Di Weekend INTERVJUER

Nästa steg för Ikeahöjdaren

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Lars Jansson

Ikeas nya Sverigechef Lena Herder avskyr att torka disk, har svårt att dricka bottenskvättar – och vill återfödas som sig själv.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vilken är den vanligaste frågan du får när du säger att du jobbar på Ikea?

“Det är ’Hur var Ingvar Kamprad som person?’ Svaret är att han var social, varm, inlyssnande, nära de många medarbetarna och våra kunder. Generös med kramar och ögonkontakt. Han hade en förmåga att alltid finna en lösning på allt, och att göra komplexa frågeställningar förvånande enkla.”

Vilken är din egen favoritmöbel från Ikea hemma hos dig?

”Stockholm, en vävd ullmatta. För att den är grafisk, stilren och ett diskret statement. Jag har den både hemma i lägenheten och i vårt sommarhus, och har faktiskt köpt en extra som ligger hoprullad för framtiden.”

Vem i detaljhandeln skulle du ta med dig till en öde ö?

”Jack Ma, en av grundarna av Alibaba. Jag skulle vilja veta mer om hans sätt att tänka utanför normerna och hans fighting spirit.”

Om du skulle göra en film om ditt liv, vem skulle spela dig?

”Meryl Streep, för att hon är en fantastisk skådespelerska som garanterat skulle göra mig rät­tvisa och gestalta alla mina olika sidor oberoende av vad det innebär.”

Du ska skriva en kontaktannons. Hur beskriver du dig själv med fem ord?

”Driven, tydlig, ödmjuk, nyfiken, varm.”

FAKTA
Lena Herder

Ålder: 58 år.

Famlji: Man, tre vuxna barn och två barnbarn.

Bor: I Malmö.

Bakgrund: Började på Ikeavaruhuset i Malmö under studietiden. Arbetade på Ericsson City (Ericssons franchise-kedja) i sex år. Där­efter på Ikea sedan 1991, bland annat som varu­huschef i Linköping, vice landschef för Storbritannien och Irland. Landschef för Sverige sedan februari 2019.

Fritid: Renovera och ­inreda gamla hus. Älskar dans, fotografering, konst och design. Mediterar dagligen.

VISA MER
När tycker du att folk är riktigt pinsamma?

”När de förhäver sig. Det är riktigt pinsamt.”

Ditt märkligaste minne av ett sommarjobb?

”Hela känslan av att vara demonstratris för Scans Falukorvar i livsmedelsbutiker när jag var 16–17 år och kompisarna kom och lyssnade och prov­smakade – med illa dolda flin.”

Har du någon fobi?

”Ja, jag kan inte dricka slattar, det sista som blir kvar i glaset på botten innan det är helt tomt. ­Ryser vid blotta tanken.”

Vilka uttryck använder du för mycket?

”Absolut.”

Om du skulle dö och återuppstå som en person, ett djur eller ting, vad skulle det bli?

”Mig själv! Jag känner mig inte alls färdig här än, och gillar mitt liv tillräckligt mycket för att köra en ordentlig repris.”

Då blir reklamhöjdaren starstruck Hurdan är du som bilförare?

”Om jag är ensam i bilen är jag snabb, uppmärksam och cool. Om jag har sällskap och pratar är jag snabb, okoncentrerad och livsfarlig.”

Hushållssyssla som du hatar mest av allt?

”Torka disk, det var min uppgift hemma under flera år när jag växte upp – det har satt djupa spår. Länge leve diskmaskinen!”

När blev du mest starstruck?

”Blir inte så lätt starstruck, men kanske om jag är i närheten av personer med stark naturlig karisma, som kronprinsessan Victoria och Zlatan. Har haft svårt att ta blicken från dem båda när jag har vistats i samma lokal som dem.”

Vilken har varit din djupaste kris?

”När min pappa dog. Min starka, kreativa och bullriga pappa. De fyra dagarna på sjukhuset när han försvann från oss var de tuffaste i mitt liv. Han satt upp och pratade och skrattade med oss hela tiden till sista andetaget trots att han led oerhört. Gråter fortfarande när jag tänker på det tio år senare.”

Vilken är din största fiktiva hjälte?

”Det blir en del Disneyfilmer med barnbarnen numera, så det får bli Prinsessan Merida i filmen Modig. Hon är tuff och självständig.”

Vad ville du bli när du var barn?

”Klassisk balettdansös.”

Vilken bok har bytt mest för dig?

”På senare tid är det Transformational presence av Alan Seale.”

Vd med sagolika planer för nästa liv Vad finns alltid i ditt kylskåp?

”Naturell yoghurt, ägg, färsk ingefära och mineralvatten för dagligt behov, och cava. Det sistnämnda är dock icke för dagligt behov.”

När var du riktigt lycklig senast, och varför?

”I morse när jag vaknade. För att jag vaknade tillsammans min man, vilket jag inte har gjort på vardagar det senaste ett och halvt året när vi har bott i olika länder.”

Om du fick resa tillbaka i tiden, vilken historisk händelse skulle du vilja vara med om?

”Jag skulle vilja vara med om att riva Berlinmuren. Stå där och plocka bort några stenar. För mig har det ett stort symbolvärde. Vi är bättre tillsammans.”

Vilken är din främsta levnadsregel?

”Väntar man för länge med att ta nästa steg, ­riskerar man att bli stående på ett ben.”