Di Weekend INTERVJUER

»Makten är en atombomb«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Mikael Persbrandt är aktuell med rollen som kungen i MacBeth på Maximteatern.

Foto: Patrik Olsson

Som välkänd skådespelare med en halv miljon följare i sociala medier är Mikael Persbrandt en opinionsbildare och maktfaktor. Di Weekend åt frukost med honom för att diskutera begreppet makt.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

»Du är aktuell som den blodtörstiga kungen i Stefan Larssons uppsättning av Macbeth, ett av Shakespeares dramer om makt, svek och ond bråd död. Vad är det som gör pjäsen aktuell?
”Det är tidlösa ämnen som behandlas: makt, skuld, girighet, ärelystnad, besatthet, frosseri… Egentligen handlar det om våra dödssynder.”

Många vill ha makt, men få vill erkänna det. Varför?
”Det beror på att i sina avarter bildas diktaturer när maktfullkomliga människor, bokstavligt talat, trampar ihjäl andra människor. I ordet makt finns en inbyggd atombomb. Det är därför alla som har makt, stor eller liten, ståtar med att de inte tycker att deras position är viktig.”

Tycker du om makt?
”Det ligger i sakens natur att det finns en lockelse i att ha makt. Men tycker om, hm. Ja, jag tycker att det är trevligt att ha makt på den här teatern (som han äger tillsammans med producenten och teaterchefen Agneta Villman, red:s anm) eftersom jag kan välja pjäser som jag vill spela. Jag kan inte komma dragande med vad som helst, men jag kommer ju med bra idéer! I maktstrukturen ingår att makthavaren tycker att hon eller han har rätt och bra koll på läget. Men jag går inte runt här och pekar med hela handen. Det får Agneta göra.”

Vilka tycker du är samhällets verkliga makthavare?
”Jag ska inte syssla med politiska uttalanden, jag är faktiskt bara skådespelare – vilket i och för sig inte är så bara.”

Det jag är ute efter är att med digitala medier kan en skådespelare eller musiker få lika stort inflytande som en politiker eller börs-vd.
”Ja, så är det. Jag har snart 500 000 följare på mina olika sociala plattformar. Jag borde ha fler läsare än Di Weekend, eller? Och visst har jag kolleger som har ett behov av att uttrycka åsikter i tid och otid, skulle jag vilja påstå. Men det har inte jag. Jag använder mitt så kallade varumärke när jag gör ideella insatser, som när jag reste till krigshärdar med Unicef i många år. I övrigt driver jag inga sakfrågor. Vi har ju folkvalda som ska göra det, även om man kan ifrågasätta verkningsgraden.”

FAKTA
Mikael Persbrandt

Ålder: 53 år.
Familj: Sambon Sanna Lundell, de gemensamma sönerna Iggy och Lo samt Sannas dotter Olga.
Bor: På en hästgård söder om Stockholm.
Gör: Prisbelönt skådespelare. Äger och driver Maximteatern med Agneta Villman.
Aktuell: Som kungen i Macbeth som har premiär på Maximteatern den 19 oktober och som toppdiplomaten Dag Hammarskjöld i långfilmen The Siege of Jadotville på Netflix.
Frukost: En kopp kaffe och en macka på teatern.

VISA MER

Den som är stark måste vara väldigt snäll, står det i Pippi Långstrump. Håller du med?
”Nej. Jag tror inte att ledarskap alltid måste vara så snällt. Ibland kan det vara strängt och fast. Men det är klart att saker utförda i kärlek och med goda intentioner är bättre än straffåtgärder som har sin grund i mörka vatten.”

Macbeth är inte vidare snäll i pjäsen. Han är en lättmanipulerad kung med svag kompass, som mördar urskillningslöst.
”Vi får se var vår föreställning hamnar. Det är Lady Macbeth som driver honom in i något han inte var från början. Hon grips av en enorm makthunger mycket tidigare än han, och sedan hakar han på. Varför Shakespeare har konstruerat pjäsen så vet jag inte, han kanske hade en väldigt arg fru?”

Men Lady Macbeth går också under, hon står inte ut med vad de har gjort.
”Då kan vi nog konstatera att båda två var ganska goda från början. Rättvisan kommer ikapp dem.”

Motsatsen till makt är maktlöshet. Hur hanterar du det?
”Maktlös har jag varit många gånger, gå igenom mina löpsedlar får du se. Men makt är mindre viktigt när man har uppnått en viss position i livet. När jag var drygt 20 sa jag att jag skulle bli bäst i min bransch, och så sprang jag på den bollen. Nu kan jag kliva åt sidan, både i mitt yrkesliv och privat. Det är ganska skönt, det har med åldern att göra. Sedan är det inte så farligt att visa sig rädd och svag emellanåt. Jag försöker bli bättre på det, för jag har alltid hållit väldigt hårt på min yta. Och alla har sett hur jag har kraschat hela tiden.”

Vem tror du vinner höstens stora maktkamp om presidentposten i USA?
”Hillary Clinton. Allt annat vore helt absurt. Det är absurt nog att Donald Trump har kommit så långt som han har gjort. Om han, mot alla odds, skulle bli president tror jag att han blir kvar högst en månad.”