Di Weekend INTERVJUER

Nybliven FN-chef bekänner färg

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Åsa Widell har tagit över posten som generalsekreterare för UNHCR, FN:s flyktingorgan i Sverige.

Jack Mikrut

Åsa Widell har tagit steget från mediebranschen till posten som generalsekreterare för Sverige för UNHCR, som är insamlingsstiftelse för FN:s flyktingorgan i Sverige. Hon älskar färgen orange och Lilla My, men skyr ormar och tunnelbanespår.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vad gjorde du när du fick beskedet om ditt nya jobb?

”Jag firade med champagne och passade på att lägga bud på en antik schäslong på Stadsauktion, eftersom jag tänkte att jag hade flyt just då. Och det funkade, mitt bud vann.”

Vad fick dig att ta steget från mediebranschen till den ideella sektorn?

”Jag kände att det fanns få jobb i mediebranschen som kunde mäta sig med dem jag redan haft och jag var nyfiken på att lära mig något nytt. Det är viktigt för mig att arbeta med något som känns meningsfullt. Då är ideell sektor ett naturligt val.”

Vem i den ideella sektorn skulle du ta med dig till en öde ö?

”Någon av våra värvare som i blå UNHCR-västar rekryterar månadsgivare på stan. Många har själva flyktingbakgrund och har klarat stora svårigheter. En öde ö är förmodligen ingen större utmaning för dem.”

Om du skulle göra en film om ditt liv, vem skulle spela dig?

”Susan Sarandon. Hon är en jättebra skådespelare som dessutom är aktivist och har ett starkt samhällsengagemang. Dessutom är hon otroligt snygg.”

Du ska skriva en kontaktannons. Hur beskriver du dig själv med fem ord?

”Passionerad, drivande, nyfiken, rak och omtänksam.”

FAKTA
Åsa Widell

Ålder: 51 år.

Famlij: Döttrarna Hanna och Hedvig, gift med ­Mikael Widell.

Bor: På Lidingö, lantställe på Österlen.

Bakgrund: Lång karriär som journalist, politikreporter på Nyhetsbyrån Direkt och Dagens Industri, redaktionschef Dagens Industri, chef för Dagens Nyheters ekonomiredaktion, redaktionschef DN, vd Nyhets­-bolaget. Generalsekreterare för Sverige för UNHCR, som är insamlingsstiftelse för FN:s flyktingorgan i Sverige, sedan augusti 2018. ­Styrelseledamot i börsnoterade Moment Group.

Fritid: ”Jag reser mycket och tillbringar så mycket tid som möjligt på Österlen.”

VISA MER
När tycker du att folk är riktigt pinsamma?

”Värst är människor som förenar namedropping med att imponeras av statussymboler och pengar.”

Ditt märkligaste minne av ett sommarjobb?

”När jag som 18-åring fick sparken från hemtjänsten eftersom jag och min kompis utnyttjade ineffektiviteten. Vi delade upp helgerna så att vi fick jobba varsin heldag och vara ledig en dag i stället för att båda skulle sitta och fika på kontoret i sysslolöshet. Detta var på 1980-talet, nu för tiden finns det nog inte så mycket luft i schemat. Man kan säga att vår arbetsledare inte tyckte att det var en lika bra idé som vi gjorde.”

Har du någon fobi?

”Ormar och tunnelbanespår. Jag ställer mig alltid längst in på plattformen och drar tillbaka personer i mitt sällskap som jag tycker står för nära kanten.”

Vilken är din största extravagans?

”Exklusiva hudprodukter och regelbundna ansiktsbehandlingar.”

Hurdan är du som bilförare?

”Väldigt laglydig i tätort. Lite snabbare på motorväg.”

Hushållssyssla som du hatar mest av allt?

”Jag har inte så mycket emot hushållssysslor. Men det är ju klart roligare att laga mat än att diska upp efteråt. Och att rensa avlopp tillhör inte favoriterna.”

Vilken har varit din djupaste kris?

”En äktenskapskris som ledde till skilsmässa.”

Ditt favoritcitat?

”Edith Södergran har sagt: ’Min självsäkerhet beror på att jag har upptäckt mina dimensioner. Det anstår mig icke att göra mig mindre än jag är.’”

Vilken är din största fiktiva hjälte?

”Lilla My.”

Vilket tv-program skäms du lite för att du kollar på?

”Jag återvänder ofta till Sex and the City. Jag har sett alla avsnitt många gånger om, men det skäms jag egentligen inte ett enda dugg för.”

Vilket uttryck använder för mycket?

”Absolut.”

Om du måste tatuera dig – vilket motiv väljer du?

”En ringblomma, om det går att tatuera i orange? Det är min favoritfärg och ringblommor är härliga färgklickar långt efter att andra blommor har vissnat på hösten.”

När var du riktigt lycklig senast, och varför?

”För närvarande känner jag mig faktiskt lycklig nästan hela tiden. Jag är både nygift och har ett otroligt stimulerande nytt jobb.”

Om du fick resa tillbaka i tiden, vilken historisk händelse skulle du vilja vara med om?

”Jag hade velat vara i Berlin när muren föll. Det är nog den största historiska händelsen hittills ­under min livstid. Synd att ha missat den.”

Vilken är din främsta levnadsregel?

”Hellre fort och fel, och gör om, än långsamt och för sent.”

Till sist, vad gör du en riktigt bra helg?

”Jag är med min man på Österlen och helst är mina döttrar med också. Eller så är jag i New York, mitt favoritresmål alla kategorier, dit jag försöker återvända minst en gång om året.”