Di Weekend INTERVJUER

»På fem sekunder gick jag från tönt till cool«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Magnus Welander, vd Thule.

Lars Jansson

Från barndomens stuntman-talanger tacklade han sig till en position som cool i skolans amerikanska fotbollslag. Numera är det i tv-soffan och köket Thules vd Magnus Welander firar flest triumfer.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vilken är den vanligaste frågan du får?

”Om det är hemma ’vad blir det för middag ikväll?’. Från kollegor, kunder, investerare och medier är det ’vad blir nästa nya kategori Thule går in i?’”

Vad blir det då, ni har gått från takräcken och takboxar till barnvagnar och ryggsäckar?

”Det berättar vi inte förrän vi har visat för butikerna som ska sälja det. Men att det kommer ­något nytt, det kan jag lova dig.”

Vad har du för paradrätt när du står i köket?

”Jag älskar verkligen att laga mat. Det är bästa sättet att ladda batterierna på. Jag har många, men det är nog min mexikanska mole eller någon av mina persiskt inspirerade rätter.”

Gamle OS-simmaren Bengt Baron är ord­förande i Thule, klår du honom i sport?

”Jag vinner i allt där det finns en boll, men inte där det handlar om kondition och styrka.”

Hur återhämtar du dig efter en lång dag?

”Om vi inte är vrålhungriga slappar jag i soffan och kollar in lite amerikansk fotboll, Champions League, eller annan sport på datorn, innan jag ­sätter i gång med middagen.”

FAKTA
Magnus Welander

Yrke: Vd och koncernchef för Thule Group. Omsättning 2017: 5,9 miljarder kronor.

Ålder: 52 år.

Bor: Malmö.

Familj: Gift med ­Gunilla, två utflugna universitetsstuderande döttrar, Hanna och Tilda.

Utbildning: Civil­ingenjör Industriell Ekonomi, Tekniska Högskolan vid Lin­köpings universitet.

Bakgrund: Helsingborgare. Olika chefsbefattningar inom Tetra Pak, vd för Envirotainer. Kom till Thule 2006. Vd sedan 2010.

Fritid: Umgås med hustrun och vänner, padel, matlagning, resor.

VISA MER
Du får 10 miljoner kronor i handen och ­måste placera dem direkt – vad gör du?

”Jag äger bara aktier där jag själv är engagerad, så det blir aktier i Thule och Mips. Men en del av summan går till husrenovering.”

När var du riktigt ledsen senast, och varför?

”När min pappa blev plötsligt sjuk några år innan han gick bort och inte kunde fortsätta att åka världen runt på galna resor. De där resorna var hans livsmål efter att mamma gått bort.”

Vad ville du bli när du var barn?

”Stuntman. Mamma skämdes alltid när jag kastade mig runt på golvet i butiker eller blev orolig när jag körde mini-parkour i vårt höghusområde. Det slutade ofta med blodvite.”

Vad är det snällaste du gjort?

”Jag tror generellt mer på att summan av många små saker överväger en stor.”

Om du måste tatuera dig – vilket motiv?

”Finns inga måsten i livet. Det blir ingen alls!”

Pr-chefen anställer bara snälla Vilken är din största extravagans?

”Vi gillar att resa och bo på trevliga ställen och hyrde exempelvis ett onödigt stort hus i Umbrien i somras för oss fyra, bara för att det var så coolt.”

Vilket är det finaste beröm du fått?

”’You’re the man!’ följt av en ’chest-bump’ från den tuffaste linebackern i vårt high school-lag. Andra veckan i Iowa blev jag kicker i laget och chockade i första matchen med att tackla ner motståndaren som kom löpande med bollen. På fem sekunder gick jag från tönt till cool. Det var öppningen för ett mycket lyckat utbytesår i USA.”

Vad är du riktigt bra på?

”Enligt min tre år äldre syster har jag alltid varit väldigt bra på att vara nöjd. Dels lite skånskt drygt nöjd över vad jag har gjort, dels i ett större perspektiv med min livssituation i allmänhet.”

Vilken är din djupaste kris?

”Det var riktigt tungt när vi bodde i Australien och min mamma gick bort i cancer. Jag kände mig hemskt egocentrisk. Avståndet hade gjort att mamma hade fått träffa mina döttrar Hanna och Tilda alldeles för lite.”

Vilket var ditt favoritämne i skolan?

”Gympa. Jag har alltid älskat sport i alla former.”

Vilket är ditt sämsta köp?

”När vi byggde om huset i Malmö skulle vi sätta in ett snyggt, stort skjutdörrsparti. Jag tycker jag är händig, planerade allt och tog alla mått och specialbeställde. När leveransen kom och allt lyfts in med lyftkran visade det sig att jag hade lyckats skriva in fel mått på beställningen. Jag fick kränga de där svindyra skjutdörrarna till superrabatt på Blocket och snällt beställa nya.”

Vilken bok ligger på sängbordet nu?

Shoe Dog av Phil Knight. Jag har bara kommit halvvägs, men den känns som en ovanligt oamerikansk biografi om Nikegrundarens resa.”

Fobi för fötter – passion för skor Om du skulle välja ett nytt yrke, vilket?

”Lärare, gärna på universitetsnivå. Jag extraknäckte under studietiden som gymnasielärare i matte, fysik och kemi. Många på Thule är nog lätt irriterade på när jag greppar white­board-pennorna.”

Den bästa eller värsta present du har fått?

”Mina döttrar beklagar sig över att jag är värdelös på att ta emot presenter, eftersom jag mest ­gillar att ge bort saker till andra.”

Har du något bra ’lifehack’?

”Håll inte på att vela och utvärdera för mycket. Kör på! Jag gillar citatet från legendariske baseballspelaren och citatmaskinen Yogi Berra: ’When you come to a fork in the road, take it!’.”

Hur avslutar du en riktigt bra helg?

”Spelar padel i lokala söndagsstegen och ­lagar en all-in indisk middag innan jag zoomar in på NFL Redzone med en kall öl i handen.”