Di Weekend INTERVJUER

Risk­kapitalisten: 
Stoppa slaveriet

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

UPPMANAR TILL KAMP. Ledare i närings­livet måste engagera sig för att komma åt ­trafficking och andra stora världsproblem, anser David Batstone.

Foto: Joey Abrait

David Batstone är riskkapitalisten som blev ­antitrafficking-aktivist när han upptäckte ­slaveri i sin närhet.
Nu utmanar han svenska och amerikanska ­företagsledare att ta ställning mot det moderna slaveriet.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

»”Hittills har jag inte fått nej av en enda person. Varenda en har ­nappat på utmaningen. Är inte det fantastiskt!?” säger David Batstone när Di Weekend träffar honom under ett av hans många besök i Sverige.

I USA och Australien har han engagerat företagsledare och toppidrottare i kampen mot det moderna slaveriet. Och den 15 september händer det igen, den dagen ­kommer företagsledare och deras anställda i USA och Sverige att avstå från sin dagslön till förmån för kampen mot människohandel och slaveri.

Dagens industris chefredaktör Peter Fellman och Klarnagrundaren Niklas Adalberth är några av dem som redan har antagit utmaningen.

”Jag jobbar i väldigt många länder, men ingenstans händer det så snabbt och så mycket som i Sverige. Ni har fantastiska före­tagsledare som har driv, visioner och kunnande att utveckla affärsidéer och före­tag. Men ni har också en humanism och etik som måste få spridning i världen”, ­säger David Batstone.

Kan kan ställning

Han har en mångårig kärlekshistoria med Sverige. I början av 2000-talet, under ­it-yrans glada dagar, satt han i flera bolagsstyrelser. Numera är han en frekvent besökare på Tällberg Forum och är involverad i flera svenska innovationsprojekt.

Därför väljer han Sverige för att göra en ”throwdown”, som det kallas i USA. Han kastar handsken och utmanar svenska före­tagsledare att ta ställning mot människohandel.

”Vd:ar har sällan möjligheten att uttrycka vad de står för på ett personligt plan. Oftast får de stå bakom något som csr-­avdelningen har knåpat ihop och som ­kanske ligger långt från dem själva. Här har de chansen att på ett enkelt sätt visa att de tar ställning mot tvångsarbete och slaveri”, säger David Batstone.

Chocken på stamkrogen

Ordet slaveri låter möjligen en smula ­magstarkt, men det är just vad det handlar om. Enligt FN lever cirka 30 miljoner människor i världen i slaveri, fler än någonsin tidigare. Det pågår runt om oss men vi ser det inte.

Exakt så var det för David Batstone, tills han en dag satte kaffet i halsen när han ­läste morgontidningen i sitt hem utanför San Francisco. På förstasidan var en bild av en indisk restaurang där han var stamgäst ­sedan många år. En kvinna som hade ­passerat i bil några dagar tidigare hade sett hur två män lastade in en tung matta i en skåpbil och hur ett kvinnoben stack ut ur mattan.

Hon larmade polisen, och när de rullade ut mattan fann de kroppen av en ung ­indisk kvinna. Det visade sig att hon hade för­giftats av en gasläcka, och när polisen kontrollerade byggnaden hittade de flera in­låsta unga indiska flickor och pojkar. Restaurangen var en täckmantel för organiserad människohandel med unga flickor och pojkar från Bangalore.

”Det var en chock för mig. Jag fattade inte hur detta hade kunnat pågå under ­flera år utan att jag eller någon annan av ­gästerna anade det. Jag hade visserligen ­noterat att restaurangen bytte personal ofta och att de allra flesta var unga som knappt talade engelska. Men att det skulle handla om människohandel föresvävade mig inte ens.”

En global miljardindusti

Samma morgon for David Batstone till ­jobbet på San Francisco-universitetet, där han undervisar i affärsetik, och gav sina elever i uppgift att kartlägga människo­handeln i området. De satte genast i gång att samla in tips från allmänheten, spana på misstänkta i hamnar och på flygplatser, de kollade upp dokument på immigrationskontoren och dokumenterade alltihop.

Handeln med människor visade sig vara välorganiserad och ledtrådarna sträckte sig inte bara ut över hela USA, utan också ­vidare i världen. Varken David Batstone ­eller hans studenter hade kunna föreställa sig vidden av det hela, inte heller hade de haft någon aning om hur brutal handeln med människor är. Nu fann de att männi­skohandel är en global miljardindustri som drivs av den ­organiserade brottsligheten, och är den tredje största illegala verksamheten efter ­illegal handel med vapen och droger.

Nu hade det vuxit sig större än en skoluppgift. David Batstone tog tjänstledigt från universitetet, delegerade sina andra uppdrag och tryckte på pausknappen för alla investeringar i sin riskkapitalverk­samhet. Han packade väskan och drog iväg.

”Jag hade skrivit några böcker tidigare och tänkte att jag kunde skriva en till. Om folk fick veta hur det låg till skulle de bli lika upprörda som jag och vilja göra något”,­ ­säger han.

Kvinnan som offrade allt

I Asien besökte han fabriker och risfält med slavarbetare, och han utgav sig för att vara pedofil och sexköpare för att få möjlighet att prata med de unga tjejer och killar som tvingades sälja sina kroppar på bordeller och karaokebarer. På en boskapsmarknad i Uganda fann han ett bås med barn som såldes som slavar.

”Vart jag än kom i världen såg jag hur människor såldes för några få individers vinning. Jag kunde knappt tro att det var sant. Det kändes mer angeläget än någonsin att skriva boken. Men jag trodde fortfarande att jag skulle återgå till mitt vanliga liv efteråt.”

I norra Thailand mötte han en kvinna som hade räddat 27 barn från bordellerna. Nu bodde hon med dem under ett halmtak på ett öde risfält och tiggde mat från munkarna.

”Hon hade offrat sin karriär och ett bra liv i Bangkok för att hjälpa de här barnen. Jag var så tagen av hennes desperation och hennes passion att jag gav henne ett personligt löfte: med pengarna från min bok skulle jag bygga ett riktigt hus åt henne och barnen.”

Men barnen som kvinnan hade hand om blev snabbt fler. David Batstone insåg att hur bra boken än blev så skulle intäkterna aldrig räcka.

”Jag hade hamnat vid ett vägskäl. Jag ­insåg att om det är något jag ska göra ­resten av mitt liv, så är det att hjälpa henne och göra allt jag kan för att försöka få stopp på slavhandeln.”

Tillsammans med några av sina klipskaste studenter startade han organisationen Not For Sale. Tanken var att samla in pengar och samtidigt skapa en global kampanj för att uppmärksamma den moderna slavhandeln. David ­Batstone, som hade kontakter inom både näringslivet och universitetsvärlden, fick bankirer, advokater, företagsledare, ­studenter och vanliga tjänstemän att bli aktivister. Stora medier som Forbes, US Today, The Guardian, LA Times och CNN rapporterade om Not For Sale.

”Om man verkligen vill göra något mot den moderna slavhandeln måste man ­attackera den på flera fronter, med lagstiftning, korruptionsbekämpning, genom polis och rättsväsende och annat. Och man måste också ge offren en chans att ta sig ur sitt lidande och ge dem möjlighet att skapa ett riktigt liv i frihet”, ­säger han.

Det är ofta extrem fattigdom som gör människor utsatta. I sina desperata försök att försörja sig själva och sina familjer faller de lättare offer för att bli utnyttjade.

”Man brukar säga att om du ger en fisk till en hungrig man så är han mätt i en dag, men om du lär honom att fiska så är han mätt resten av livet. Det stämmer inte riktigt. Du måste även ge honom utrustning och tillträde till fiskevatten.”

Måste vara uthållig

David Batstone är övertygad om att ­trafficking och andra stora världsproblem inte kan lösas om inte ledare i närings­livet engagerar sig.

”Vi behöver deras talang, driv och kunnande att utveckla verksamheter, och vi behöver deras finansieringsmodeller. Välgörenhetsorganisationerna klarar det inte på egen hand. Jag har märkt det själv. Not For Sale har drivit fantastiska projekt i Thailand, Indien och Sydamerika, men vi har inte lyckats skala upp dem för att kunna göra en skillnad globalt.”

Vi sitter på en restaurang i Stockholm och dricker öl från var sin flaska. ”Not for sale”, står det på etiketten.

För knappt ett år sedan träffade David Batstone Ulf Stenerhag, vd för Thurne Teknik, på Tällberg Forum. Ulf Stenerhag blev inspirerad, och på bara några månader tog han fram ett nytt öl för att skapa uppmärksamhet kring det moderna slaveriet. Överskottet från försäljningen ska gå till att hjälpa dess offer. Ölet finns på några av Systembolagets butiker i Stockholm, och länder som Rumänien och Uganda förhandlar om att få brygga det lokalt.

”Som riskkapitalist och entreprenör vet jag att man måste bygga hållbara finansieringsmodeller för att skapa uthålliga verksamheter. Och för att förändra världen måste man vara uthållig”, säger David Batstone.

På Not For Sales huvudkontor i San Francisco jobbar tio personer med att utveckla nya företag kopplade till organisationen. En av dem är James Higa, som var Steve Jobs högra hand på Apple i flera år.

Soppa till prostituerade

På tre år har Not For Sale startat sex företag, som alla går med vinst. I Rumänien får offer för sextrafficking rehabilitering och arbetsträning genom att odla grön­saker i växthus. I Amsterdam driver organisationen en restaurang som säljer ­soppa­ och sallad för 5 euro till prostituerade.

”De sms:ar sina soppbeställningar till oss och när våra medarbetare levererar soppan får vi se hur kvinnorna har det och hur de mår. Vi erbjuder även utbildning för kvinnor som har kommit ur sex­trafficking där de får lära sig att laga ­sopporna. Två av tre prostituerade i Europa kommer från östra Europa och de har bidragit med många goda östeuropeiska recept”, säger David Batstone.

Sopporna blev så populära att polisen 
i området bad att få leveranser. Ryktet spred sig och nu säljs även Not For Sale Soup i mat- och varuhuskedjan Hema 
i Nederländerna, Belgien, Frankrike, Luxem­burg, Tyskland och Spanien. Delar av överskottet går till rehabilitering av ­offer för slavhandel och till att förebygga att barn och unga i riskzonen råkar illa ut.

Hälsodryck från Amazonas

Den första produkten som Not For Sale tog fram är hälsodrycken Rebbl. I Amazonas i Peru lever 150 000 människor som är extremt utsatta för människohandel och som har få möjligheter att tjäna ­pengar, berättar David Batstone.

”Så vi anlitade en expert på drycker för att försöka göra en dryck av de extremt nyttiga växterna och örterna som finns 
i Amazonas och det blev Rebbl. Nu säljs den i USA och en del av pengarna går tillbaka till invånarna i Amazonas i form av hälsovård och utbildning, vilket minskar risken för att de hamnar i slaveri.”

Alla affärsidéerna kommer från företagsledare som David Batstone och hans kolleger har samlat för att brainstorma kring hur man skapar arbeten och försörjning till människor som riskerar att hamna i slaveri. I höst kommer liknande ­möten att äga rum i bland annat Dubai och Buka­rest.

Not For Sale jobbar just nu tillsammans med EU-kommissionen och Samilia Foundation för att ta fram en verktygs­låda för företag som vill engagera sig 
i kampen mot det moderna slaveriet.

Varför ska svenska företagsledare engagera sig mot slaveri?

”Det här är en internationell kris som har nått Sveriges bakgård. Svenska företagsledare, som är förebilder för andra, kan visa att de tar ställning och att de inte ställer upp på att människor utnyttjas som slavar här. Det är inte värdigt vår tid.”

Besöker Almedalen

I sommar kommer David Batstone till ­Almedalsveckan för att delta i flera evenemang. Den 1 juli ska han, inbjuden av ­Dagens Nyheter, tillsammans med skådespelerskan och FN-ambassadören Mira ­Sorvino prata om människohandel internationellt och hur det påverkar Europa. På TEDx ska han berätta om trevandet längs vägen för att uppfinna ett nytt sätt att idka välgörenhet. Och den 3 juli ­medverkar han på Dagens industris 
seminarium som fokuserar på socialt ­entreprenörskap och på hur investe­ringar i växande och lönsamma företag sam­tidigt kan skapa förut­sättningar för att minska exploateringen av människor och vår jord.

”Jag har hört talas om Almedalsveckan men jag har aldrig varit där. Det ska 
bli enormt spännande”, säger David ­Batstone.

Fotnot. Människohandel, modernt slaveri och trafficking är olika ord för i stort sett samma sak. Det är olaga frihetsberövande, transport och utnyttjande av andra människor för egen ekonomisk vinning.

|