Di Weekend INTERVJUER

»Mocka skit raderar surdegar«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Tv-producenten Susann Billberg Rydholm blir nordisk chef för SF Studios TV Drama.

Jack Mikrut

Framgångsrika tv-producenten Susann Billberg Rydholm blir nu nordisk chef för SF Studios TV Drama. Hon ser sig själv som en border collie och fattar svåra beslut på hästryggen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vad innebär ditt nya jobb?

”Det är en nyinrättad tjänst. Min roll blir att stötta SF Studios alla nordiska tv-producenter, vilket känns både roligt och utmanande. Först av allt ska jag träffa alla och smälta in i organisationen. För mig är det viktigt med transparenta team där man är snäll mot varandra. Ingen behöver gå omkring med pansarkostym.”

Du har tidigare producerat Millennium-serien, Lasermannen och senast Vår tid är nu. Hur mycket kan en producent påverka slutresul­tatet i serier av det här slaget?

”Det kan vara olika. På Millennium-serien var jag linjeproducent som är mer en hands-on-roll. Annars kan man likna producentrollen vid att vara vd i ett företag. Styrkan är att kunna dyka ned och ­förändra saker innan de blir ett stort problem.”

Millennium belönades med en International Emmy, och du fick utmärkelsen Årets Producent för Vår tid är nu i fjol. Kan du sätta fingret på vad som gjorde din insats där prisvärd?

”Först och främst handlar det om en bra idé som det gäller att förvalta. Det är teamwork, även om det behövs en border collie som håller ihop ­gänget. Men det är aldrig en enda person som skapar en bra serie – det är ett grupparbete. Viktigast är att de som har A-funktioner, huvudförfattare, ­regissörer, scenografer och fotografer, har en konstruktiv ton och skapar ett arbetsklimat så att alla presterar så bra som möjligt.”

Du var 22 år och 7 månader på Jarowskij, ingen hoppjerka direkt?

”Galet, eller hur? Men jag har bytt inriktning var sjätte år. Jag kom in via reklamfilm på Jarowskij. År 2000 började jag producera drama. Sedan har jag varit tjänstledig från Jarowskij och bland ­annat varit en vända på SVT och på Migma Film där jag linjeproducerade långfilmen Varg. Då hade jag kontoret på en snöskoter.”

SF Studios gjorde för några år sedan två till tre serier per år, nu är den siffran närmare åtta. Hur hanterar du stress?

”Jag är deltidsbonde. Det är mitt andningshål. Vi har ett gammalt torp som vi byggt ut till ett slags minigård. Tidigare hade vi kor, grisar och höns. Nu har vi en egen häst, två inackorderade och så två hundar och tre katter. Att mocka skit är som att radera eventuella surdegar och att sticka ut och rida är för mig som att sjunka ned i en ­engelsk fåtölj och bli lugn. Jag har fattat många svåra beslut på hästryggen.”

FAKTA
Susann Billberg Rydholm

Jobb: Head of tv drama på SF ­Studios.

Ålder: 55 år.

Familj: Gift med Ulf Rydholm, utflugna barn 24 och 25 år.

Bor: Bondgård söder om Stockholm.

Bakgrund: Ett år på Stockholms filmskola, hotell- och restaurangbranschen. Pingvinfilm, först reklamfilm sedan drama på produktionsbolaget Jarowskij, SVT, Migma Film.

Fritid: Arbete på gården, skidåkning utför – men inte längre puckelpist efter ett avslitet korsband – vattenskidor och wind­surfing.

Frukost: Semla och caffe latte på ­Sébastien i Söderhallarna, Stockholm.

VISA MER
När du tittar tillbaka på din karriär, vad får guldram och spikas upp på väggen?

”Det är svårt att välja mellan Lasermannen och Vår tid är nu. Båda kändes viktiga på olika sätt. Vår tid är nu för att den nått ut till så många och fått så fint mottagande av både tittarna och kritikerna. Ämnet som tas upp i Lasermannen är ständigt aktuellt och jag förstår inte att den inte sålts mer utomlands.”

Du beskrivs ofta som en stark personlighet med driv, men vilka svagheter har du?

”Jag är en tidsoptimist och kan bli ’hangry’ om jag inte får mat på hyfsat bestämda tider. Men det visar sig mer privat än på jobbet. Och jag är helt såld på semlor.”

Vilka slags serier tittar du själv helst på?

”Jag hinner knappt titta på serier mer än för att hänga med när manusförfattare, regissörer, sceno­grafer eller fotografer refererar till något. Den senaste var En engelsk skandal med Hugh Grant i huvudrollen. Den var väldigt bra.”

Serier du gillat men gärna skulle vilja se nya versioner av?

”Jag vill hellre berätta nya historier. Något jag skulle vilja se mer av är hur det var för kvinnor att leva i andra tider. Det känns som att vår historia fortfarande är fylld av starka och intressanta kvinnor vars liv ännu inte gestaltats.”

Vilka ämnen fungerar över huvud taget inte att göra tv-serier av?

”Egentligen inga, men givetvis finns det ­känsliga eller svåra ämnen där det gäller att visa vördnad och hantera inblandade respektfullt. ­Inför Lasermannen ringde jag till exempel upp alla offer och berättade att vi gjorde en serie, så att de skulle få veta i förväg.”