Di Weekend INTERVJUER

Linda Skugge om världens undergång

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Di Weekend har ätit frukost med Linda Skugge.

Foto: Jesper Frisk

Linda Skugge har lagt ned pr-byrån och satsar på skrivandet, framför allt ljudproduktioner som radio och ljudböcker. ”Papper må vara för dyrt i dag, men historierna är fortfarande heta. Dem går det att tjäna pengar på.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Du släpper tre projekt i höst och till våren två Storytel-serier och tre pappersböcker. Vad ligger bakom denna enorma produktivitet?

”Om jag får välja vad jag vill syssla med så är det att läsa och skriva. Böcker är det enda jag är intresserad av. Att göra ljudböcker är som manna från himlen. Sedan är jag lite arbetsnarkoman, och snabb. Jag behöver inte vänta på att få flow eller inspiration, jag bara sätter mig och gör det.”

Många drömmer ju om att skriva en enda bok men vet inte var de ska börja. Vad är ditt råd?

”Man måste läsa väldigt mycket. Då lär man sig hantverket, förstår genrer och får idéer. Jag har nästan ett osunt förhållande till läsning, typ ’kvinnan som läste ihjäl sig’”.

Allt du släpper i höst är antingen skräck, spökhistorier eller sci-fi-dystopi – varför vill du skrämmas?

FAKTA
Linda Skugge

Ålder: 44 år.

Bor: Sollentuna.

Familj: Man, tre barn, två katter.

Gör: Författare.

Aktuell i höst: Himmelsberg, en P3 Serie (med sin syster Sigrid Tollgård och Erika Stark), ljudboksserien Bergtagen på Storytel (med Sigrid Tollgård), båda i slutet av oktober, samt sms-serien Hesa Fredrik i november på Storytel.

Frukost: Glutenfri fralla med skinka och en kopp Earl grey-té på Vete-katten i Stockholm.

VISA MER

”Det är det jag läser mest själv. Och jag har alltid varit katastrofiskt lagd – jag tänker hela tiden på det värsta som kan hända, installerar en massa brandlarm och kollar så att de fungerar. Det är ett sätt att hålla sin ångest borta. Dystopi är ett klassiskt upplägg: Världen har gått åt helvete, några överlever, vad händer sedan?”

Men vad är lockelsen?

”Jag älskar genren. Kanske för att jag tänker att det kommer att hända, och för att jag skulle vara en av de som dog på en gång.”

Vad är skillnaden att skriva direkt för ljud jämfört med tryckta böcker?

”Det är mer dialog. Storytel brukar säga att de konkurrerar med Instagram. Då måste det vara rappt och kännas lite som en hybrid av bok och tv-serie – korta avsnitt och rejäla cliffhangers i varje avsnitt.”

Vad tror du om framtiden för ljudboksbranschen?

”Ljud är trendigt och väldigt mycket billigare att producera än tryckta böcker. Framöver kommer många förlag att göra 25 procent av sin utgivning bara till ljudbok. En annan intressant trend är till exempel att Jens Lapidus specialskrev något för en mobiloperatör. Papper må vara för dyrt i dag, men historierna är fortfarande heta. Dem går det att tjäna pengar på.”

Du har ju själv varit i förlagsbranschen, är du inte sugen på att starta eget ljudboksförlag?

”Nej, det blir inga fler företag. Jag orkar inte, det är för jobbigt.”

Du är ett känt namn och hårt arbetande serieentreprenör, ändå verkar du inte ha blivit rik på dina företag. Varför?

”Jag är dålig på att ta betalt, för bra på att hjälpa andra, och dålig på att själv ta emot hjälp. Jag har alla de här underbara idéerna men är för dålig på att profitera på dem och se mitt eget värde.”

Det är väl inte den bilden man har av dig?

”Fråga vem som helst så kanske de säger att Linda Skugge verkar vara en otrevlig och skrikig typ, för att de minns kanske en krönika där jag gick lite för långt. Men det är helt fel bild och det lider jag mycket av. Jag är världens mesigaste, präktigaste och snällaste person. Men jag orkar inte bry mig. Kanske slipper jag det där om tio år, men det spelar ingen roll längre.”

Har du inte funderat på att skriva under pseudonym?

”Jo, men förlagen vill inte det, de vill ha mitt namn och det är det enda jag har. Så det är tudelat. Men jag överdriver nu, jag får jättemycket fina ord också.”

Du var väldigt sjuk för några år sedan och lever med binjuresjukdomen Addisons, hur påverkar det dig?

”Det är bland annat därför jag skulle vara bland de första att dö om det blev en världskris. Jag är kortisonberoende, så om apoteken blir plundrade, vilket är det första som händer, så dör jag inom 48 timmar. Vi faller bort. Det är lite därför jag är så besatt av katastrofer.”

Du har tre döttrar, den äldsta är 18 år, samma ålder som du var i när du började skriva. Går de i dina fotspår?

”De är lite konstnärliga, tyvärr. När jag ser att de har konstnärliga drag blir jag förfärad. Det finns inga pengar i det och det vanligaste är att ingen vill ha det man gör. Det är mycket bättre att vara tandläkare, lärare eller jurist. Hade jag varit veterinär i en småstad hade jag haft färre problem i mitt liv. Men tyvärr kan jag skriva böcker.”