Di Weekend INTERVJUER

Ny sajt ska minska stressen vid boköp

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

MÅNGA OM BUDET. Bostadssajten Nooks, som lanseras i dag, är tänkt att minska hetsen vid köp av bostad

Foto: TT

Problemet: En superstressig köpprocess. Löningen: Vaska fram bostäder som kanske är till salu.
Så hoppas en ny spelare dämpa hetsen på den överhettade bomarknaden i Stockholm.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Kommunikationsbyrån House of Radon har filat på idén till bostadssajten Nooks sedan årsskiftet. Den föddes efter de skräckblandade erfarenheter flera på företaget haft vid lägenhetsköp. Affärer som gjorts med andan i halsen, ibland på ett dygn.

”Det är inte så vi vill att en livsavgörande mångmiljonaffär ska gå till, vi vill ha en mer mänsklig köpprocess”, säger Philip Marthinsen, partner på House of Radon.

Han jämför Nooks med bostadsuthyrningssajten Airbnb. Tanken är att skapa en samlingsplats för lägenheter som kanske är till salu – och låta eventuella säljare och köpare fundera i lugn och ro.

Personer anmäler sitt intresse att eventuellt sälja sin lägenhet. Exakt adressen kan döljas, men lägenheten visas upp på traditionellt vis med bilder, planlösning och bostadsrättsföreningens ekonomi.

Köparen indikerar ett tänkbart pris. Om säljaren avböjer visas det på webbplatsen och andra kan buda över. Om ja, ordnar Nooks en visning och kan vara med vid kontraktsskrivning.

Processen är kostnadsfri för säljaren, medan köparen betalar 1 procent av köpeskillingen ovanpå slutpriset till Nooks.

”Vi agerar mellanhand vid kontraktsskrivningen. Handpenningen skyddas via vårt klientmedelkonto”, säger Philip Marthinsen.

Vad får er att tro att folk skulle lita på er jämfört med en auktoriserad mäklare?
”Vi har drivit affärsverksamhet i nio år och jobbat med projekt på global nivå tillsammans med de största svenska bolagen, bland annat Electrolux. Vi kommer att ha folk med mäklarerfarenhet med när själva bostadsaffären görs upp.”

Hur tror ni att de stora mäklarna reagerar?
”Vi vill inte bråka med dem även om det kan bli effekten av vad vi gör. Vi vill hjälpa till med att lyfta fram ett potentiellt utbud som inte tas till vara nu och framför allt ta bort stressen vid själva affären.”

Webbplatsen Nooks smygstartar i dag. När de första lägenheterna visas dröjer.

”Vi vill inte ange ett datum nu. Det viktiga är att utbudet med lägenheter är rätt när vi öppnar upp sajten helt”, säger Philip Marthinsen.