Di Weekend INTERVJUER

»Min fru kallar mig klokrolig«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Andreas Norlén, talman.

Amanda Lindgren

Omtänksam, romantisk och lojal. Så beskriver talmannen Andreas Norlén sig själv. Han har svårt för att slänga saker och har ett särskilt tycke för ­paragraftecknet. Och så har han vunnit högsta vinsten på nätdejting.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vilken är den vanligaste frågan du får? *

”När får vi en regering? Mitt svar: Ingen aning.”

I vilka situationer ljuger du?

”När min fru undrar varför jag är sen igen, och sanningen är att jag som tidsoptimist felbedömt när jag skulle vara färdig och inte vill erkänna det.”

Ni träffades via nätet 2010. Du bodde då i Östergötland, hon i Skåne så ni tog halva vägen var och möttes i Nässjö. Beskriv dig själv med fem ord i en kontaktannons.

”Min fru kallar mig klokrolig. Jag tror att jag därutöver är omtänksam, romantisk, vänlig, lugn, ­lojal och analytisk. Hennes kommentar var: ’Säg inte lugn och analytisk – om du vill få några svar.’”

Vad hos dig tycker du själv minst om?

”Att mitt träningsuppehåll på grund av förkylning har pågått i sju år trots att förkylningen gick över på en vecka.”

Du gick med i Muf som 15-åring. Vilken vänsterpartist skulle du ta med dig till en öde ö?

”Jonas Sjöstedt – utan tvekan! Han är väldigt trevlig och handlingskraftig och kan dessutom baka. Han hade med sig hembakade bullar i höstas.”

FAKTA
Andreas Norlén

Ålder: 45 år.

Bor: Villa i Norrköping.

Familj: Hustrun Helena Norlén, sonen Henry, 2,5 år och katten Bessie.

Bakgrund: Uppvuxen i Ödeshög. Doktors­examen i affärsjuridik vid Linköpings univer­sitet. Muf 1988, riksdagsledamot (M) för Öster­-götland sedan 2006. Ordförande konstitutionsutskottet 2014-2016. Riksdagens talman sedan 24 september 2018.

VISA MER
Vilken är din största extravagans?

”Jag tillåter mig att ibland ta god tid på mig även när tiden egentligen inte finns. Och är svag för bakverk, så jag äter tårtor och bakelser lite för ofta. En god köttbit också, förresten.”

Bakar du själv och i så fall, vad helst?

”Ytterst sällan. Min favoritkaka är chokladbiskvi och favoritbakelse Budapest. Annars är jag inte så kräsen.”

Om du skulle göra en film om moderaterna, vem skulle spela dig?

”En ung Pierce Brosnan. Talman 009 med rätt att sondera… Jag är den nionde talmannen sedan enkammarriksdagen infördes 1971.”

Riksdagens talman står näst efter kungen i rang och har samma lön som statsministern, 176 000 kr. Du får 100 miljoner kronor i näven och måste placera dem direkt, vad gör du?

”Jag frågar min svåger Viking Kjellström om råd. Han är portföljförvaltare på en bank.”

Vilken har varit din djupaste kris?

”När Henry blev allvarligt sjuk en månad gammal. Jag vill inte gå in på vad han drabbades av, och han blev helt återställd. Men då kände jag mig maktlös, utlämnad och rädd.”

Vad är du riktigt bra på?

”Frågesport! Historia. Och att lära mig dikter och annat utantill. Esaias Tegnérs Det eviga är 200 år och håller än”, svarar talmannen och reciterar raskt flera verser utantill.

Vilket tv-program skäms du lite för att du kollar på?

”Jag kan bli lite generad när min son Henry och jag tittar på barnprogrammet Voffa, Kvittra och Len och det visar sig att jag blir mer uppslukad än han.”

Ditt hem står i ljusan låga. Vad lämnar du helst kvar?

”Har svårt att komma på något. Men min fru vill slänga allt som jag har släpat med mig – skolböcker, serietidningar, böcker, skidorna från 1980-­talet – och nu fyller källare och garage.”

Om du skulle dö och återuppstå som en person, ett djur eller ting, vad skulle det bli?

”Vår otroligt bortskämda katt. Hon blir jättesur när fågelholken inte fungerar som drive in-restaurang. Eller Axel Oxenstierna och bygga upp ­Sveriges riksdag och statsförvaltning.”

Den bästa present du någonsin fått?

”Manschettknapparna från min fru. När jag fyllde år i våras fick jag ett par med texten ’KUO’ som i konstitutionsutskottets ordförande och nu i ­julas fick jag ett par med texten ’TALMAN’.”

Vilken är din största fiktiva hjälte?

”Sherlock Holmes. Analytisk, knivskarp, ofelbar. Kanske Gandalf, givet regeringsbildningen. Men jag är trots allt talman, inte trollkarl.”

Vad är moral för dig?

”I min avhandling tar jag upp skillnaden mellan etik och moral. Den som genom sitt handlande ­visar dygder som mod-driftighet, rättvisa-empati, omdöme-integritet förkroppsligar god moral.”

Vilka uttryck använder du för mycket?

”Jag inleder ofta med ’Så här:’ eller ’Jag tänker att…’ för att vinna ett par sekunders betänketid.”

Tror du på Gud?

”Ja. Det är det främsta skälet till att jag fortfarande är medlem i Svenska kyrkan.”

Om du måste tatuera dig – vilket motiv?

”Paragraftecken. Då blir jag ett med juridiken.”

Till sist: Vad gör du i helgen?

”Umgås med familjen. Henry och jag åker ofta och äter glass på café. Det har blivit vår grej.”