Di Weekend INTERVJUER

Peptalk med Charlotte Kalla

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Jag är ofta i sinnevärlden men jag vet ju att resultatet blir så mycket bättre om jag försöker vara i idévärlden, till exempel när jag ska förbereda mig för ett träningspass” säger Charlotte Kalla som får inspiration av Platon.

Foto: TT

TORSBY

Charlotte Kallas tid är nu. Hon är ett av Sveriges största medaljhopp inför vinterns OS, och högaktuell med boken Styrka, teknik och pannben.

För Di Weekend berättar skidstjärnan om den hårda träningen, en oviss framtid – och tankarna om Platon.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Det är osäkert in i det sista om Charlotte Kalla kommer till intervjun. Tanken är att vi ska ses mellan några av hennes rejäla träningspass. Men frågan är om hälen ska palla, eller om hon ska vila hemma i Sundsvall i stället.

Det är i slutet av augusti och teamet runt Charlotte Kalla har än så länge lyckats hålla hälproblemen hemliga för allmänheten.

Men till slut sitter hon här, i den värmländska sensommarsolen, mitt emellan ett barmarkspass uppe på Tossebergsklätten och ett skidpass i tunneln.

Problemen med hälen ska komma att bli värre under de närmaste månaderna och delvis störa hennes uppladdning inför världscup- och OS-säsongen, men det vet vi inte än.

Det är första gången vi träffas, men som i stort sett alla svenskar vet jag vem Charlotte Kalla är.

FAKTA
Charlotte Kalla

Ålder: 30 år.

Familj: Föräldrar och två systrar.

Bor: I Sundsvall.

Född: I Tärändö i Pajala kommun.

Meriter i urval: Vann Tour de Ski 2008. OS-guld, 10 km fristil i Vancouver 2010. OS-guld, stafett, Sotji 2014. VM-guld i Holmenkollen 2011 och i Falun 2015.

Utmärkelser i urval: Jerringpriset 2008. Utsågs till Årets kvinnliga idrottare 2010 på Idrottsgalan året därpå. Bragdguldet 2014 tillsammans med övriga i det svenska damstafettlaget. Säsongen 2017/2018: Deltog i Gällivarepremiären 17–19 november där hon vann båda de lopp som hon ställde upp i, 5 kilometer fristil och 10 kilometer klassisk. Världscupen inleddes i finska Ruka 24 november. OS i Pyeongchang, Sydkorea 8 februari–25 februari.

Företag: Charlotte Kalla AB: omsättning 2016 på 6,2 miljoner kronor, resultat efter finansnetto 2016 på 3,4 Mkr.

Aktuell med: Boken Styrka, teknik och pannben (Bonnier Fakta).

VISA MER

Vad tror du att jag, och de flesta andra, har för bild av dig?

”Att jag är duktig på vad än jag tar mig för. Det är något jag ofta får höra från andra.”

Var kommer drivkraften ifrån? Som din motivation att träna hårt dag efter dag?

”Jag vill fortsätta att utvecklas, det är min drivkraft. Jag är fortfarande beredd att lägga ner den tid som krävs för att ta steg framåt. Men visst finns det dagar som känns motiga. Folk tror kanske att jag bara är glad hela tiden, men så är det ju inte.

Sådana dagar, tänker du aldrig att ”nej,i dag får det vara”?

”Jo, tanken kan komma, att nu skiter jag i det här. Men jag är så plikttrogen att jag bara inte kan skippa ett träningspass. Jag tror att mentaliteten hemifrån har betytt en hel del.”

Charlotte Kalla är född i byn Tärendö i Tornedalen ”där hårt arbete alltid har premierats högt”, som hon själv uttrycker det.

Farfar vallade skidorna

I boken Styrka, teknik och pannben (Bonnier Fakta) inleder Charlotte Kalla med att berätta om barndomen då farfar Bengt Kalla två gånger i veckan vallade hennes skidor ute i garaget och sedan tålmodigt följde med under träningspassen i skidspåren som startade vid Centralskolan i Tärendö.

Hon har skrivit boken själv utan medförfattare, vilket inte är så vanligt. I boken varvar hon konkreta träningstips med berättelser ur livet.

”Jag vill att läsaren ska känna att jag är deras coach. Jag förstår frustrationen när man tycker att man försöker och försöker men inte känner att man kommer dit man vill. Jag har varit där själv. Jag har ju kämpat mycket med den klassiska åkningen, medan skejtåkningen kommer mer naturligt.”

Sista mästerskapet?

Som 11-åring började Charlotte Kalla drömma om de stora framgångarna i skidspåret. Olympisk mästare – tänk om hon skulle kunna bli det?

”På något sätt har det alltid varit självklart för mig att göra jobbet och se till att bygga från grunden.”

I våras uppmärksammades det stort att OS 2018 och VM 2019 kan bli Charlotte Kallas sista mästerskap, efter att hon själv antytt detta i en intervju. Men i dag vill hon helst inte slå fast att skidkarriären kommer att vara över då.

”Jag vill köra VM i Zeefeld 2019. Sedan väntar en mästerskapsfri säsong, så jag vet inte. Jag tycker det är jättesvårt att veta hur jag ska göra.”

Något som är väldigt speciellt med elitidrotten som jobb är ju just att det är tidsbegränsat.

”Ja, det är speciellt när kroppen är ens verktyg. Åldern är dock inte en begränsning för mig än, titta till exempel på norska Marit Bjørgen som är 37 år och fortsätter att utvecklas. Men mycket annat måste fungera. Jag måste ständigt vara motiverad. Och det är många resdagar, och svårt att skapa en vardag.”

En tuff tid

Förra året separerade Charlotte Kalla från sin sambo sedan sex år, Anders Svanebo. Hon valde att stanna kvar i Sundsvall.

2016 blev ett speciellt år för dig, med separationen, du drabbades av förmaksflimmer och drogs med en överbelastningsskada i bröstryggen.

”Ja, det var tufft för ett år sedan. Framför allt när jag var skadad i slutet av sommaren. Det var något jag inte hade upplevt tidigare. Men det var också en lärorik resa för mig som gillar att ha kontroll och att planera långt fram i tiden. Nu var jag tvungen att lära mig att trivas med att ta dag för dag. Det kändes skönt att se att det ändå gick så pass bra.”

Löptränar i snacktempo

Charlotte Kalla berättar att hon har en umgängeskrets i Sundsvall som hon trivs väldigt bra tillsammans med.

”Inga andra elitskidåkare utan människor med ’vanliga jobb’”, säger hon leende.

”I Sundsvall löptränar jag en hel del tillsammans med orienterare, det är ett jättehärligt sätt att umgås på. Att få uppleva fantastiska miljöer och vyer tillsammans med andra genom att springa ihop.”

Många av löppassen går i vad Charlotte Kalla kallar för ”snacktempo” och hon gillar att ha sällskap under passen.

Om jag vore 25...

Du äger ett aktiebolag och har ett team anställda. Känner du dig som en företagare?

”Inte i första hand. Men det blev mer påtagligt när jag bestämde mig för att genomföra träningsåret på egen hand utanför landslagsregin. Det blev så uppenbart vilka möjligheter de framgångsrika åren har gett mig.”

Det var inför säsongen 2016/17 som Charlotte Kalla fattade beslutet att stå utanför landslagets träningssäsong och arbeta med ett eget team. Även i år står hon över flera träningsläger med landslaget till förmån för den egna uppladdningen.

Magnus Ingesson, som är tjänstledig från polisen, är tränare. Charlotte Kallas syster Cecilia Kalla är fysioterapeut, och Stefan Thomson är fystränare. I våras avslutade hon den åtta år långa samarbetet med managern Keith Karlsson. Nu är Torbjörn Nordvall pressansvarig och Olle Håkansson kommersiell rådgivare.

Hoppas på älgjakten

Hon har total fokus på träningen, med flera pass per dag, och det finns sällan utrymme till annat än det som är förknippat med skidkarriären.

”Det jobbigaste tycker jag inte är att genomföra träningen utan att behöva välja bort annat som jag tycker är roligt. Det sliter nog mer på mig, att vara tvungen att avstå. Som att inte umgås med vänner.

Vad gör du när du behöver återhämta dig?

”Det blir många telefonsamtal med vänner, och jag har ofta med mig böcker när jag är ute och reser. Är jag hemma prioriterar jag att hälsa på människor jag tycker om.”

”Jag vill också gärna jaga älg i höst. Jag vet att jag skulle må bra av det, men det är också svårt. Jag kanske får lov att avstå, men jag hoppas fortfarande.”

Platons filosofi

Charlotte Kalla säger att det är avstegen från schemat som kan ge extra återhämtning.

”Jag tycker att bloggen Food Pharmacy är så bra, och jag älskar när de refererar till Platon och hans tankar om idévärlden och sinnevärlden.”

Det Charlotte Kalla refererar till är duon Lina Nertby Aurell och Mia Clase som ligger bakom bloggen Food Pharmacy, och två populära böcker med samma namn, som handlar om att äta hälsosamt och antiinflammatoriskt.

I deras blogg beskrivs Platons filosofi med orden ”Det finns en idévärld, det vill säga en målbild som vi alltid strävar mot. Men sedan så finns det en sinnevärld, det vill säga verkligheten som vi hela tiden kapitulerar inför.”

Deras poäng är kortfattat att det är i princip omöjligt att leva ett perfekt liv i idévärlden, och att man inte ska ha ständigt dåligt samvete för stunderna då man faller in i sinnevärlden.

Charlotte Kalla utvecklar hur hon applicerar tankarna på sitt eget liv:

”Jag är ofta i sinnevärlden men jag vet ju att resultatet blir så mycket bättre om jag försöker vara i idévärlden, till exempel när jag ska förbereda mig för ett träningspass. Från att jag börjar blanda sportdryck och packa väskan, inte bara under de två timmar jag är ute och tränar.”

När vi ett par månader senare träffas igen visar det sig att Charlotte Kalla faktiskt lyckades komma i väg på älgjakt i oktober.

”Det blev i alla fall en förmiddag tillsammans med en god vän. Jag kunde inte gå så långt eftersom det inte fungerar så bra med Birkenstock i skogen … Men jag kunde sitta på pass och det var en jättefin solig höstdag.”

Birkenstocktofflorna beror på att hälproblemet från augusti fortfarande inte är bra. Den högra hälen är överansträngd och Charlotte Kalla har därför tvingats gå i tofflor i stället för vanliga skor under hösten, för att avlasta foten.

Startklar för OS-äventyret

”Men jag tycker ändå att jag ligger bra i fas inför att säsongen drar igång.”

Går du in för detta OS med samma motivation och känsla som första gången?

”Jag tycker inte att det spelar någon roll vilken tävling det är. Det är alltid så himla inspirerande när man står där i april och har ett helt träningsår framför sig, med alla möjligheter att förbereda sig på ett så bra sätt som möjligt. Det krävs mycket bara för att hålla sig kvar på samma nivå.”

Känns det verkligen inte annorlunda alls när det är OS på gång?

”Jo, det lockar lite extra att det är OS. Men 2020, när det inte kommer att vara några mästerskap, då kommer ju världscupen att vara ännu mer lockande.”

Charlotte Kalla hejdar sig när hon inser vad hon just sagt, och lägger skrattande till:

”Ja, om jag fortsätter tills dess alltså …”

Men vad vill du arbeta med efter skidkarriären?

”Jag hoppas att jag kommer att hitta något som jag brinner lika mycket för, men vad det blir vet jag inte.”

Kan du känna dig stressad över framtiden?

”Det är klart att det är skillnad mot när jag var 19 år och allting låg framför mig. Men jag skulle nog säga att det som stressar mig är andras råd, som när andra före detta elitidrottare säger att ’tänk nu på livet efteråt, börja förbereda dig!’ De säger ju det av välvilja, men då får jag jobba på att fortsätta att lyssna på mig själv först och främst.”