Di Weekend INTERVJUER

Podd-duo firar mor, morfar och styvfar

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Di Weekend har ätit frukost med Julia Frändfors och Julia Lyskova.

Jack Mikrut

Julia Frändfors och Julia Lyskova fann varandra via sina pappa-komplex och startade succépodden . På fars dag på söndag ska de fira en mamma, en morfar och en styvfar.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
När och hur startade ni podden?

Julia Frändfors (JF): ”För ungefär ett år sedan, av en slump. Julia Lyskova var på produktionsbolaget Perfect Day på ett helt ­annat möte och vi fann varandra efter två minuter och började skrika i mun på varandra. Vi bondade över äldre mäns attraktionskraft. Sedan började vi snacka om våra pappor. Hela mötet avbröts för att vi babblade så mycket. Min chef Hanna ­Widell sa: ’Stopp och belägg! Ni två måste ha en podd.’ Dagen efter kom Julia in på kontoret och så spelade vi in en pilot.”

Piloten fick 13 000 lyssningar första dygnet och nu snittar ni på 50 000 lyssningar i veckan. Hur känns det att så många lyssnar? 

Julia Lyskova (JL): ”Jag vill leva i en värld där alla hälsar på varandra, så jag blir bara glad när folk ler mot mig på gatan.”

JF: ”Jag är superparanoid och blir långsamt mer och mer som Ted Gärdestad.”

Podden heter ­Daddy Issues. Vad har ni för ­relation till era pappor?

JF: ”Noll.”

JL: ”Ingen alls.” 

FAKTA
Julia Frändfors

Ålder: 31 år.

Gör: Profilansvarig på Perfect Day Media.

Bor: Hammarby Sjöstad i Stockholm.

Familj: Sonen Sasha, 5 år, och pojkvännen Jakob.

Frukost: Chia­pudding, hälsojuice och caffe latte på havremjölk på Karla Café på Östermalm.

VISA MER
FAKTA
Julia Lyskova

Ålder: 26 år.

Gör: Pluggar till ­socionom.

Bor: Mariatorget i Stockholm.

Familj: Sambon Jacob.

Frukost: Fralla med ost och skinka, ­cappuccino på ­havremjölk, färskpressad juice.

VISA MER
Avsnitt 39, Jag kommer inte lämna dig, som innehöll bråk och tårar, blev väldigt uppmärksammat och älskat. Hur kommer det sig?

JF: ”För att det aldrig har gjorts något lik­nande. Folk identifierar sig så sjukt mycket i de två läger vi utgjorde i bråket. Människor gillar att känna saker och att bli berörda, det är ju därför man ­konsumerar media.”

Du, Julia Lyskova, sa i avsnittet: ”Tack för ­ingenting, haha jag tjänar pengar på dig nu farsan”. Hur mycket får ni in på podden?

JL: ”Det är väldigt olika varje månad. Vi skulle inte kunna leva bara på podden.”

JF: ”Vi är inte Alex och Sigge tyvärr, men vi vill gärna bli.”

Ni har båda sagt i podden att bekräftelse och beröm från tjejer aldrig varit lika viktig som den från äldre män. Varför är det så för er?

JL: ”Bekräftelsen är inte mer riktig när den ­kom-mer från en man, men den blir mer viktig. Det positiva som en man säger väger ­tyngre. Jag vet inte om det beror på att jag växte upp utan pappa .”

JF: ”Det är klart att det är! Det finns ingen mer solklar koppling. Jag har brottats med det hela ­livet. Men jag har haft en bild av mig själv som mer bekräftelsekåt än vad jag egentligen är. Det märker jag nu när jag får mycket uppmärksamhet.”

HQ-kraschen inspiration till finansrysaren Har ni haft några pappa-substitut? 

JL: ”Jag har en styvpappa, Niklas, som jag var aktivt arg på tills jag fyllde 16 år. Så det var svårt för honom i början, men han har aldrig klagat. Niklas har varit jäkligt försiktig med att inte ­kliva över några gränser.”

JF: ”Min morfar Urban och min morbror ­Christian har varit mina pappor, så jag har ­aldrig haft något tomrum. De fyllde det.”

Hur ska en pappa vara?

JF: ”Hur ska vi kunna veta det? Jag skojar, sträng men rättvis och trygg, kanske.”

JL: ”Ett tips är ju att vara där. Sedan ska väl en pappa vara som en mamma, stabil och stöttande.”

Vad betyder era mammor för er?

JF: ”Allt. Min mamma har varit både mamma och pappa, kört dubbla skift hela livet. Så jag är skyldig henne allt. Mitt livs mål är att ha så ­mycket deg att jag kan kasta pengar på min ­familj.”

Julia Frändfors, hur är din son Sashas relation till sin pappa?

JF: ”Den är kanon. Jag valde en bra pappa. ­Kanske undermedvetet. Det hade varit jobbigt om han hade satt min son i samma situation som jag själv var i när jag växte upp. Det är en skräck man har.”

Hur ser faderskap ut bland män i dag?

JL: ”Det finns en mer medveten debatt kring könsroller, ansvarfördelning och föräldraledighet. Vi är inte riktigt lika förlåtande. Om man som ­offentlig person lämnar sitt barn blir man ju hatad.”

Vinnarskalle sitter upp i vd-stolen

JF: ”Nu är det mer coolt och sexigt att vara en mysig pappa.”

Vad ska ni göra på fars dag på söndag den 10 november?

JL: ”Det blir Västerbron. Skoja. Jag ska träffa min styvpappa.”

JF: ”Jag ska äta en söndagsmiddag med min kära familj. Skåla för morfar, familjens över­huvud. Mamma vill också alltid bli firad på fars dag. Vi kanske släpper ett extra avsnitt av Daddy Issues.