Di Weekend INTERVJUER

Ministern: »Jag vill slippa dela med mig«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Utbildningsminister Anna Ekström svarar på Di Weekends 21 snabba frågor.

Jesper Frisk

Utbildningsminister Anna Ekström är slarvigare än den värsta tonåring, och gömmer godis av snålhet och skam. Men farmors livsråd använder hon än i dag.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Nästa vecka startar skolorna igen. Minns du din första skoldag?

”Nej, men jag minns min första skoldag i fyran. Vi flyttade från ett ganska fattigt område till ett rikt område, samtidigt som jag bytte skola. Jag var mycket nervös och minns hur stor jag tyckte att skolgården var.”

Det nuvarande betygssystemet får hård ­kritik, bland annat för att det är demotiverande. Även om man får A på alla moment utom ett kan man inte få A i betyg. Vad tycker du?

”Jag vill ändra på det, så att läraren ska kunna göra en samlad bedömning istället. Jag har tillsatt en utredning som ska lämna sina förslag den 30 november.”

Vem inom regeringskansliet skulle du ta med dig till en öde ö?

”Givetvis finansminister Magdalena Andersson. Hon är en påhittig, smart och stark person som är van vid att paddla, vandra, klättra i berg och tälta.”

Du får 10 miljoner kronor i näven och måste placera dem direkt, vad gör du?

”Sponsrar en basketklubb som arbetar med att se till att ungdomar i utsatta områden får möjlighet att ägna sig åt en lagsport. Basket är den idrott som har gjort mest för att främja integrationen.”

Hur håller du dig i form?

”För en upptagen person är cykling optimalt. Det är skonsamt för kroppen, ger styrka och kondition och så är det praktiskt.”

FAKTA
Anna Ekström

Ålder: 60 år.

Gör: Utbildningsminister.

Familj: Make och två vuxna döttrar.

Bor: Stockholm.

Bakgrund: Jurist, statssekreterare, ord­förande för Saco, generaldirektör för Skolverket, statsråd sedan 2016.

Tjänar: 139 000 kronor i månaden.

Fritid: Tittar på basketmatcher, lyssnar på ­klassisk musik, umgås med barndomsvänner.

VISA MER
Hur återhämtar du dig?

”Ligger på rygg och läser dikter. Sedan jag kom in i regeringen är jag så uppe i varv att jag har svårt att hitta ro att drunkna i en roman.”

Vad gör du åt ditt klimatavtryck?

”Jag prioriterar i alla lägen jag kan tåg framför flyg och cykel framför bil. Och jag äter mycket mer vegetariskt nu än förut.”

Vad är du riktigt bra på?

”Jag är allmänbildad. Jag kom tvåa i På Spåret med Göran Hägglund, och så fort redaktionen vill ha mig tillbaka kommer jag, för det är det roligaste jag har gjort.”

Vilken är din favoritpryl?

”Min medalj från franska Hederslegionen. När jag ska gå på Nobelfesten väljer jag kläder så att den passar till medaljens klarröda band.”

Vilken bok har gjort störst intryck på dig?

Anne på Grönkulla, som jag läste som barn. Hon lärde mig att ska man få ett bra liv som kvinna så måste man satsa på skolan. Och att det är värt att kämpa.”

Gymchefen har hittat balansen Hur tar du ditt kaffe?

”Svart, starkt och ofta.”

Din sista måltid – vad väljer du?

”Smultron.”

Vilket är ditt sämsta köp?

”En stickmaskin som jag köpte ihop med en kompis. Jag pluggade juridik och den kostade rätt mycket pengar. Men den trasslade ihop sig hela tiden och man ­missade det där med att sitta och pilla, som är det roligaste med stickning.”

Vilken hushållssyssla hatar du?

”Att plocka undan är fruktansvärt tråkigt. Jag är väldigt slarvig – mina rum ser ut som ­parodier på tonårsrum om ingen håller efter mig.”

När och med vad fuskar du?

”Jag gömmer Fazer Blå på konstiga ställen i hemmet. Dels för att min familj inte ska se hur mycket godis jag äter, dels för att jag ska slippa dela med mig.”

I vilka stunder är livet som bäst?

”När jag drar ut en bestickslåda och det ligger en liten Fazer Blå längst in.”

Vad ville du bli när du var barn?

”Astronom eller arkeolog.”

Förloraren blev vinnare på Swish Vad har du för relation till ditt hår?

”Jag älskar mitt hår, det är ganska långt och tjockt. Jag har aldrig färgat mitt hår, men har börjat få några gråa hårstrån. Min 60-årspresent till mig själv är att jag inte ska färga det framöver heller.”

Hur sover du?

”Där det finns en tom plats i sängen, vilket bestäms av katten Ralf.”

Hur klarar du en förlust i Monopol eller annat sällskapsspel?

”Jag tycker om att ha rätt, och att ha mer rätt än andra. Så när jag förlorar tar jag det uselt.”

Har du något lifehack?

”När jag skulle börja i den nya skolan i fyran och var så orolig över att gå över skolgården, sa min farmor till mig: ’Äsch, gå fort och se glad ut.’ Det rådet har jag tillämpat både på stora EU-möten och besvärliga fackliga förhandlingar.”