Di Weekend INTERVJUER

»Pizzakaos när gästerna kom«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Liv Forhaug är vd för restauranggrossisten Martin & Servera.

Joey Abrait

Restauranggrossisten Martin & Servera omsätter 15 miljarder ­kronor och Liv Forhaug är ny vd. Som servitris i tonåren fick hon skänka bort pizzor – men hon kan hålla tio glas i en hand.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Du är ny vd för restaurang- och storköksgrossisten Martin & Servera sedan början av oktober. Vad gjorde du när du fick beskedet om ditt nya jobb? 

”Ringde min man och åkte till vår lilla fiskbutik Firren och köpte havskräftor till middag.”

Vilken är den vanligaste frågan du får när du berättar vad du jobbar med?

”Trots att Martin & Servera är så pass stort, med 15 miljarder kronor i omsättning och 3 000 anställda, är det många som inte vet vad vi gör, eftersom vi arbetar business to business. Många blandar ihop oss med butikskedjan Cervera., som vi inte har ­någon koppling till.”

Vem i detaljhandeln skulle du ta med dig till en öde ö? 

”Jeff Bezos, som med Amazon har förändrat ­detaljhandeln mer än någon annan i modern tid.  Men jag hoppas att vi inte blir kvar så länge på ön eftersom jag inte är säker på att han är särskilt sympatisk.”

Om du skulle göra en film om ditt liv, vem skulle spela dig? 

”Cate Blanchett, som är en helt fantastisk skådespelerska, verkar vara en cool person som dessutom är sjukt snygg.”

Du ska skriva en dejtingprofil. Hur beskriver du dig själv med fem ord? 

”Engagerad, allmänbildad, lojal, omtänksam, vardagsnjutare. Jag kanske också borde förvarna om att jag är 1,81 centimeter lång.”

FAKTA
Liv Forhaug

Ålder: 49 år.

Familj: Make Peter och två söner, 18 och 15 år.

Bor: Villa på Lidingö och landställe på västkusten.

Bakgrund: Uppvuxen i Göteborg. Civilekonom Handelshögskolan i Stockholm 1996, där­efter 17 år som konsult och partner på McKinsey. 2013-2019 strategi- och affärsutvecklingschef på ICA-gruppen.

Gör: Ny vd på Martin & Servera sedan oktober.

VISA MER
När blev du mest starstruck? 

”När jag lyssnade på John Kerry i våras, han var så skarp och passionerat engagerad.”

Om du skulle tvingas välja ett nytt yrke, vad skulle det vara?

”Politiker eller ledarskribent. Jag är väldigt samhällsintresserad och politiken har aldrig känts mer angelägen eller dysfunktionell än nu.”

Ditt märkligaste minne av ett sommarjobb? 

”När jag var 16 år och arbetade på Pizza Hut när de premiäröppnade i Göteborg. All personal var ung och oerfaren och när gästerna vällde in blev det totalt kaos. Det slutade med att vi fick dela ut hundratals gratis pizzor som kompensation.”

Har du någon fobi? 

”Varje gång jag flyger har jag 15 minuter i starten när jag är säker på att jag ska dö.”

I vilka situationer ljuger du? 

”När jag ringer hem från jobbet och säger att jag ’bara ska göra klart en liten grej och är på väg hem alldeles strax’.”

Nästa steg för Ikeahöjdaren Hurdan är du som bilförare? 

”Ganska disträ och helt utan lokalsinne. ­Men jag är grym på att fickparkera.”

Hushållssyssla som du hatar mest av allt? 

”Vika tvätt. Det tar aldrig slut och jag lever med tre sportande killar.”

Vilket är ditt sämsta köp? 

”Alla kläder jag köpt på semestrar. Blir aldrig lika snyggt hemma.”

Har du något bra life hack, alltså ett bra tips som underlättar vardagslivet?

”Jag har köpt 80 par exakt likadana strumpor i tre olika sorter som alla i ­familjen får hålla sig med. Då slipper man leta efter ­makan i paret.”

Vilken är din främsta levnadsregel? 

”Jag försöker komma ihåg att njuta av de små ­sakerna och skapa vardagslyx.”

Vilket tv-program skäms du lite för att du kollar på? 

En plats på landet. Jag har också en svaghet för ­romantiska komedier, även banala sådana.”

Vad finns alltid i ditt kylskåp? 

”Körsbärstomater, parmaskinka, ägg, någon lagrad ost och cola light.”

Taxiboss i universalgeniets spår När var du riktigt lycklig senast, och varför? 

”Nyligen, när jag var på vandringsresa på Mallorca med tre barndomsvänner från Göteborg. Härligt med vackra vandringar och att umgås med nära vänner som jag har känt nästan hela livet.”

Vilken är din största extravagans?

”Jag tittar sällan på prislappen när jag handlar mat, unnar mig bra råvaror och även uteätande. Jag spenderar också en förmögenhet hos min frisör, vilket är lite konstigt med tanke på att jag haft samma frisyr sedan jag var 12 år.”

Vilken bok har betytt mest för dig? 

Anne på Grönkulla var bland de första böcker jag läste som flicka. De startade en ganska asocial tio-årsperiod av intensivt bokläsande, genom hela tonåren. Jag älskar fortfarande att läsa men försvinner inte in i en bubbla på samma sätt nu.”

Vad är du riktigt bra på?

”När jag var ung jobbade jag som servitris och kan fortfarande bära tio vinglas med en hand.”