Di Weekend INTERVJUER

Nästa inköp: komodovaraner

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Ana Wahlström.

Petronelle Halvorsen

I fjol hade Skansen 1,4 miljoner besökare. I år hotas i stället Skansen av konkurs, på grund av coronakrisen. Ana Wahlström är ny chef på Skansen­akvariet.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Din pappa äger och är chef över Skansenakvariet som du ska ta över. Hur går det?

”Det är en pågående process, som har varit pågående ganska länge. Men jag är här mer än vad pappa är och han gör mest det han tycker är roligt. Framför allt på fredagseftermiddagar tycker han att saker generellt är ganska tråkiga, då får man göra mycket själv.”

Hur är det att gå i sin förälders fotspår?

”Vi är ju bra på olika saker. Han blev till exempel lite sotis att han inte får äta frukost med er i dag. Han tycker att intervjuer är det roligaste som finns, men jag blir nervös. Jag fick ringa mamma igår och peppas. Han älskar det, men jag kommer aldrig att kunna sitta och bolla med giftormar i tv. Sådant är jag vare sig trygg med, eller intresserad av.”

Så du kommer inte att bli Skansen-Ana med hela svenska folket så som din pappa är Skansen-Jonas?

”Nej, det finns så många andra människor som tycker att det är kul att prata om djur framför ­kameror.”

När du helt tar över som chef för akvariet, vill du förvalta eller förändra verksamheten? 

”Den dagen pappa slutar kommer vi att skaffa komodovaraner till vår ’öken’. Vi hade planerat att skaffa dem tidigare, men det var lite segt att få loss dem. Därför satte vi in dvärgmungos i buren istället och de är nu pappas superfavoritdjur. Han står vid den där förbannade buren varje dag. Det är ett vrålroligt djur, men komodovaraner är mycket häftigare. Jag fortsätter försöka få hit dem.”

Har du något annat favoritdjur?

”Jag har alltid favoritdjur, men jag byter hela tiden så att det blir rättvist. Fram tills i går var det Sengångar-Emma som är 39 år gammal. I dag är det papegojan för att hon var så rolig nu under frukosten.” 

FAKTA
Ana Wahlström

Ålder: 39 år.

Familj: Sambon Erik och dottern My.

Bor: I villa i Huddinge, utanför Stockholm.

Bakgrund: Naturteknisk linje på gymnasiet, studerat biologi och börjat studera till lärare.

Gör: Vice vd på Skansenakvariet. Skansen är stiftelseägt. Skansenakvariet ägs av Jonas Wahlström, grundat 1978.

Frukost: Fröknäcke med ost, fralla med ägg, kanelbulle och saft från restaurang Gubbhyllan på Skansen.

VISA MER
Hur står sig akvariet i coronakrisen? 

”Vi ligger ju inne på Skansenområdet och är helt beroende av hur det går för dem. Om inte Skansen har besökare har inte vi det heller. Vi har tappat 60–70 procent hittills, men vi kan inte dra ned på någonting mer. Vi kan till exempel inte plocka bort djurvårdare eller permittera personal. Men det skulle kunna bli det den bästa sommaren någonsin också, eftersom alla svenskar stannar i Sverige och borde komma till Skansen och akvariet.”

Hur oroliga är ni?

”Så länge Skansen håller öppet kommer det besökare. Men även i vanliga fall måste vi ha en stor buffert. Om ett till exempel ett påsklov snöar bort tappar vi också intäkter. Vi har en tillräckligt stor peng på banken för att känna oss trygga just nu, men om Skansen skulle stänga helt vore det förödande för oss.” 

Förra sommaren blev en man biten av en av era krokodiler under en kräftskiva i lokalen. Hur påverkades akvariet av det? 

”Det påverkade oss personligen väldigt mycket, eftersom det var en jättehemsk olycka. Men ­besöksmässigt var det faktiskt tvärtom. Alla ville ju komma hit och se hur det kunde hända.”

Du adopterades och kom till Sverige när du var 4 år. Hur har det känts när medier genom åren skrivit om att du blev insmugglad av dina föräldrar? 

”Om man har en pappa som säger att han är stolt över att ha smugglat in ett barn är det svårt att bli sur när folk kommenterar det ... Min far är en spexare som pratar i rubriker. Men jag vill ju förtydliga att de inte har tagit ett barn från någon som vill ha kvar sitt barn. Adoptionen var godkänd både i svensk och guatemalansk domstol.”

Du har börjat plugga till lärare tidigare. Önskar du någonsin att du skulle ha fortsatt med det? 

”I går var den bästa stunden på arbetsdagen när jag visade en praktikant hur man gör tillsyn av djuren. Vi satt där på golvet inne hos aporna och pratade, det var så himla mysigt. Att få lära ut tycker jag är det roligaste.”