar, så är det bara. Men efter matcher samlas vi alltid och då brukar jag fråga: ’Var det roligt och gjorde ni ert bästa?’. Om man har gjort sitt bästa, men ändå förlorar kan vi lära oss av det.”

När Magnus Agervald hoppat ner från skrivbordet och får trixa loss på hela kontoret får han verkligen visa att han kan det här. På knät, på bröstet, på foten, på knät. Och när Di Weekends fotograf Jesper Frisk undrar: ”Kan jag få ett Zlatanleende också?”, får han ett självsäkert sådant tillbaka.