Di Weekend INTERVJUER

Ridsport: »Svenska ryttare är starka nu«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Jana Wannius.

Lars Jansson

De svenska ryttarnas framgångar har tagit intresset för ridsport till en ny höjd – och därmed även trycket på Falsterbo Horse Show, säger dess chef Jana Wannius .
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Förköpen av biljetter till Falsterbo ­Horse Show, som alltid släpps den 1 december, har visat en relativt konstant kurva de senaste tre åren. Hur går det?

”Nu ligger vi 25 procent över den nivå vi brukar ligga på så här års. Ungefär hälften av biljetterna säljs som förköp, hälften på plats. Som alla utomhusarrangemang beror slutsiffran på yttre omständigheter givetvis, men det känns väldigt lovande”, säger Jana Wannius.

Så det är Peder Fredricsons förtjänst?

”Och de andra ryttarnas. Dessutom har vi blivit betydligt mer aktiva på sociala medier.”

En av förändringarna är att nationshoppningen och Longines grand prix byter dag i programmet, så att nationshoppningen blir själva finalen. Varför?

”Det är det internationella förbundet som har bestämt att Nations Cup rids på söndagen, så är det på de andra deltävlingarna i Europa också. Går det bra för Sverige är det förstås ett fantastiskt avslut.”

Går det bra för Sverige då?

”Jag har hyfsat höga förhoppningar. Svenska hoppryttare är starka nu. Jag tror att förbundskapten Henrik Ankarcrona kan ta ut ett riktigt bra lag.”

Vilka hoppas du mest på?

”Det är ju Peder Fredricson, Douglas LindelöW, Malin Baryard JoHnsson och Henrik von Eckermann, förstås. Men vi har också ett antal ­kanonbra ryttare i 20–30-årsåldern nu.”

FAKTA
Jana Wannius

Född: 1942

Bor: Falsterbo och Florida.

Bakgrund: Fler­faldig svensk ­mästare i hoppning, tävlat åtskilliga EM och VM samt OS i Montreal 1976.

Utbildning: Jurist.

Aktuell: Chef för Falsterbo Horse Show, 7–15 juli.

VISA MER
Hur kommer det sig?

”Det är många sammanhängande orsaker. Vi har fått mycket bättre svenska hästar, ryttarna slipper åka till Holland, Tyskland eller Irland för att hitta bra hopphästar. Och så har vi ett bra utbildningssystem. De yngre är väldigt intresserade av att träna, och många äldre erfarna ryttare intresserade av att hålla utbildningar.”

Finns det fler anledningar?

”Många av de yngre har arbetat i tävlingsstall utomlands och snabbt fått en internationell erfarenhet. Och så är de vana att tävla i lag, från ponny­allsvenskan och uppåt. Det ger en bra lagsammanhållning men också en trygghet. Till det kommer det gamla vanliga, att framgång föder framgång. De senaste tio åren tror jag att det är tre svenska ­ryttare som har tagit EM-guld för ’young rider’ (för ryttare upp till 21 års ålder, reds anm). Det är remarkabelt.”

Ridsport: Stephanie ­Holmén – hopplöfte i balans Hur många svenska elitryttare får vi se i Falsterbo?

”Det blir 15 svenskar som får vara med på de ­internationella tävlingarna. Elva är redan klara, de fyra sista tar Henrik Ankarcrona ut i Falsterbo. ”

Varför har svenska hopphästar blivit bättre?

”Tidigare togs det också fram bra hästar. Men det var för vaktparaden snarare än för den internatio­nella hoppsporten. Men på 1980-talet kom det in folk från sporten och började påverka aveln. Det har spridits en större kunskap om vilka hingst­linjer som är bra, vilka krav som ställs. Hingst­ägarna har tagit in bättre hingstar samtidigt som det ju fraktas sperma över hela världen. Uppfödningen har blivit mer kunskapsbaserad.”

Hur är läget på arenan inför tävlingarna?

”Våra gräsbanor är nog några av de bästa i ­Europa för tillfället, vågar jag påstå. De naturliga förutsättningarna är inte bara idealiska för golf, utan även för ridsport. Det är ju gammal sjöbotten här på näset med 15 meter sand under gräset.”

Men vårtorkan då, hur har ni klarat den?

”Vi har ett tyskt automatisk bevattningssystem och ingen vattenbrist. Grundvattnet ligger bara en dryg meter ned. Det har inte varit något problem.”

Ridsport: Familjefrid på hästgården Har du byggt något nytt?

”Vi har investerat uppemot 20 miljoner kronor de senaste åren i anläggningen och i markköp så vi börjar få en väldigt komplett anläggning. Jag hade nog tänkt att det skulle vara färdiginve­sterat. Men jag fick ett ryck efter förra årets tävling. Det blev ytterligare en läktare under tak vid dressyr­arenan. Det känns hur bra som helst.”

Och nu är det färdiginvesterat?

”Vi har en anläggning av mycket hög klass för ryttare, publik och utställare. Men man kan hela tiden förbättra detaljer. Så jag har lite andra ­planer. Det har jag.”