Di Weekend INTERVJUER

Maria A Grimaldi: »Sneakers ger oslagbar känsla«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Maria A Grimaldi är ny vd för börsnoterade spel- och teknikbolaget Bublar.

Amanda Lindgren

Spelchefen tar strid för andra i Metoo-lägen, men glömmer bort sig själv i livskriser. Maria A Grimaldi är entreprenören som lär tvingas emigrera om hon byter karriär till författare.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Du var tidigare investeraransvarig för Goodbye Kansas Game Invest och nu ny vd för börsnoterade spel- och AR-bolaget Bublar. Hur känns det?

”Det är ett intressant område med mycket teknik. Som entreprenör har jag fascinerats av kreativitet i hela mitt liv, och kulturen kring skapande i bolag av det här slaget fick mig att nappa.”

Är du släkt med ”cykelkungen” Salvatore Grimaldi?

”Vi är två släkter Grimaldi från Taranto i Italien som kom till Sverige ungefär samtidigt. Det finns säkert kopplingar. En av mina släktingar har sagt: ’De är de rika, vi är de vackra’, haha.”

Vilken är den vanligaste frågan du får?

”Du har så mycket energi – du är inte svensk, va?”

Hur återhämtar du dig efter en lång dag?

”Drar på ett par slitna 1980-talsjeans, lyssnar på hårdrock, lagar god mat, hånglar med maken.”

Vad ville du bli när du var barn?

”Jag ville ha en hästgård, gå omkring som Lauren Hutton i vita linneskjortor och beige ridbyxor, köra traktor och hässja hö.”

FAKTA
Maria A Grimaldi

Aktuell: Ny vd för börsnoterade spel- och teknikbolaget Bublar.

Ålder: 50 år.

Bor: Stockholm.

Familj: Maken Patrik ”Bjärred” Andersson. Två egna barn, William 23, Paola 14 år samt tre bonusbarn: Alexandra 26, Jesper 24 och William 11 år.

Bakgrund: Vd för branschorganisationen Dataspelsbranschen, ­investeraransvarig på Goodbye Kansas Game Invest, styrelseordförande i spelstudion Fall ­Damage, sitter i styrelsen i MOBA Network och ­Esportal. Tävlade i På spåret 2012.

Fritid: Hästar, padel, sneakers, hårdrock.

VISA MER
Dina favoritämnen i skolan?

”Bild och företagsekonomi. Att kunna visualisera torra ekonomiska strukturer, flöden och idéer är en av mina tillgångar.”

Du får 10 miljoner kronor och måste placera dem direkt, vad gör du?

”Tvingar in mig i min vän Anneli Tjärnbergs verksamhet Kivla Sporthorses. De har toppston till fin säd från kända hingstar.”

Vilken är din paradrätt när du står i köket?

”Pasta vongole. Bra musslor som smakar hav, smör och riktigt fint vin är hemligheten.”

Vem skulle du ta med till en öde ö?

”Jag tar en kula för laget: Örjan Ramberg.”

Tv-program du skäms för att du kollar på?

Riverdale. Jag är svag för hela grejen med unga, smarta, vackra som lever galet liv.”

Utslagen – med en stekpanna Vilket är ditt sämsta köp?

”En likadan läder-bh som Roxettes Marie Fredriksson hade på 1980-talet. Att jag haft den på mig offentligt är sjukt irriterande.”

Vilken bok ligger på nattygsbordet nu?

”Gabriella Ullberg Westins senaste deckare Slaktaren. Jag känner henne sedan långt tillbaka, hon är sjukt begåvad.”

Din djupaste kris i livet?

”Jag bär på sorg efter några jobbiga år med cancer och skilsmässa. Men jag är mycket bättre i dag på att gå ut och in i den sorgen. Jag vet att jag inte är min sorg, utan att jag har sorg.”

Du måste välja ett nytt yrke, vilket blir det?

”Något slags skrivande. Jag har två bokmanus i byrålådan, men de ligger alldeles för nära min sanning för att kunna kallas fiktion. Har dock fått bra feedback på ett av manusen, så det kan väl ges ut om jag någon gång planerar att emigrera.”

Vad är det snällaste du gjort?

”Precis innan Metoo-rörelsen startade fick jag veta att en väninna, då CFO på ett stort bolag, hade utsatts för sexuella trakasserier på jobbet. Men vd:n, en kvinna, tyckte att hon skulle sluta om hon inte trivdes. Mannen i fråga var finanschef och fick vara kvar utan tillsägelse. Topplocket gick för mig och jag dundrade oanmäld in på deras kontor, dunkade näven i bordet och sa att de skulle hantera detta korrekt. Ett par italienska svordomar kom nog med. Senare blev det omstruktureringar i bolaget och bra för min väninna trots allt.”

När var du riktigt glad senast, och varför?

”När jag lyssnade på texten till min son Williams nya låt, I don’t need you. Jag är själv pianist och gläds över att se mitt barn brinna för musik.”

Vilken är din största extravagans?

”Skor. Jag vågar inte tänka på hur många par Nike Air Jordans jag köpt, inte alltid till mig själv dock. Känslan att få tag i ett par riktigt sällsynta eller fina sneakers är oslagbar.”

Tennis: »Det är lite Skalman över mig« Vad kan du för partytrick?

”Jag är bra på att snabbt skriva och hålla tal till värden eller värdinnan.”

Om du måste tatuera dig – vilket motiv?

”Vi är ett gäng kvinnor från Kummelnäs som hängt ihop sedan våra söner var små. När killarna gick ut gymnasiet tatuerade de i smyg ”KG” (Kummelnäs Gänget) på höften. Vi mammor har länge hotat att kontra med ”Kummelnäs Underbara Kvinnor”. Skämskudde på den akronymen.”

Den bästa eller värsta present du fått?

”Ett personligt möte med och en tavla av min idol Jesper Waldersten. Nu förstår jag varför en del reagerar som de gör när de träffar min man Patrik (som är före detta landslagsspelare i fotboll, red:s anmärkning). Jag fick tunghäfta, svamlade konstiga saker och halsade champagne.”

Till sist: Vad gör du en riktigt bra helg?

”Tar hand om mitt eftersatta behov av att maniskt städa.”