Di Weekend INTERVJUER

Professorn vill lämna planeten

PÅ SVERIGEBESÖK. Fysikprofessorn Brian Cox,

Foto: Jonas Eng

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Han är fysikprofessorn som i en tidigare karriär var förband åt Europe.
I dag är Brian Cox en allt starkare lysande tv-stjärna med universum och rymdfärder som specialitet.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Du är professor i partikelfysik vid universitetet i Manchester och jobbar vid CERN-laboratoriet i Schweiz. Dessutom har du podden Infinite Monkey Cage och turnerar med en rymdshow tillsammans med Robert Ince. Hinner du forska något alls?
”Jag halkade in i tv-dokumentärer av en tillfällighet efter att BBC sett mig i en intervju där jag argumenterade emot neddragningarna inom högre utbildning. Vetenskap och forskning är grundläggande för mänskligheten och för mig handlar det om att bidra med att sprida kunskap. Men självklart saknar jag att det inte blir så mycket forskning för egen del numera.”

Tv-legendaren David Attenborough har sagt att han med glädje räcker över stafettpinnen till dig, hur känns det?
”Han sa faktiskt det där på scenen när jag var prisutdelare och belönade honom med en utmärkelse. Vad svarar man på det? Jag blev stum. Han uppfann ju naturdokumentär-tv. Han kan inte ersättas av någon annan.”

Vad har du för tv-projekt på gång nu?
”Ett program om kommersiella rymdfärder. Det som är riktigt intressant är att den energi som tidigare fanns hos it-entreprenörer i Silicon Valley nu har flyttat över till rymdbolag. Jeff Bezos, Elon Musk och Richard Branson är bara några exempel. I praktiken öppnar de dörren till rymden för andra entreprenörer. Det finns oändliga resurser där ute och jag tror precis som de att lösningen för vår civilisation är att vi lämnar den här planeten.”

När kommer det att hända?
”Ekosystemet finns redan för att bygga månbaser, sätta folk på Mars och flytta tung industri till andra planeter. Jag har besökt företag som är redo att starta gruvdrift på asteroider. Det här är inte bara en dröm längre. De närmaste 10–20 åren blir avgörande. Lyckas vi inte ta oss vidare till andra planeter är vi illa ute och riskerar utplåning.”

»Varje tid föder sitt behov av under­hållning«

I dag är kunskap och information lättillgängligare än någonsin, ändå faller många i fällan med ’fake news’, vad gör vetenskapen för fel?
”Kanske är problemet att vetenskapen ibland framstår som arrogant. Men vetenskap är det bästa vi har, även om de modeller som används i forskningen om till exempel klimatet innehåller fel. Men att inte ha rätt är essensen i forskning. Utmaningen ligger i att kunna kommunicera detta. Utbildning är svaret. Vi måste investera mer i utbildning för att kunna ge människor kunskap för att fatta väl underbyggda beslut.”

Du gillar att häckla Donald Trump på Twitter och kallar honom ’peak stupid’ och ’beyond help’...
”Filosofiskt sett står Trump och Brexit-rörelsen för en splittring av världen som jag motsätter mig. De globala utmaningar vi står inför kräver globala lösningar och mer samarbete. Fragmentering är fel väg. ’America first’, eller ’Vilket-land-som-helst first’’ är inte hur världen bör styras.”

FAKTA
Brian Cox

Ålder: 49 år.

Bor: Vauxhall, London och Oldham.

Familj: Gift, son på 8 år samt styvson.

Bakgrund: Partikelfysiker, författare, podd- och tv-presentatör i en rad vetenskapsprogram för BBC. Var på 1980- och 90-talen keyboardspelare i banden Dare och D:Ream.

Frukost: Tallrik med köttbullar, tomater, paprika och brie. Surdegsbröd, äppeljuice och kaffe med mjölk på Scandic Continental, Stockholm.

VISA MER

Är det därför du börjat boxas, för att kunna försvara dig mot hans anhängare?
”Haha, nej jag boxas för att hålla mig i form. Jag lockas av att det är en så teknisk utmanande sport, som skidåkning – fast svårare.”

Den gudomliga människan tar över

Finns det några vetenskapliga upptäckter som inte borde ha gjorts?
”Jag tror inte det, även om frågan är intressant. Men visst, en del kunskap kan användas på ett negativt sätt – kärnvapen är ett bra exempel. Därmed inte sagt att vi inte bör ägna oss åt kärnteknik. Framstegen som gjorts i att förstå hur naturen är uppbyggd har gett extremt positiva effekter, barnadödligheten är lägre än någonsin och medellivslängden har ökat. Men det krävs rätt politiska strukturer för att hantera upptäckterna.”

Det här är väl inte ditt första besök i Sverige?
”Första gången var 1989. Mitt band Dare var förband till Europe på deras Europaturné, vi började i Umeå. Jag spelar fortfarande lite och är med och ordnar en välgörenhetsgala på Hammersmith varje år där jag bjuder in band jag gillar så att jag får spela med dem. Vi har haft New Order och Duran Duran och The Cure, vars sångare Robert Smith faktiskt är en passionerad astronom.”