Di Weekend INTERVJUER

Ridsport: Säker i ledarrollen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Jessica Gow/TT

Försvarskoncernen Saab ser stallet som en plantskola för framtida ledare och har därför valt att sponsra ­ridsport i rekryteringssyfte. ”Även om du måste driva på för att bli framgångsrik så måste du göra det med hjärtat”, säger topprankade dressyrryttaren Patrik Kittel som samarbetar med Saab.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Saab har länge stöttat olika sporter, från skid-VM i Falun till ishockey. När Saabs vd, Håkan -Buskhe, tillträdde för åtta år sedan, fick han ägna mycket tid åt att berätta att försvars-koncernen inte hade gått i konkurs, utan att det var Saab Automobile. Sponsringen handlade därför tidigare mest om att -bygga upp företagets varumärke. Nu har Saab ändrat taktik och fokuserar mer på att framstå som en attraktiv arbetsgivare genom att gå in i ridsporten för omkring 15 miljoner kronor per år.

”Om man som företag inte kan attra-hera och rekrytera från hela befolkningen, särskilt kvinnor, kommer du inte att överleva. Dels är många ryttare duktiga i arbetet, dels är det en kvinnodominerad sport”, -säger Håkan Buskhe.

Saab har stora anställningsbehov och -rekryterar omkring 2 000 personer i Sve-rige bara i år. Sedan han tillträdde har -Håkan Buskhe satt tydliga mål för att få in fler kvinnor i företaget.

”Jämställda organisationer är effekti-vare, både när det gäller det produktiva och att man kollektivt tänker mycket bättre.”

Använder inte kvotering

FAKTA
Saab

Försvars- och säkerhetskoncernen tillverkar stridsflygplan, ubåtar, och radarsystem, men även civila övervakningssystem.

Antal anställda (2017): 16 400.

Omsättning (2017): 31,4 miljarder kronor.

Rörelseresultat (2017): 2,2 miljarder kronor.

Vd: Håkan Buskhe,

54 år, vd sedan 2010. Var tidigare vd för Eon. Sitter i flera ­styrelser.

VISA MER
FAKTA
Patrik Kittels tips till nya och vanare ryttare

Det är viktigt att börja rida i en trygg miljö, till exempel på en ridskola.

Precis som i ett företag ska man inte bara titta på siffrorna utan istället fokusera på helheten – hur mår hästen, hur sköts den och leta efter nycklarna till att få ett bra ridpass. Det är viktigt att inte bara åka till ridskolan och rida, utan tillbringa tid i stallet och med hästen och framför allt hitta den respekt man ska ha runt en häst.

Titta gärna på lektionerna före din – inspireras av duktiga ryttare och lär från de bästa.

Rid för en bra tränare som hjälper till att korrigera och att hitta balansen.

Se till att du mår bra – då rider du bra. Ta även hand om din kropp och gör någon annan form av sport. Se till att kroppen är rak. Det kan vara bra att mäta kroppen för att se till att jämvikten och balansen finns.

Att förstå hästen kräver tid. Ju mer du är med dem ju mer lär du dig och du blir aldrig fullärd. Tillbringa tid med olika hästar då de liksom människor är olika. Se hästen i ögonen och försök att förstå om den är trygg, glad, orolig, trött eller sur.

VISA MER
FAKTA
Patrik Kittel

En av Sveriges ­ledande dressyr­ryttare.

Är tillsammans med hästen Deja på ­nionde plats i världsrankingen i dressyr.

Deltog i OS 2008, 2012 och 2016. Siktar på VM i USA i september och OS i Japan 2020.

Har tränat över 40 hästar till grand prix-nivå.

Ålder: 42 år.

Född: Åkersberga.

Bor: Nottuln, Tyskland.

VISA MER

De senaste åtta åren har andelen lönesättande kvinnliga chefer gått från 10 till 30 procent och nu höjs målen ytterligare. -Enligt Håkan Buskhe tillämpas inte kvotering utan noggranna processer. Ett exempel är att när en tjänst tillsätts ska det finnas minst fyra kandidater varav minst två kvinnor.

”Varför skulle man som kvinna komma till ett företag om man inte ser att det finns möjlighet att avancera på samma villkor? Det är för mig en passerad diskussion för många år sedan”, säger Håkan Buskhe som poängterar att det blir extra viktigt när 65 procent av de som studerar på universitet och nästan 50 procent på civilingenjörs-linjerna är kvinnor.

Han ser även kopplingar mellan ridning och ledarskap.

”Man kan inte säga att ’i dag tränar jag inte’ eller ’i dag tar jag inte hand om hästen’. Det är en sport som ger människor som är duktiga på att planera, ta vara på och utföra saker.”

Satsningen engagerar även de anställda, det finns många på Saab som rider. Tidi-gare engagemang fick ibland mothugg, till exempel när Saab gick in och tog över -Cloetta Arena.

”Vi har verksamhet i 50 städer i Sverige och är ganska utspridda. Vi fick då många mejl om att det var dåligt att sponsra Linköping. Men det här har tagits emot väldigt positivt.”

Saab valde att först börja i lite mindre skala med ett samarbete med Ridsports-förbundet och Knytkalaset, där eliten träffas ett antal gånger per år och tränar för Kyra Kyrklund.

Efterhand har nya delar lagts till i -projektet, bland annat tävlingen Saab Top 10 där världens bästa dressyrryttare möts en gång per år i Sverige. Ungefär 1 500 personer har deltagit i clinics med -elit--ryttaren Patrik Kitell, där han besöker ridskolor i Sverige från norr till söder -tillsammans med -experter på till exempel teknik och kostrådgivning. Till turnén finns också en -serie med utbildnings-videor som går att se på nätet.

I satsningen ingår också att ta in ny teknik som artificiell intelligens till ridsporten. För att stärka ryttarens och hästens hälsa, men också för att göra sporten mer tillgänglig för åskådare.

”Med hjälp av kameror och sensorer på hästarna så skulle man kunna se, när man tränar, vilka poäng man skulle få i jäm-förelse med en stor databas med filmer och bedömningar från elitryttare”, säger -Håkan Buskhe.

Välkomnar modern teknik

Patrik Kittel, som Saab sponsrar sedan 2016 med OS i Tokyo 2020 som mål, -pekar på att tekniken är viktig för ridningen.

Ridsport: Familjefrid på hästgården

”Vi håller på med många intressanta projekt där vi till exempel mäter att man sitter korrekt i sadeln”, säger han och tillägger att fler nya tekniker är på gång att offentliggöras.

Även Patrik Kittel ser naturliga kopplingar mellan ridsporten och ledarskap.

”Med en häst måste du jobba bestämt men samtidigt mjukt, se till att den mår bra, ge vägledning och göra den trygg – vilket är samma som krävs i arbetslivet.”

Patrik Kittel driver ett eget företag, där han bland annat tränar hästar till grand prix-nivå, och säger att hästen har format honom som ledare och till att hitta tankar, motivation och innovation.

”Jag tittar även på andra ledare hur de gör för att driva ett bra företag för att -hitta det bästa framgångsreceptet.”

Enligt honom är hästarna bra på att lära ut även hur man läser av människor.

”Jag ser ofta hästar och människor i ögonen – då ser du om de är trygga, har glada ögon, trötta eller sura.”

Vad ska man inte göra som ledare?

”Det är viktigt att försöka vara så rättvis som möjligt. Även om du måste driva på för att bli framgångsrik så måste du göra det med hjärtat.”

VM i USA hägrar

Det finns ett antal svenska näringslivs-toppar som är engagerade i ridsporten, till exempel Antonia Ax:son Johnson. Gemen-samt för dessa är passionen och att de ser på arbetet som en livsstil, enligt -Patrik Kittel.

För Patrik Kittel är det stora målet för i år VM-finalen i USA i september.

Ridsport: Stephanie ­Holmén – hopplöfte i balans

”Läget ser bra ut. Jag vann min femte SM-titel häromdagen. Först är det Rotterdam, sedan är det Falsterbo och därefter Aachen och då får man se vilken häst som ska med”, säger Patrik Kittel.

Hästarna har även en särskild plats i -Håkan Buskhes hjärta då han växte upp med hästar. Han har i dag fem stycken hemma och en dotter som rider.

Hästarna har lärt honom att kunna -mentalt lugna ned sig även om han är stressad.

”Vi hade en travhäst på 1970-talet som jag ofta vaktade när han var påselad före tävling. Fick jag honom då att somna så vann han alltid.”

Han fortsätter:

”För mig är det harmoni att få umgås med hästar, det skapar ett lugn. Jag tycker att det är jätteskönt när man går upp tidigt på morgonen för att fodra dem.”