Di Weekend INTERVJUER

Ridsport: »Tävlingar ska stärka hästarna«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Peder Fredricson.

Jack Mikrut

Få svenska hoppryttare har nått så långt som Peder Fredricson , rankad nummer tre i världen. ”Det förändrar inget i mig. Men det ­förändrar min situation”, säger han.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

”Du vet, man gör sin grej, man håller på som vanligt. Och så bara går det så här. Det känns helt osannolikt faktiskt. Men roligt så klart.”

Så sammanfattar världens tredje bästa hoppryttare sin situation när vi möter ­honom på hans och hustrun Lisen Bratt Fredricsons gård Grevlundagården på ­Österlen.

Han har precis ridit runt en stund på H&M All In i solen, tagit några språng på hoppbanan med utsikt över Hanöbukten, njutit av syrendoften och fågelsången, till synes planlöst. Och sedan släppt ut hästen – OS-silvermedaljör i Rio 2016 och Europamästare i Göteborg 2017 – i hagen. Men inget sker planlöst. Då kommer man inte så långt i en hårt konkurrensutsatt sport. H&M All In har haft några dagar ledigt men ska snart in i hetluften igen. Peder Fredricsons hästar stannar oftast kvar på kontinenten och de tävlingsfria dagarna går åt till att ta dem till nästa femstjärniga tävling.

”Just nu är de i Belgien, sedan ska de till St Tropez och sedan till Cannes”, säger han.

Prispengar spelar roll

Att tvingas hoppas på inbjudningar eller kvala är ett minne blott. Prispengar är en viktig parameter när han väljer tävlingar.

FAKTA
Peder Fredricson

Född: 1972.

Familj: Lisen Bratt Fredricson och tre söner.

Bor: Grevlundagården, Vitaby.

Meriter: OS-silver i Rio de Janeiro 2016, EM-guld individuellt och EM-­silver i lag i Göteborg 2017. Jerring­pristagare 2017 och 2018.

Rankning: Trea i Longines världsranking.

Sponsorer: Ingår i H&M:s team tillsammans med bland andra Malin Baryard Johnsson.

VISA MER

”Jag har ett ansvar mot mina hästägare att försöka vinna så stora summor som möjligt så klart”, säger han.

Den senaste helgen gav 150 000 kronor ”tror han”, men hur mycket han har hoppat in hittills i år vet han inte.

Ridsport: Stephanie ­Holmén – hopplöfte i balans

Och han poängterar kvaliteten på tävlingen, på underlaget, på banorna, på boxarna.

”Hästarna ska vara starkare och bättre när vi åker från tävlingen än när vi kom dit. Den ska utveckla dem, inte använda dem eller slita på dem”, säger Peder Fredricson.

Att tävla så att hästarna håller så länge som möjligt är viktigt.

”Att matcha hästar är intressant. De har inte hur lång karriär som helst, det är bara några bra år. Man får inte göra misstag. Det gäller att ge dem den karriär de förtjänar”, säger han.

Gräsklippning hinns inte med

Förutom H&M All in fokuserar han nu på Hansson WL, H&M Christian K, H&M ­Carat Desire och H&M Zaloubet.

Ridsport: Familjefrid på hästgården

”Jag är precis samma som tidigare, men min vardag ser lite annorlunda ut. Nu tävlar jag varje vecka på de stora internationella tävlingarna”, säger han.

Det betyder att han ofta är borta från Grevlunda fyra eller fem dagar i veckan.

”Man får prioritera. Jag prioriterar ­hästar och familjen. Jag målar inte längre, klipper inte gräsmattorna eller gör andra sådana sköna grejer som jag gillar. Men jag klagar inte”, säger han.