Di Weekend INTERVJUER

»Okunskapen är provocerande«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

BARNDOMSVÄNNER. Björn Stein och Måns Mårlind.

Foto: Jack Mikrut

Regissörsduon Björn Stein och Måns Mårlind har känt varandra sedan de var barn och spelat in 1 miljard kronor med varulvsfilmen Underworld: Awakening. Nu är de tillbaka med svensk-franska tv-serien Midnattssol.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Hur lärde ni känna varandra?
Måns Mårlind: ”När vi var barn hade båda våra familjer sommarhus i Hunnebostrand. Vi samlade tomglas och gick och såg filmer tillsammans på Folkets hus. Björn bodde i Trollhättan och brukade komma och hälsa på mig i Stockholm när vi blev tonåringar.”

Björn Stein: ”Vi älskade skräckfilmer och bytte filmer på VHS. Vi såg Fredagen den 13:e del 2 tillsammans när vi var 10 år och var fruktansvärt rädda, ett riktigt trauma. Men samtidigt var det väldigt spännande. Vi började göra filmer tillsammans som barn, lärde oss att fejka blod och spjut genom halsen. Vi förde ett korståg mot censuren som vi ansåg förstörde filmer, så när vi var 15 år åkte vi till filmcensuren och krävde ut alla bortklippta scener ur våra favoritfilmer. Sedan satt vi där med en gubbe i läderväst och tofflor och tittade på tvåsekundersklipp av huvuden som exploderade. Det var inte lika roligt som vi hade hoppats.”

När började ni göra film på riktigt?
BS:
”Jag började jobba som klippare på ett produktionsbolag efter lumpen och försörjde mig genom att göra filmtrailers. Det var en utmärkt filmskola. Senare började jag regissera reklamfilm.”

MM: ”Jag gick filmskola i Los Angeles där man gjorde tre olika filmer à 20–25 minuter som man skrev och regisserade. Övrig tid arbetade man på klasskamraternas filmer. Det var väldigt lärorikt och min showreel gjorde att jag kunde börja arbeta som lektör på ett filmbolag i Hollywood. Väl tillbaka i Sverige fick både Björn och jag manuset till filmen Disco Kung Fu och bestämde oss för att göra den som ett regissörsteam.”

Hur går det till att regissera som duo?
MM:
”Vanligtvis i regissörsteam är en visuell och en arbetar med skådespelare, men vi tar helt enkelt varannan dag. Det funkar utmärkt. När vi sedan gjorde tv-serierna Spung och De drabbade delade vi upp avsnitten.”

FAKTA
Björn Stein och Måns Mårlind

Ålder: Björn Stein, 46 år och Måns Mårlind, 47 år.

Familj: Båda har fru och två barn.

Bor: I villa i Täby (Björn), villa i Danderyd (Måns).

Gör: Filmregissörer som arbetar tillsammans. Har bland annat gjort filmerna Disco kung fu (2002), Storm (2005), Shelter (2010), Underworld Awakening (2012) och Känn ingen sorg (2013). Har regisserat och skrivit flera tv-serier, som Brottsvåg, De drabbade, Snapphanar och Bron.

Aktuell: Nya tv-serien Midnattssol som utspelar sig i Kiruna med omnejd. Premiär på SVT1 den 23 oktober.

Frukost: Kaffe och croissanter hemma hos Måns Mårlind.

VISA MER

Berätta om er nya tv-serie Midnattssol.
BS: ”Vi blev kontaktade och ombads komma med en idé till en tv-serie som utspelar sig i regionen Norrland och är ett samarbete mellan svensk och fransk tv. Det var samma upprinnelse som när vi kom på tv-serien Bron tillsammans med Hans Rosenfeldt, men ett annat område. Vi brottades lite med det eftersom vi inte ville upprepa oss, men miljön och karaktärerna är så enormt olika att vi känner oss trygga.”

MM: ”Att upptäcka den samiska världen, bland annat genom Maxida Märak och Sofia Jannok som också medverkar i serien, har varit fantastiskt. Man blir provocerad av sin egen och alla andras okunskap om samernas historia. Förhoppningsvis kan vi bidra till att folk får veta mer. Midnattssol kan uppfattas av vissa som en thrillerserie, men av andra som en djupt politisk serie.”

Ni har sedan actionfilmen Underworld: Awakening 2012 inte gjort flera Hollywoodproduktioner, hur kommer det sig?
MM:
”Det var den värsta inspelningen vi någonsin har gjort. Så många viljor involverade och två psykopater till studiochefer som lade sig i allt. Filmen spelade in en miljard kronor och gick upp som etta på filmtoppen efter premiären. Steget efteråt var att göra en Marvel-film, men vi kände helt enkelt att vi inte ville just då.”

BS: ”Beslutet är i stort sett ’unheard of’i Hollywood, att tacka nej till att fortsätta göra storfilmer. Sverige är som Kazakstan för dem. Men vi hade fått erbjudandet att göra Känn ingen sorg i Sverige och valde att åka hem. Ser man till karriär, makt och pengar så var det såklart det dummaste vi kunde göra. Samtidigt blev Känn ingen sorg en av de filmer vi är mest nöjda över någonsin.

Vad ska ni göra efter Midnattssol?
MM: ”Vi utvecklar flera tv-serier och filmer, bland annat en film om bakgrunden till Gröna Lund. 1905 restes ett ambulerande tivoli bredvid Gröna Lund och de var fiender i decennier tills 1949 då arvtagerskan till Gröna Lund och arvtagaren till tivolit blev hemligt förälskade. Det är en fantastisk och sann historia som få känner till.