Di Weekend INTERVJUER

»Man kan lära av historien«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

BERÄTTAR OM HISTORIEN. Nadine Gerson och Adina Krantz.

Foto: Jack Mikrut

Ur personligt minne uppstår kollektivt minne.
Den tesen driver Nadine Gerson och Adina Krantz att berätta om släktingarna som överlevde Förintelsen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Genom er ideella förening Zikaron berättar judiska ungdomar om sina släktingars upp­levelser under Förintelsen på skolor i Stockholm. Varför startade ni föreningen?
Nadine Gerson (NG): ”Vi blev inspirerade av två unga tjejer som hade pratat om Förintelsen och antisemitism i sina skolor och kände att det behövde göras i större skala. Få överlevande är kvar i livet och många är oroliga över vad som händer när de inte längre kan föra vidare sina vittnesmål. Zikaron startades 2013 i ett försök att fylla det gapet.”

Varför är det viktigt att föra berättelserna vidare?
Adina Krantz (AK): ”Vi tror att man kan lära av historien. Fakta och information om Förintelsen är ofta svårt att ta in, att cirka 6 miljoner judar dog är en så ofattbar siffra. Det kan vara svårt för elever att greppa att det handlar om riktiga människor och verkliga händelser. Men genom personliga berättelser kan vi närma oss den här tiden, lära känna de överlevandes öden och förstå på ett annat sätt.”

Zikaron betyder minne på hebreiska och ni är tredje generationen överlevande. Hur mycket berättade era mor- och farföräldrar för er?
NG: ”Min farmor är fortfarande vid liv och har väldigt svårt att prata om vad som hände henne under Förintelsen. Det väcker för mycket känslor. Min farfar hade lite lättare att berätta. Men som tur är har de båda djupintervjuats i projektet Steven Spielberg Film and Video Archive.”
AK: ”Jag fick tyvärr aldrig träffa min morfar, som gick bort innan jag föddes. Men min mormor berättade vissa delar, minnesskärvor som hur himlen såg ut i Auschwitz. Även min mormor har intervjuats i Spielberg-projektet. Där beskriver hon Europa före Förintelsen, hur hela hennes familj blev mördad och hur det sedan var att komma till Sverige som flykting.”

Vid sidan av att driva föreningen är du, Adina, också själv ute och föreläser. Vad berättar du då?
AK: ”Min mormors överlevnadshistoria. Jag beskriver deportationen till Auschwitz, befrielsen från lägret i Bergen-Belsen och färden till Sve­rige med hjälp av Röda korset. I min föreläsning försöker jag att i detalj berätta om de obeskrivliga grymheter min mormor utsattes för, eftersom jag inte vill att eleverna ska kunna skaka av sig allt när klockan ringer för rast. I slutet av föreläsningen kopplar jag ihop min mormors öde med det som händer nu, alla människor som tvingas fly på grund av krig och intolerans – och diskuterar vad man kan göra.”

Vad brukar reaktionerna bli?
AK: ”Det har hänt att elever uttryckt att mänskligheten inte alls har lärt sig från sin historia då flera folkmord och krig har skett efter andra världskrigets slut. Och det stämmer ju. Då tycker jag att det är viktigt att förmedla att man kan lära sig genom att berätta.”
NG: ”Men mer generellt får vi väldigt positiva reaktioner. De flesta menar att vi verkligen behövs med tanke på hur mycket intolerans som finns i samhället i dag.”

FAKTA
Nadine Gerson

Ålder: 27 år.
Familj: Pojkvän, mamma, pappa och syster.
Bor: Stockholm.
Gör: Arbetar som konsult på The Boston Consulting Group.

VISA MER
FAKTA
Adina Krantz

Ålder: 28 år.
Familj: Pojkvän, mamma, pappa och två bröder.
Bor: Stockholm.
Gör: Arbetar som gruppchef på Stim, Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrå.
Frukost: Fetaost­sallad, tonfiskröra, bröd, ost, apelsinjuice och kaffe hemma hos Adina Krantz.

VISA MER

Ja, vi lever i en tid där främlingsfientliga partier är på frammarsch i Europa och antisemitismen har gjort sig kännbar genom bland annat attacker mot judar i Frankrike och Danmark. Är ni själva oroade eller rädda?
AK: ”Nej, inte i Stockholm. Men hade jag bott i Malmö hade jag säkert svarat annorlunda.”
NG: ”Men det händer att jag känner mig rädd. Då stoppar jag undan den Davidsstjärna jag alltid bär runt halsen. Men det är också det här Zikaron handlar om: att bekämpa okunskap som leder till antisemitism och främlingsfientlighet.”

I veckan belönades era insatser när Zikaron tilldelades ett stipendium på 300 000 kronor ur Micael Bindefelds Stiftelse till Minne av Förintelsen. Vad ska pengarna gå till?
AK: ”Alla som i dag arbetar med Zikaron gör det på ideell basis. Pengarna kommer främst att gå till utbildning och fortbildning av föreläsare samt resor för att kunna besöka skolor i hela Sverige. Om tre år hoppas vi ha en rikstäckande verksamhet och kunna föreläsa för tio gånger fler elever än vad vi gjorde under 2015.”