Di Weekend INTERVJUER

Noomi Rapace har släppt ilskan

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

»Jag var så arg när jag var yngre. Det känns som om jag har förbrukat upp min ilska, jag blir inte alls lika provocerad av grejer längre. Förr blev jag så aggressiv och arg och då vände jag bara folk emot mig.«

Foto: Evelina Carborn

Sedan succén med Män som hatar kvinnor för åtta år sedan har Noomi Rapace spelat in 18 filmer och flyttat till London. Nu till jul lanseras Netflix största produktion någonsin, filmen Bright, där Noomi Rapace spelar mot Will Smith. Samtidigt lanserar hon dessutom sin egen parfym.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Filminspelningarna av den brittiska thrillern Close avslutades i Marocko för två dagar sedan. Noomi Rapace har bara hunnit mellanlanda en natt i sitt hus i London för att umgås med sin 14-årige son, Lev. I morse gick hon upp klockan fem för att träna och tog sedan flyget till Stockholm. Nu sitter hon i en hotellrestaurang och svarar på sms, samtidigt som hon rafsar runt i sin handväska på jakt efter en bunt foton. Det spelar ingen roll hur lång tid vi har att tala, säger hon, eftersom hon ändå pratar så himla fort. Och det gör hon verkligen. Den bakade torsken, som vanligtvis serveras med potatis och sås, har hon beställt med ångade grönsaker och en grönsallad utan olja, utan salt, utan allt, på grund av två ännu hemliga roller som kräver en god form. Maten ligger länge orörd på tallriken.

Noomi Rapace har hållit samma maxade tempo hela året. Utöver Close, ett verklighetsbaserat våldsamt drama om den brittiska livvakten Jacquie Davies, har hon spelat in ytterligare två filmer. Fantasy-storfilmen Bright där hon spelar en ond älva mot Will Smith och Norrmalmstorgsdramat med titeln Stockholm där hon gör en av huvudrollerna.

Gillar att bestämma

Till slut får hon fram en bunt polaroidbilder ur väskans djup.

”Här är jag och Ethan Hawke inne i bankvalvet. Det ser väldigt sjuttiotal ut eller hur? Här är jag i Marocko med Close. Där är min bästa vän Elliphant som jag drog in i filmen för att göra soundtracket. Där är min lillasyster Vala som också är min personliga tränare.”

FAKTA
Noomi Rapace

Ålder: 37 år.

Familj: Pojkvän och sonen Lev, 14 år.

Bakgrund: Debuterade som sjuåring i filmen Korpens skugga. Gick Södra Latins teaterlinje och Skara Skolscen, jobbade sedan i många år på teatrar som Galeasen och Stockholms stadsteater. Första tv-rollen var i såpan Tre Kronor (1996).

Filmer i urval: Män som hatar kvinnor (2009), Svinalängorna (2010), Sherlock Holmes: A Game of Shadows (2011), Prometheus (2012), The Drop (2014), Child 44 (2015), What Happened to Monday (2017), Unlocked (2017).

VISA MER

Att Noomi Rapace njuter av att gå in i extrema situationer är ingen nyhet. Hennes välkända engagemang i sina roller ger henne struktur i livet, men spiller också över på annat. Nu ser hon till att vara medproducent på sina filmer så ofta hon kan.

”Jag tycker om att vara med och bestämma, kunna påverka och dra in bra folk. Som med Elli till exempel. Som producent har jag rätt att göra så. Regissören Ingela Olsson kan vittna om det, när jag var på Teater Galeasen som 19-åring, försökte jag påverka castingprocessen till de andra rollerna. Jag har alltid lagt mig i.”

Snart ska hon kolla klippningen av Stockholm och sedan ägna resten av hösten åt en omfattande pressresa tillsammans med Will Smith för att marknadsföra Bright. Den sistnämnda filmen har Netflixpremiär i 193 länder samtidigt (det vill säga i alla länder på hela jorden, bortsett från Kina och Nordkorea) i december, och är företagets största egenproducerade film hittills. Härom dagen fick hon godkänna en actiondocka av sig själv i rollen som älvan Leilah.

”Det är helt sjukt hur mycket de satsar. Att göra press på det sättet är faktiskt det enda som dränerar mig på energi, annars är jag ju rätt hyper.”

”Doften blir mitt skydd”

Noomi Rapace är i Stockholm för att lansera sin doftlinje N.C.P. Olfactives, förkortning för Now Collective Products. Ett så kallat parfymkoncept med sju unisexdofter som man ska kunna kombinera på olika sätt för att skapa sig sin egen signaturdoft. Idén kom när hon var i Paris för modeveckan för ett par år sedan. Under de fyra dagarna hon var i staden hade hon samma chaufför. Varje gång han saktade in för att släppa av henne vid röda mattan letade hon frenetiskt i sin väska efter sin parfymflaska, en doft som var specialgjord för henne.

”Jag hittade den aldrig och fick nästan panik. Circle around the block! Circle around the block, skrek jag.”

Tredje dagen frågade chauffören förundrat vad hon höll på med.

”Då fick jag förklara mitt behov av att dofta som mig själv när jag kliver ut inför alla de där människorna och fotograferna. Doften blir mitt skydd och gör mig starkare. ’I will step out of the car and they will smell me, and that will send me off.’ Eftersom jag alltid letade efter flaskan tänkte jag att jag borde ha en nappklämma till min parfym, precis som bebisar.”

På Kinnamans tak

Hon bad chauffören om ett papper och började skissa på ett gammalt kvitto. Under hela visningen – som för övrigt var Givenchy – kunde hon inte koncentrera sig på kläderna, utan tänkte bara på hur ett parfymsmycke skulle kunna se ut.

Tillsammans med frisören Steve Terry, den tidigare slalomstjärnan Jonas Nilsson och medieentreprenören Ash Pournouri, känd som före detta manager åt artisten Avicii, kunde idén senare realiseras. Företaget ägs till 90 procent av grundarna och 10 procent av fyra externa investerare. Teamet vände sig till världens största parfymhus, Givaudan, och processen att hitta rätt dofter började.

Med hjälp av doftexperten och ”näsan” Yann Vasnier hade de ett år senare fjorton favoriter.

Själv började Noomi Rapace inte bära parfym förrän hon var 25 år, en herrdoft från Dior som hon inte minns namnet på.

Under repetitionerna inför Bright lånade Noomi Rapace skådespelarkollegan Joel Kinnamans hus i Venice i Los Angeles. Hon ägnade dagarna åt att slåss och skjuta med tunga vapen. Vid midnatt började kommunikationen med teamet hemma i Sverige.

”Problemet var att Joels hus ligger i en död ficka för mottagning, så jag fick klättra upp på taket med min laptop för att få kontakt. Däruppe satt jag mitt i natten i mörkret och skissade på smycket, flaskorna och förpackningarna och facetimade med teamet i Stockholm, upplyst av skärmen. Det måste sett väldigt märkligt ut.”

”Jag har haft en prototyp av min favoritdoft på mig i två år, så det är en massa folk i hela världen som går runt och väntar på den, från regissören Ridley Scott till artisten Miguel. Jag älskar att ge bort saker till folk som jag respekterar.”

Hon berättar om en middag i New York där hon placerats mellan Lou Reed och Jane Fonda. Han satt och tittade på hennes hand där hon bar en ring med små korpungehuvuden, specialgjord av smyckesdesignern Maria Nilsdotter.

”That’s the most beautiful ring I’ve seen”, sa Lou.

”You can have it!”, svarade Noomi.

”Alla pratade om mina smycken och jag gav bort allihop på den middagen. Jag brukar inte namedroppa, men det är ett exempel på hur mina saker har vandrat till andra personer in the creative world.”

Hon ler brett och ber om ursäkt för att hon blandar språken som en annan utlandssvensk.

Designade svenska plagg

I dag är det legio att kända artister och skådespelare lånar ut sitt namn till en lång rad kringprodukter. Noomi Rapace har länge varit internationellt känd, men har inte satt sitt namn på något förrän i år. I våras lanserades ett samarbete med det svenska streetwearmärket New Black, en linje plagg som hon designade. Förfrågningarna började komma redan efter att Män som hatar kvinnor kom 2009. Klädföretag i hela världen ville göra kollektioner baserade på Lisbeth Salanders stil. Noomi Rapace skakar på huvudet.

”Aldrig i livet. Det skulle vara att förråda karaktären totalt. Det har inte känts rätt i mitt hjärta. Jag gör inte saker av kommersiella skäl. Jag har aldrig heller gjort reklam. Jag har sagt nej till en massa, massa pengar. Jag skulle tappa min själ om jag gjorde det.”

Jobbade i farmors växthus

Å andra sidan, påpekar hon, så är hon lyckligt lottad som har möjlighet att avstå.

”Jag tjänar bra pengar nu och jag tycker att det är helt sjukt hur lite andra tjänar. Världen är så skev. Jag växte upp utan pengar, jag vet exakt hur det är. Jag har krigat på sedan jag var liten.”

Noomi Rapace växte upp delvis på Island, där hennes styvfar har rötter. När familjen flyttade till Skåne fortsatte Noomi Rapace att ensam flyga tillbaka till ön för att tillbringa somrarna med att jobba i sin farmors växthus. Resorna började när hon var 10 år. Hon kom tillbaka några dagar före skolstart och använde pengarna hon tjänat till att köpa kläder. Det hon inte kunde köpa sydde hon. Hon gjorde necessärer och väskor till sina systrar av gamla skinnrockar.

”Jag klippte bitar ur ölburkar och ritade på med tuschpenna och sydde sedan in dem som detaljer. Att skapa med händerna har varit en väldigt stor del av mitt liv”

Från smycken av bärnsten och ståltråd på Waldorfskolan till kläder och väskor sydda av gamla second hand-plagg. Stil har alltid varit viktigt och är det fortfarande.

Till London flyttade Noomi Rapace delvis redan för sju år sedan, under inspelningarna av Sherlock Holmes. Sedan fyra år äger hon ett hus i den brittiska huvudstaden. För att få vardagen att fungera med sin son bor hon tillsammans med sin lillasyster och systerns pojkvän. De följer med henne på inspelningar när det är möjligt.

Inga sociala medier

Under nästa år ska hon se till att ha i alla fall en månad ledig för att vila och umgås med familjen. Att våga tacka nej till uppdrag är en hårt förtjänad lyx.

”Det är en frihet. Jag var så arg när jag var yngre. Det känns som om jag har förbrukat upp min ilska, jag blir inte alls lika provocerad av grejer längre. Förr blev jag så aggressiv och arg och då vände jag bara folk emot mig.”

Hur slutade du bli arg?

”Jag har slutat se mig själv som ett offer.”

En annan strategi är att hålla sig borta från alla sociala medier och aldrig googla sitt namn.

”Det är så konstigt att vara en känd person. Man blir allas villebråd. Jag är mitt starkaste jag om jag får hålla på lite i hemlighet. Det är en balansgång. Jag försöker skydda det jag är, samtidigt är det en fantastisk situation att ha den här positionen och bli hörd och sedd.”

När det är dags för fotografering kopplar hon en liten bluetoothhögtalare till sin telefon och höjer volymen. Elliphant och The Weeknd varvas med A$AP Rocky och gammal hiphop. Hon gungar i takt med musiken och smällarna från blixten. Ute på balkongen rycker vinden tag i fotografens reflexskärm och Noomi Rapace börjar skratta. Men när fotografen Evelina Carborn ber henne göra det igen vill hon inte.

”Jag ler inte på bild. Av principskäl”, säger hon med ett sådant stenansikte att ingen av oss fattar att hon skojar.

Harvey Weinstein ”jätteotrevlig”

Bara några dagar efter parfymlanseringen avslöjar The New York Times att filmmogulen Harvey Weinstein anklagas för en lång rad sexuella övergrepp och våldtäkter, vilket leder till att han får sparken från sitt eget bolag. Veckorna som följer sprider sig nätkampanjen #metoo där kvinnor delar upplevelser av sexuella trakasserier och övergrepp.

Noomi Rapace är inte förvånad alls. På Facetime från hemmet i London berättar hon:

”Harvey och jag har aldrig tyckt om varandra. Det första han sa till mig var att om jag vill vinna en Oscar måste jag göra film med honom. ’Men jag är inte intresserad av att vinna en Oscar’, svarade jag. Då blev han jätteotrevlig och har varit det sedan dess. Det är en sådan gammal hierarki och det är skönt att den äntligen spräcks. Hela systemet är förlegat. De nya generationerna accepterar inte det.”

Förutsättningarna för yrkesverksamma män och kvinnor i Hollywood är fortfarande mycket olika. Noomi Rapace kämpar för att få verka under lika villkor. Nyligen var hon på ett möte med sin amerikanska agentur, en av filmbranschens största, och diskuterade hur de ska arbeta för henne.

”Jag krävde att få bli representerad som de representerar andra manliga skådespelare. Visst, jag kan vara den mystiska, mörkögda, farliga kvinnan, men jag vägrar bli begränsad på det sättet.”

De senaste åren har du främst gjort actionfilmer, vad är lockelsen med dem?

”Som kvinnlig skådespelare har man internationellt sett mer inflytande och starkare position i actionfilmer än i de romantiska dramerna. Det är väldigt få kvinnliga skådespelare i hela världen som kan få en film finansierad bara på deras namn, utan att behöva en manlig co-star. Jag kan det. Men mitt hjärta kommer alltid att ligga i dramat.”

Vill du tillbaka till dramerna?

”Jag gjorde Daisy Diamond, Svinalängorna och Babycall i rad, tre filmer som utforskar moderskap på olika sätt. Efter det ville jag bort från lidanderollerna. Ömsa skinn. Men nu har jag sagt nej till fyra actionfilmer och funderar på ett litet danskt drama. Generellt skulle jag vilja filma mer i Skandinavien.”

Skulle du återkomma som Lisbeth Salander om de nya böckerna filmatiseras?

”Nej, jag tycker inte om upprepning. Det finns ingen anledning att besöka den karaktären igen. Det är bra att låta saker vara.”

Du har gjort väldigt många filmer på kort tid. Är du nöjd med din karriär nu?

”Jag är aldrig nöjd, men jag är lycklig. Jag är lite rädd för nöjdläget, vill inte bli mätt och trött. Jag känner att jag kommit i ett läge där jag har hittat hur jag ska kanalisera allting som pågår i mig. Förut hade jag så mycket kaos i mig. Jag hamnade ofta i knas för jag var så explosiv. Nu låter jag alla sova, jag går upp och tränar klockan fem och gör sedan frukost till dem. Men jag är inte sur för att jag är den enda som går upp fem.”

Är du sugen på att regissera?

”Om några år, helt klart. Det ska bli skönt att byta perspektiv. Min skaparglädje och entusiasm är inte särskilt kopplad till mig själv. Jag sitter aldrig och kollar på mina tagningar till exempel, men jag älskar att se mig tillsammans med andra eller andras arbete. Jag följer min intuition. Förut har jag gjort saker för att bevisa saker för andra.”

Varför då?

”Jag växte upp utan min biologiska pappa och i många, många år ville jag visa honom att jag har talang, att jag är älskad och att jag kan lyckas. Jag var väldigt hård mot mig själv. Det är jag fortfarande. Kanske ännu mer i dag, men det är för att jag vet mer nu och måste bli ännu bättre.”

Vad har du för strategi runt din karriär?

”Jag har längtat och krigat väldigt hårt för att kunna bli oberoende. Jag kommer ju från landet, jag är bondunge, outbildad, har vuxit upp utan pengar och utan maktposition över huvud taget. Jag fick bestämma mig tidigt att inte vara slav under regler, att mina drömmar ska diktera reglerna i stället. Som i morse när jag åt frukost med Lev. Jag bad om ursäkt för att jag måste åka ifrån honom igen trots att jag just kommit hem: ’Men jag ska göra dig stolt!’ Han bara: ’Mamma, du gör det på ditt sätt och det gör mig stolt.’ Han är visare än alla jag känner.”

Hur ser dina drömmar ut?

”Jag drömmer storslaget. Jag vill skapa ett imperium för alla jag tycker om och älskar, där alla ska verka på lika villkor. Fuck pengar, fuck vems hus det är. Jag ger mina bilnycklar till dig.”

Varför dras du till kollektivet?

”Jag växte upp med övertygelsen att ensam är stark, men det var bara ett nödvändigt ont. Nu på äldre dagar har jag börjat känna att jag är starkare och presterar bättre när jag får motstånd, blir ifrågasatt, när man bollar. Jag älskar att ha fel. Det är superskönt. Dit kommer man bara i ett kollektiv.”