Di Weekend INTERVJUER

»Om jag har lyckats i livet så måste jag ge tillbaka«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

FÖRETAGARE UTAN GRÄNSER. Gunilla von Platen styr 15 bolag och bygger barnhem i Syrien.

Oskar Omne

Hon var fyra år när hon kom som flykting till Sverige. Två år senare började hon tjäna egna pengar.
I dag har Gunilla von Platen 400 anställda och är engagerad i 15 bolag. Men det är IS och den etniska rensningen av kristna i Syrien och Irak som håller henne sömnlös.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

»Jag befinner mig på Xzakt Kundrelations huvudkontor i Stockholm där jag sitter och väntar i konferensrummet när mobilen surrar till, ett sms: ”Springer!”

Det är från Gunilla von Platen som är några minuter sen till intervjun. På bordet framför mig står en välfylld godisskål och blänger. För att avleda alla tankar på att kasta mig över sötsakerna börjar jag bläddra i en bok som ligger på bordet: Att ge – samtal med svenska filantroper. Jag slår upp sidan 46 där Gunilla von Platen intervjuats av bokens författare journalisten Tove Lifvendahl. Jag börjar läsa och strax har jag helt glömt alla tankar på godis.

Günel Anip är klädd i sin finaste klänning och sitter tillsammans med sin familj i en kyrka i staden Zaz i Turkiet där hennes vackra kusin strax ska gifta sig. Plötsligt rusar en grupp beväpnade män in i kyrkan. De skriker att bruden ska följa med för att en muslimsk man ska ha henne. När Günels mamma ställer sig i vägen för att förhindra att männen tar hennes brorsdotter, skjuter de henne med fem skott och skjuter sedan hennes hund till döds. De sliter åt sig bruden och lämnar kyrkan som fyllts av skrik och förtvivlade röster. Sedan den dagen har ingen sett kusinen.

Det som ska förfölja Günel Anip under många år är bilden av mammans blodspår på vägen, när de flyr från platsen i en minibuss. Männen lär sannolikt komma tillbaka – en kvinna från en kristen minoritet i Syrien kan inte ostraffat sätta sig upp mot en grupp muslimska män. Familjen måste fly och får hjälp av en vän som kör dem via Österrike till Tyskland. Först där vågar de uppsöka vård för Günels mamma som mirakulöst överlever. Några månader senare anländer familjen till Västra Frölunda utanför Göteborg. Då är Günel Anip fyra år gammal, hon byter sitt namn till den svenska varianten av namnet.

Plötsligt brakar det till i konferensrummet och Gunilla von Platen står i rummet med ett leende.

FAKTA
Gunilla von Platen

Familj: Maken Alfred von Platen, som är vd för Xzakt, och fyra barn i åldrarna 2, 6, 7 och 8 år.

Född: 1972 i Turkiet.

Bor: Stockholm.

Bakgrund: Säljchef på Skandia 1992–2000, försäljningschef Kalix Tele 24 1996–2000 parallellt med Skandia, grundade kundserviceföretaget Xzakt Kundrelation oktober 2000, startade fastighetsbolaget GSS Fastigheter med Silvia Samuelsson Waak samt Sami Samuelsson 2013 samt egna Fastighetsbolaget GS Real Estate och egna Investmentbolaget GS Holding. Satt tidigare i styrelsen för bland annat mediedatabaföretaget Cision och tog det från ett posti-lapp företag till börsen och amerikanska ägare. Satt också i koncernstyrelsen för Almi Företagspartner. Delägare i försäkringsförmedlaren Pensionera, medlem i nätverket Kivera, samt sitter i Sofiahemmets fullmäktige.

Välgörenhetsprojekt: Grundare av Stiftelsen 100 procent med Douglas Roos, Little Angel samt engagerad i Hand in Hand, Min Stora Dag, Livskraft och Unicef.

Dold talang: ”Jag kan baka.”

VISA MER

”Jag är så ledsen att jag är sen!”, säger hon och ger mig en snabb kram.

Vi har mötts tidigare och varje gång har hon utstrålat samma sprudlande energi. Gunilla von Platen pratar fort, går fort, tänker fort. Och skrattar ofta.

»När vi väntade vårt första barn insåg vi att vi behövde ha samma agenda. ’Jag är ju entreprenör så det blir min agenda som gäller’, sa jag och så blev det.«

 

De flesta känner troligen igen henne som en av drakarna i tv-programmet Draknästet där hon var med 2009 tillsammans med fyra andra investe-rare.

Andra känner henne som entreprenör och grundare av kundserviceföretaget Xzakt Kundrelation som hon startade – i en pappkartong – i Skellefteå 2000 och som i dag omsätter 150 miljoner kronor.

Vissa känner henne som filantrop och engagerad i välgörenhet genom Hand in Hand, Frälsningsarmén, Min Stora Dag, Stiftelsen 100 procent, Unicef, Livslust eller Little Angel.

I 15 företag

Gunilla von Platens stora last är att hon inte kan låta bli att involvera sig i saker som hon anser vara viktiga. Hon har lite att stå i: 400 anställda i Xzakt Kundrelation och engagemang i fjorton andra företag, bland annat äger hon kommersiella fastigheter i Stockholm och New York tillsammans med sin syster Silvia Samuelsson Waak. Dessutom har hon fyra barn i åldrarna 2 till 8 år.

”Utan min man hade det aldrig gått. Han är fantastisk”, skrattar hon.

”När vi väntade vårt första barn insåg vi att vi behövde ha samma agenda. ’Jag är ju entreprenör så det blir min agenda som gäller’, sa jag och så blev det.”

Maken Alfred von Platen övergav sin karriär i finansbranschen där han var aktiechef på Mangold för att börja längst ned i hierarkin på Xzakt Kundrelation, för att lära sig verksamheten men också för att få respekt hos de anställda. 2008 tog han över som vd och Gunilla von Platen blev arbetande styrelseordförande och fick därmed tid över för att ge sig in i nya projekt och bolag.

Historien om hur hon byggde upp Xzakt Kundrelation och alla turerna, svetten, tårarna och svårigheterna och roliga anekdoter skulle gott och väl fylla en bok. Vi nöjer oss med en kort resumé:

Gunilla von Platen hoppade av juristlinjen och insåg snabbt att hon var en fena på att sälja. På försäkringsbolaget Skandia i Göteborg slog hon säljrekord på säljrekord och var snart uppe i en miljonlön. Men så kom it-kraschen 2000 och Gunilla von Platen förlorade, precis som många andra, alla sina besparingar. Hon var 28 år, luspank och hade just tagit sig ur en destruktiv relation och tänkte: ”Nu kan mitt liv inte bli jävligare. Dags för mig att starta eget”.

På Skandia, och även i andra branscher som hon fått inblick i, hade hon märkt att många kunder var frustrerade och förbannade över den dåliga service de fick. Alla företag var fullt upptagna med att försöka täppa igen de läckande hålen efter it-kraschen, ingen orkade riktigt bry sig om deras kunder var nöjda eller inte. Hon såg att det fanns en potential och bestämde sig för att bygga en kundtjänst i världsklass. Hon sålde sitt hus och satsade alla pengarna som aktiekapital, men det saknades fortfarande 7 miljoner kronor för att kunna dra i gång verksamheten.

Hon fick nobben av Almi Företagspartner och alla banker. Ingen trodde på en ung ettrig invandrartjej från Göteborg – utom en person, Lorentz Andersson, kommunalrådet i Skellefteå, som ordnade ett lån åt henne.

Investor hakade på

Nu behövde Gunilla von Platen ragga kunder, och det snabbt. Hon siktade högt och trots att hon inte ens hade ett namn på företaget och inte haft råd att trycka upp visitkort – hon lämnade bara en gul postit-lapp med nilla6@hotmail.com som kontaktadress – lyckades hon få säkerhetsbolaget Assa Abloy, investmentbolaget Investor och bredbandsbolaget Utfors som första kunder.

Kvällen före den 1 oktober 2000, då Xzakt Kundrelation skulle börja leverera sina tjänster, var läget panikartat. Kontorsmöblerna hade hamnat i Polen och talsvarsrösten som skulle ta emot kundernas samtal lät som Kalle Anka. Nästa dag skulle Utfors komma på besök i lokalerna i Skellefteå. Kaos.

Men nöden är kreativitetens moder.

Med hjälp av pappkartonger och de anställdas möbler, lampor och blomkrukor som de hämtat med sig hemifrån inreddes lokalerna hos Xzakt Kundrelation. En pappkartong fick tjäna som inspelningsstudio för att spela in talsvarsrösten på nytt. Gunilla von Platen stoppade huvudet i kartongen för att avskärma annat ljud och talade i en mikrofon som klätts med en lovikkavante. Det fungerade.

Nästa dag när representanter från Utfors kom på besök förvånades de över den brokiga inredningen.

”Det såg mer ut som en indisk loppmarknad än ett kontor, men Utfors förstod situationen och var nöjda med att vi verkade kunna leverera vad vi hade lovat.”

Gunilla von Platen skrattar åt minnet. Nu har det gått 16 år sedan starten men hon brinner fortfarande lika mycket för sitt företag och sina anställda, som i dag även finns på kontor i Gävle, Trollhättan och Stockholm. Planen är att Xzakt Kundrelation ska växa ytterligare och Gunilla von Platen har hoppat av alla externa styrelser och uppdrag för att koncentrera sig på Xzakt Kundrelation (och på att utveckla de andra fjorton bolagen i sin portfölj).

Sålde äpplen och pantade burkar

Gunilla von Platen är nummer fem i en barnaskara på nio barn och växte upp i en trång längenhet, som förutom familjen även huserade hennes mormor och farmor som följt med från Turkiet. När familjen kom till Sverige 1976 fick hennes pappa, som var analfabet, ett jobb på Samhall där han monterade pärmar åt Esselte. Men lönen räckte inte långt och alla i familjen var tvungna att hjälpa till för att försörja familjen.

»För mig och alla mina syskon har det blivit något självklart. Om jag har lyckats i livet så måste jag ge tillbaka. Det finns inget annat och jag gör det så gärna, det är givarens glädje.«

Hennes mamma lagade ost i badkaret och alla barnen hjälpte till att maximera skörden på familjens kolonilotter. Gunilla, som trånande såg hur hennes svenska kompisar fick veckopeng och lördagsgodis, insåg att hennes föräldrar aldrig skulle kunna ge henne något. Om hon ville ha något i livet så var hon tvungen att skaffa det själv.

Sex år gammal började hon plockade äpplen från grannarnas trädgårdar, lade dem i korgar som hon knöt fina rosetter på, och sedan gick hon och knackade på dörrarna och sålde. Hon pantade burkar och bakade kakor som hon sålde. Liten och snabb som hon var köpte hon glassar från glassbilen för 50 öre styck och kutade sedan runt och sålde dem till andra barn för 1 krona innan de smälte. Hon klädde sig i lucialinne och sjöng och sa: ”Det blir tio kronor tack!”.

I stället för att få veckopeng gav Gunilla von Platen sina föräldrar pengar från det att hon var tio år gammal.

Och om familjen hade pengar över någon gång, så skulle de ges bort för att hjälpa andra som inte hade det så gott ställt. Det var en viktig livsregel i familjen som är syrisk ortodox kristen.

”För mig och alla mina syskon har det blivit något självklart. Om jag har lyckats i livet så måste jag ge tillbaka. Det finns inget annat och jag gör det så gärna, det är givarens glädje.”

Ambassadör för Unicef

Gunilla von Platen var en av de första näringslivspersoner som engagerade sig i hjälporganisationen Hand in Hand genom Dagens industri och var med på en av de första resorna till Indien som Di ordnade.

”Jag blev helt tagen av fattigdomen och hur de här indiska kvinnorna kämpar för att kunna försörja sig och sina familjer. Det var klockrent för mig att stötta de här kvinnliga entreprenörerna.”

Hon har även engagerat sig i Frälsningsarmén och i stiftelsen Min Stora Dag. Tillsammans med sin gode vän Douglas Roos, grundare av Ladbrokes Norden och Nyheter 24 Gruppen, startade hon Stiftelsen 100 procent där även finansmannen Mats Qviberg var involverad, för att hjälpa gatubarn i St Petersburg. 100 procent av medlen gick till verksamheten medan grundarna stod för administrationskostnaderna. Och som ambassadör för Unicef var hon engagerad för att arrangera en årlig insamlingsgala i Stockholm.

Släkting torterad

Gunilla von Platen har lätt att engagera sig i utsatta människors nöd, men ingenting har berört henne mer än konflikten i Syrien och Irak.

»En av mina släktingar satt på bussen på väg till skolan när han blev utsläpad bara för att han är kristen. Han blev brutalt torterad.«

Mardrömmen började 2012 när rebellgrupper som fått vapen av USA och andra länder för att kunna störta Syriens president Bashar al-Assad, visade sig vara IS-rebeller som nu blivit regionens bäst beväpnade krigare. Gunilla von Platen fick rapporter från vänner och släktingar i Syrien om fasansfulla attacker mot kristna. Nu var det inte längre: betala extra skatt, ge oss din dotter. Nu var det: konvertera eller dö. Och slakten började på allvar.

”En av mina släktingar satt på bussen på väg till skolan när han blev utsläpad bara för att han är kristen. Han blev brutalt torterad. Kvinnan som suttit bredvid honom var gravid, henne släpade de ut och skar upp buken på och kastade ut fostret. Ändå vägrade hon att konvertera till islam. Det är så jävla vidrigt. Det kunde ha varit jag på den där bussen”, säger Gunilla von Platen.

Först efter att familjens släktingar som bor i Europa lyckats samla in tillräckligt mycket pengar för att köpa loss den unge mannen från den IS-grupp som tagit honom, fick de tillbaka honom. Han var då 21 år gammal, blind, saknade händer efter tortyren han fått utstå och svårt bränd efter att de försökt tända eld på honom för att få honom att konvertera.

”Jag klarar inte av att berätta allt”, säger Gunilla von Platen och gömmer ansiktet i händerna.

Kontaktade ministrar

Samtidigt visade rapporterna från Irak och Syrien att läget blev allt värre. Småflickor togs som sexslavar till IS och 4 miljoner kvinnor var fast i IS-kontrollerade områden.

”Slakten på kristna och andra minoriteter som yazidier fortsatte och nu var det tydligt att det handlade om etnisk rensning, men världen verkade inte bry sig alls. Jag trodde att jag skulle bli galen. 1915 slaktade man 1,5 miljoner kristna syrianer, armenier och kopter i Turkiet. Nu skedde samma slakt igen, men nu var det 2014. Jag kände att omvärlden behövde vakna upp! Jag kontaktade flera svenska ministrar, men ingen var beredd att göra något. Folk sa: ’Det är bra att du bryr dig Gunilla.’ Men det var inte det jag ville höra.”

På Facebook kontaktade hon Nuri Kino, undersökande journalist för bland annat Svenska Dagbladet, Expressen, Aftonbladet och Metro. Nuri Kino startade Demand for Action, som förser omvärlden med rapporter inifrån området och kämpar för att få ett stopp på folkmordet i Syrien och Irak.

”Just vid det här bordet, där du och jag sitter nu, har jag suttit bredvid Nuri som pratat i telefon med människor i Syrien. Jag har hört dem gråta och skrika av förtvivlan: ’Döda min dotter och min fru om IS kommer. Inget kan vara värre än att de hamnar hos IS!’.”

Bygger barnhem i Damaskus

Gunilla von Platen, som vid den här tiden fortfarande ammade sitt yngsta barn, stod inte ut. Hon kunde inte sova på nätterna. Tidigare hade hon skickat pengar till konfliktområdet genom Unicef och andra organisationer, men det gick inte att rikta stödet till kampen mot IS.

Tillsammans med vänner – med hjälp av kyrkan i Sverige och en biskop i Libanon som hon kommit i kontakt med – skickade hon en lastbil med kläder och förnödenheter till ett av de mest drabbade områdena. Men hon ville göra mer.

Efter ett samtal med vännen Thony Andersson, som håller i den årliga Unicefgalan, beslutade hon sig för att anordna en egen gala kallad Little Angel för att samla in pengar till att bygga ett barnhem i Damaskus.

”I Syrien råder sharialagar som bland annat förbjuder mammor att ta hand som sina barn om inte deras man lever. Det finns alltså tiotusentals föräldralösa barn i området. Jag vet att jag inte kan rädda alla, men några är i alla fall bättre än ingen.”

Gunilla von Platen ägnade varje vaken stund under sommaren 2015 till att ordna Little Angel-galan. I augusti gick den av stapeln på Grand Hotel i Stockholm med närmare 400 betalande gäster, däribland flera toppar ur politik och näringsliv. Kvällen gav ett överskott på 3,5 miljoner kronor till byggandet av barnhemmet i Saidna utanför Damaskus.

”Barnhemmet kommer att kunna ta emot drygt 120 barn oavsett religion, som får husrum, vård, skola och en meningsfull fritid. Det är extra betydelsefullt eftersom inga skolor fungerar i Syrien i dag.”

Allt är inte förstört i Syrien. Än så länge finns vägar och flygplats kvar. Gunilla von Platen hoppas att USA och resten av världen agerar tillsammans för att få ett stopp på det fruktansvärda inbördeskriget.

”Jag ser det inte som ett alternativ att fälla Assad. Det finns ingen samlad opposition att förhandla med. Titta på Irak och Egypten vilket helvete som brakat loss. Jag tycker att Putin har rätt i den här frågan. Han vet att de här problemen kommer att sprida sig och få konsekvenser för Ryssland. Därför vet han att Assad är hans bästa kort just nu.”

Skrikit åt henne på gatan

I Damaskus står stommen till barnhemmet på plats och i väntan på färdigställandet bor barnen i ett kloster och tas om hand om av nunnorna och bussas till skolor. Hittills har Gunilla von Platen samlat in och själv bidragit med totalt 5 Mkr, men det fattas fortfarande 3 Mkr för att färdigställa barnhemmet. Därefter behövs 600 000 kronor per år till driften.

Hur ska du få ihop resten av pengarna?

”Jag hoppas att den här artikeln kommer att hjälpa”, säger hon och ler.

Nu förstår jag varför hon till slut låtit sig intervjuas, hon har avböjt några gånger tidigare. Att synas i tv och tidningar och bli igenkänd har sitt pris. Att bli påhoppad i sociala medier är en sak, men när folk spytt galla och skrikit åt henne på gatan när hon kommit med barnvagnen med sina barn från dagis, då har det blivit för mycket.

Men den risken tar hon nu, bara någon sätter stopp för slakten i Syrien.