Di Weekend INTERVJUER

Maye Musk – på toppen av karriären

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

»Modellyrket blir bara bättre och bättre för varje år, vilket är ännu mer överraskande. När jag började som 15-åring sa folk att min karriär skulle vara över när jag var 18.«

Foto: Martin Adolfsson

Modevärlden anklagas ofta för att vara ålderdiskriminerande, men mamman till en av världens mest inflytelserika entreprenörer talar för motsatsen. Maye Musk, 69 år, är på toppen av sin karriär och syns på omslag för några av världens största tidningar.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Maye Musks Instagramflöde från de senaste veckorna domineras av bilder från New Yorks modevecka. En bild är på rubriken ”A 69-year-old grandmother just slayed the New York Fashion Week”, en annan tillsammans med supermodellen Coco Rocha, en tredje från röda mattan för magasinet Harpers Bazaars fest.

Hon lägger gärna till hashtaggen #justgettingstarted på sina bilder. Att Maye Musk ”precis har börjat” syftar inte på en ny karriär utan snarare på en efterfrågan som skjutit i höjden.

Förra veckan tillkännagavs att Maye Musk blir sminkmärket CoverGirls nya ansikte utåt, ett uppdrag som tidigare axlats av kändisar som Ellen DeGeneres, Drew Barrymore och Taylor Swift.

Nyss fyllda 69 är hon mer eftertraktad än någonsin, trots att hon har arbetat som modell i över fem decennier. Efter Di Weekends omslagsplåtning i New York taggar hon sin bild på Instagram från plåtningen med #sweden.

”För varje år som går blir jag lika förvånad över att jag fortfarande arbetar som modell. Modellyrket blir bara bättre och bättre för varje år, vilket är ännu mer överraskande. När jag började som 15-åring sa folk att min karriär skulle vara över när jag var 18”, säger Maye Musk med karaktäristisk sydafrikansk dialekt.

FAKTA
Maye Musk

Ålder: 69 år.

Bor: I Los Angeles.

Familj: Barnen Elon, 46 år, Kimbal, 45, och Tosca, 41. 10 barnbarn.

Gör: Dietist ochmodell.

Bakgrund: En master i näringslära (University of Toronto) och en i näringsvetenskap (University of the Orange Free State). Talar afrikaans, tyska och franska.

VISA MER

Äldre modeller i ropet

Det går bättre för Maye Musk än någonsin. Efter att hon för ett år sedan skrev kontrakt med en av världens största modellagenturer, IMG Models, har modellkarriären blomstrat. Hon har synts på omslag för Time Magazine, medverkat i Beyoncés musikvideo för låten Haunted och gjort reklamfilm för bland annat flygbolaget Virgin. Hon ger ”grånässansen” ett ansikte, skriver hennes agentur i profilbeskrivningen.

Det är inte konstigt att Maye Musk upplever en boom i karriären just nu, hon är en av många som visar på att det finns en ökad efterfrågan av att ha både kändisar och äldre modeller som frontar olika märken.

Till exempel värvades författaren Joan Didion som ansikte utåt för Célines solglasögon i en uppmärksammad kampanj 2015, och samma månad kom bilder på artisten Joni Mitchell som huvudperson i Saint Laurents sommarkollektion.

En av Acnes kollektioner för 2018 lanseras med supermodellen Veruschka von Lehndorff, som precis som Didion och Mitchell närmar sig 80 år. På New Yorks modevecka i våras var det fyra gånger så många modeller över 50 år som var bokade, jämfört med föregående säsong.

Maye Musk har uppfostrat en trio synnerligen framgångsrika entreprenörer. Barnen Elon, Kimbal och Tosca, driver alla sina företag, men den mest kända är givetvis Elon Musk – kanske den just nu mest kända innovatören och entreprenören i världen.

Det är Elon Musk som står bakom elbilsbolaget Tesla och rymdbolaget Space X som ska skicka människor till Mars. Han har även grundat solenergiföretaget Solar City och transportföretaget Hyperloop, som bäst liknas vid ett rörpostsystem för människor.

Superentreprenören är ständigt i ropet och sällar sig till skaran som tror att AI kan bli en potentiell fara för människor, till och med far-ligare än kärnvapen. Elon Musk blev mångmiljonär redan när han sålde betaltjänsten PayPal till Ebay i början av 2000-talet, och på Forbes lista över världens dollarmiljardärer hamnar han på plats 80 bland de rikaste i världen.

Bygger skolträdgårdar

Hans mamma, Maye Musk, kör runt i en grön Tesla, en present från sonen. Hon reser mycket och håller föredrag i egenskap av dietist, ofta tillsammans med sonen Kimbal. Han startade i början av 1990-talet den nätbaserade stadsguiden Zip2 tillsammans med storebrodern Elon, men sadlade om och är i dag entreprenör inom matindustrin. 2011 var han med och grundade The Kitchen Community, i vilken Maye Musk sitter i styrelsen. Välgörenhetsorganisationen har byggt hundratals skolträdgårdar i USA för att lära barn om hur man odlar mat.

Dottern Tosca Musk arbetar i filmindustrin och är mitt uppe i lanseringen av Passionflix, ett slags Netflix för romantiska filmer. Maye Musk Instagram- och Twitterflöde domineras, förutom de egna bilderna från modellandet, av uppmuntrande inlägg om barnen.

”Jag stöttar mina tre barn så mycket jag kan. Ikväll ska jag sitta barnvakt när Tosca är i väg och filmar”, säger Maye Musk.

”De galna amerikanerna”

När hon själv var barn var det däremot inte tal om någon barnvakt. Maye Musks föräldrar, Joshua och Wyn Haldeman, flyttade från Kanada till Pretoria i Sydafrika och drev en kiropraktorklinik. Från åtta års ålder hjälpte Maye Musk och hennes syskon till på kliniken.

”De hade ett nyhetsbrev som skickades ut varje månad som vi tryckte upp, lade i kuvert och skickade i väg. Vi arbetade också i receptionen, släppte in patienterna och hällde upp te. Vi fick betalt så klart, men vi hade aldrig en tanke på att vi kanske inte borde arbeta som barn. Mamma lärde mig även bokföring och när det var skollov skickade hon i väg alla barnen till skrivskola för att vi skulle lära oss att skriva på skrivmaskin.”

Men paret Haldemans stora passion var inte kiropraktik utan att flyga jorden runt i ett litet flygplan. Redan i Kanada tog Maye Musks pappa flyglicens för att kunna flyga till olika konferenser i stället för att ta tåg. Flygplanet tog de med sig på båten över Atlanten.

”Vi kallades för de galna amerikanerna, trots att vi var kanadensare. Mina föräldrar gjorde saker som ingen annan skulle göra. De flög från Sydafrika till Australien i ett flygplan med en motor. Har du någonsin flugit i ett plan med en motor?”, säger hon och fortsätter:

”Det är läskigt. Jag var aldrig rädd för att flyga med min pappa, men om jag skulle göra det i dag skulle jag definitivt vara nervös. Men det var det vi växte upp med. Mamma var kartläsaren och pappa mekanikern. När de reste runt var det ingen som visste hur man skulle hantera ett Bellanca-plan där de landade.”

Sommaren 1953 började Maye Musks föräldrar att leta efter den mytomspunna förlorade staden i Kalahariöknen. Upptäcktsresande hade letat efter staden sedan 1885, när kanadensaren Guillermo Farini hävdade att han hade hittat ruiner från en civilisation ute i öknen.

Lägerliv med familjen

Familjen Haldeman gjorde en expedition varje sommar, men fann aldrig några bevis för att den förlorade staden skulle ha existerat. Resorna till öknen blev en familjeangelägenhet och därmed en rad annorlunda sommarlov för Maye Musk och hennes syskon. Föräldrarna packade vatten, mat och bensin som skulle räcka i tre veckor.

”Vi gick upp klockan fem på morgonen, packade vår jeep och körde hela dagarna. Sedan satte vi upp ett läger, och mamma bakade bröd. Allt var anordnat så att de skulle komma och leta efter oss om vi inte kom igenom öknen, men det lyckades vi alltid göra.”

Vad tyckte du om allt det här när du var liten?

»Jag växte upp på internet«

”Jag hade gärna åkt till stranden och haft roligt med barn i min egen ålder. Men nu när jag tänker tillbaka på det tycker jag att det var en fantastisk upplevelse”, säger Maye Musk.

När Maye Musk började arbeta som modell som tonåring följde hennes mamma och tvillingsyster Kaye med på de olika uppdragen. Efter gymnasiet började hon studera näringslära på University of the Orange Free State, men där gavs undervisningen bara på afrikaans.

”Jag började studera där för de hade de ämnena jag var intresserad av. Jag var tvungen att lära mig ett helt nytt språk samtidigt som jag studerade fysik och kemi, så det var inte helt lätt. Men jag lärde mig prata afrikaans flytande.”

”Du gör allt för att överleva”

Elon Musk och hans syskon har till stor del sin mamma att tacka för sitt entreprenörskap. Hon lärde dem i tidig ålder att bygga eget. Maye Musk skilde sig från deras pappa efter nio års äktenskap, och tog ensam hand om barnen under lång tid. Med två masterutbildningar i näringslära och näringsvetenskap drev hon eget företag som dietist och arbetade extra som modell för att få ekonomin att gå ihop.

”När jag hade min mottagning var barnen väldigt omtänksamma. De visste att det var så jag tjänade mina pengar. Hade jag en modevisning och inte hade någon barnvakt satt de bredvid och läste. Du gör allt för att överleva och arbetar långa dagar och många timmar. Anledningen till att Kimbal blev duktig i köket var för att jag var borta så mycket, han lagade mat som tonåring.”

När Elon och Kimbal hade slutat high school ville de flytta till Toronto för att studera företagsekonomi. Maye Musk och dottern Tosca flyttade efter, och Maye Musk drev sitt företag där i stället. När sedan Elon och Kimbal ville flytta till San Francisco för att starta den nätbaserade stadsguiden Zip2, åkte hon dit regelbundet för att hjälpa till.

”I början flög jag dit var sjätte vecka och tillbringade hela veckan där för att hjälpa till. Jag fixade mat, kläder och möbler åt dem. När deras pengar började ta slut gav jag dem varenda cent jag hade tills de fick finansiering.”

Säger vad hon tycker

1999 köpte Compaq Zip2 för 307 miljoner dollar. Fem år senare hade Elon Musk sålt Pay Pal, och grundat både Tesla och Space X. Resten är, som det brukar heta, historia.

Du har uppfostrat tre barn, och alla är väldigt framgångsrika. Vad beror det på?

”Mina föräldrar uppfostrade fem väldigt framgångsrika barn, vi är alla akademiker och driver våra egna företag. Jag har alltid uppmuntrat dem till att göra det de vill göra, så länge det är bra för människor och mänskligheten. Och alla tre har verkligen gjort bra saker.”

Är du involverad i dina barns företag på något sätt?

”Jag är inte involverad mer än att jag hör vad som är på gång och säger vad jag tycker. I Kimbals organisation Kitchen Community sitter jag i styrelsen, som dietist är det världens bästa grej att se att fler barn äter grönsaker. Sedan sitter jag mycket barnvakt när Tosca regisserar sina filmer.”

Här stöter vi på patrull. Efter Maye Musks svar bryter hennes pressansvarige, som sitter och lyssnar på vårt samtal, in. Hon vill försäkra sig om att intervjun inte ska handla om Elon Musk. Resterande frågor om sonen får högst diplomatiska svar.

Finns det någonting som du, i egenskap av mamma, vet om Elon som vi andra inte vet?

”Ingenting som inte står på internet .”

Hur skulle du beskriva honom som person?

»Bättre att säga som det är«

”Jag skulle beskriva alla mina barn som väldigt trevliga, snälla och omtänksamma. De är bra föräldrar som gillar att tillbringa tid med sin familj, vilket gör mig glad.”

På röda mattan i New York

Numera bor Maye Musk i Los Angeles för att vara nära sina barn och tio barnbarn, men hon flyger till New York titt som tätt. På New Yorks modevecka för några veckor sedan avslutade hon en visning, och syntes på flera bilder från olika röda mattor. Att gå i pension är det inte tal om.

”Vänta bara tills jag fyller 70!”, skriver hon själv på Instagram.

”Förra veckan arbetade jag fem dagar. Även när jag inte arbetar som modell eller dietist går jag på möten, gör intervjuer, och går till olika evenemang. Som modell måste man göra det i dag. Förr såg man bara modellerna i reklam eller i magasin. På grund av sociala medier blir modellerna kända namn.”

Hur har modeindustrin förändrats sedan du började?

”När jag började i Sydafrika arbetade jag som modell på kvällar, helger och på semestern. Jag ville inte låta modellandet störa mina studier. Då gjorde du din egen makeup och hade med dina egna kläder till fotograferingar. När det var visning hade man med sig sina egna skor och egna accessoarer. Nu tar jag bara med min handväska och så görs allting åt mig.”

Vad har du för planer för framtiden?

”Jag kommer fortsätta att arbeta som dietist, modell och umgås med min familj. Just nu är jag i ett väldigt bra skede i mitt liv.”