Di Weekend INTERVJUER

»Neonrosa, resten är hemligt«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Oskar Omne

En doldis för allmänheten, men en tungviktare i modevärlden. Peter Andersson är Sveriges främsta modevisningsproducent, tillika ­kronprinsessan Victorias hårstylist. I kväll håller han i Ellegalans visningar.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vad gör en visningsproducent?

”Organiserar hela flödet, samt scenografin för modevisningarna. På ­Ellegalan ansvarar vi för innehållet på prisutdelningsceremonin, med mellanakter. Jag och min kollega Joey Hutchins har hittat ett arbetssätt som gör att jag nästan uteslutande kan fokusera på det kreativa – hur det ska se ut.”

Har du någon drömklient eller något drömprojekt?

”De här drömklienterna är ju oftast inte det när man väl jobbar med dem. Men drömprojektet är nog Ellegalan, och att få förnyat förtroende ännu en gång är peppande. För varje år arbetar vi utifrån en moodboard där en färg är i fokus. Årets färg är neonrosa. Resten är topphemligt fram till att prisceremonin startar.”

I dag läggs mycket fokus på att mode­visningarna ska se bra ut på sociala medier, vad tycker du om det?

”Folk försörjer sig på det. Jag är inte själv ­sådan, jag har inte ens ett privat Instagramkonto. Men jag tycker inte att det är fel. På modevisningar ­säljer man ju kläder, och för att sälja dem ­behöver man bilder på dem. Vi har alltid gjort scenografi för att kläderna ska lyftas fram. Det har bara spillt över till att även gästerna ska fotografera sig och lägga ut.”

Var kommer ditt modeintresse från?

”Jag tog hela min första sommarjobbslön och åkte till skobutiken Sko-Uno och köpte mina ­första cowboyboots, i vinröd mocka och med klack. Jag har alltid gillat kläder och mode, på samma sätt som andra är intresserade av bilar och teknik. Det är en förutsättning för att vilja jobba med det här. Folk är ju så nördiga och då måste man vara det själv för att kunna förstå varför folk lägger sådan vikt vid detaljer, till exempel över längden på ett plagg.”

Stockholm Fashion Week har lagts ned, vad tycker du om det?

”Det är synd. Men det måste finnas designers och varumärken som vill visa, annars går det inte. Det är kostsamt att göra visningar. Men det är ett oslagbart format när det gäller att visa en kollektion, plaggen sitter på en modell som rör sig vilket kan göra stor skillnad från att bara se kollektioner på bild.”

FAKTA
Peter Andersson

Ålder: 53 år.

Bor: Vasastan i Stockholm och Burgsvik på ­Gotland.

Familj: Singel.

Bakgrund: Frisör och hårstylist, för tidningar och ­reklamuppdrag. Omfattande arbete med modevisningar.

Gör: Visningsproducent, grundade Pap Studio som han äger och driver med Joey Hutchins. Är kronprinsessan Victorias frisör sedan 2010.

Aktuell: Producerar Ellegalan fredag 17 januari på Grand Hôtel i Stockholm.

Frukost: En slät kopp kaffe i Spegelsalen på Grand Hôtel.

VISA MER
Internationellt, vilka modeskapare tycker du ligger i framkant?

”Saint Laurent, Celine, Marc Jacobs börjar ­komma tillbaka, och så klart Balenciaga och ­Vêtements. De gör snygga kläder som man vill ha, och snygga presentationer – de är duktiga på pake­teringen hela vägen. Och Acne. Man blir ju hemma­blind, men de är absolut på samma nivå, det är fantastiskt kul. De visar i Paris efter samma förutsättningar som alla de andra stora mode­husen.”

Du startade din karriär som frisör och hår­stylist. Vem har lärt dig mest om hår?

”Min frisörlärare, Bojan Andersson. Hon var helt fantastisk. Av henne fick jag lära mig alla de gamla grunderna, som man egentligen inte ville göra, för man ville göra tuppkammar med schackmönster på sidorna. Men jag förstod att det där måste jag lära mig – gammaldags tekniker som att göra vågor, rulla hår, sådant som är svårt. Det är jag henne evigt tacksam för.”

De visar konst på modet I dag är du kronprinsessan Victorias frisör, hur fick du det uppdraget?

”Första gången var till bröllopet, det var kronprinsessans stylist Tina Törnqvist som kontaktade mig. Det är en stor ära och ynnest att få göra det. Sedan dess har jag gjort flera av kronprinsessans uppsättningar.”

Vilket är ditt bästa hårstylingtips?

”Till kvinnor – en stram hästsvans, om man vill göra sig fin på ett jätteenkelt sätt. Det gör alltid att man ser sharp ut om man ska gå från dag till kväll.”

Köpenhamnsvecka fyller nordiskt modevakuum Vad ska du själv ha på dig på Ellegalan?

”Eftersom årets dresscode är hållbart så tänkte jag ta fram en gammal outfit från Haider Ackerman, kanske ihop med en neonfärgad polo. Men det har hänt att jag inte hinner byta om, det är inte så viktigt.”