Di Weekend INTERVJUER

Leif Mannerström stämplar ut

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

För tillfället håller Leif Mannerström på att spela in nya säsongen av TV4-programmet Sveriges Mästerkock.

Leif Mannerström är klar med kroglivet. För första gången sedan 1966 har han inget ägande i någon restaurang. Men det betyder inte att den 77-årige tv-kocken har pensionerat sig.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Hur kändes det att lämna över nycklarna till Kometen, den välkända restaurangen i Göteborg?

”Jag träffade kocken Paul Svensson i går och han frågade just det. Jag sa att för mig känns det bra. Jag fick ju bra betalt och jag har ju många andra järn i elden. Då sa Paul: ’För mig skulle det kännas som om jag sågade av ett ben’. Då tänkte jag till lite grann och kände att det kanske var så.”

Du slutar som krögare men fortsätter som kock i olika sammanhang. Tänker du aldrig pensionera dig?

”Jag har inte tid. Nästa gästspel är på Tegelbacken där jag, Mischa Billing och Markus Aujalay ska laga mat på hans fantastiska restaurang. Det ska bli jättekul.”

Vem inom krogbranschen skulle du ta med dig till en öde ö?

”Min fru Lilian Mannerström är ju delvis i krogbranschen. Vi har varit gifta så länge och jag vill aldrig skiljas från henne.”

Om det skulle göras en film om ditt liv, vem skulle spela dig?

”Det kan jag göra själv. Jag håller på att skriva mina memoarer nu och jag tror att det skulle kunna bli ett fantastiskt filmmanuskript.”

Vilken är din bästa restaurangupplevelse som gäst?

”Lilian och jag var i Hollywood på Ermitage, en fransk restaurang. Det var en fantastisk upplevelse. Vi satt ute – vädret, temperaturen, belysningen och palmerna hjälpte naturligtvis till – men vinerna var fantastiska och maten var enorm. ”

Vem skulle du helst ha som bordsdam till middag?

”Sophia Loren som jag har träffat för länge, länge sedan. Hon var väldigt vacker och dessutom väldigt snäll och trevlig. Jag var 16 år och gjorde en skaldjursbuffé på Strand Hotell. Hon skrek av förtjusning när hon fick se den.”

Du får 10 miljoner kronor i handen och måste placera dem direkt, vad gör du?

”Jag skulle nog bygga ut mitt hus där vi bor på landet. Kanske en brygga och ett jättestort orangeri.”

Vilken har varit din djupaste kris?

”När jag både gjort en höftledsoperation och en bypassoperation, samtidigt som min restaurang Sjömagasinet stod stilla i tre månader på grund av en stor fuktskada. Jag var tvungen att lämna sjukhussängen för att bråka med försäkringsbolagen. Hade det inte löst sig hade det gått åt helvete.”

Vilken är din största extravagans?

”Det skulle vara extravagant att avsluta ett framgångsrikt liv genom att åka jorden runt i första klass tillsammans med min hustru.”

Vad är du riktigt bra på, utöver jobbet?

”Inte så mycket tror jag”.

Vilken är din favoritpryl?

”Just nu är det min Porsche.”

Vilket är ditt sämsta köp?

”Det är antagligen alla mina bilar.”

Vad gör dig ursinnig?

”Jag blir sällan förbannad, men när man talar illa om min bransch, speciellt när politiker inte tar restaurangbranschen på riktigt allvar, då jäklar.”

Vilka uttryck använder du för mycket?

”Jag kan använda en och annan svordom för mycket. Men det är inte för att jag är arg utan för att jag vill betona något. Det har kanske att göra med att jag kommer från ganska enkla förhållanden. Ordförrådet var från början kanske inte så stort.”

När var du riktigt lycklig senast, och varför?

”När man berättade för mig att jag skulle bli frimärke under min livstid, då blev jag väldigt rörd. När vi fick stjärna i Guide Michelin och när New York Times skrev att Sjömagasinet var en av tio restauranger i världen värda ett besök, då blev jag också väldigt rörd faktiskt.”

När tycker du att folk är riktigt pinsamma?

”När de bär sig illa åt. Jag har handgripligen kastat ut ganska många människor från mina restauranger.”

Vilken talang skulle du vilja ha?

”Jag skulle vilja laga fantastiska middagar på en restaurang och sedan kunna komma in och säga: ’men inte nog med det, nu ska jag spela lite boogie woogie för er också’. Det skulle vara fantastiskt att kunna spela piano.”

Vad är moral för dig?

”Att göra rätt för sig och att inte lura folk.”

Om du fick resa tillbaks i tiden, vilken historisk händelse skulle du vilja vara med om?

”Fredsdagen den 7 maj 1945.”

Din sista måltid – vad väljer du?

”Helt nystekt sjötunga meunière med brynt smör.”

Till sist: Vad gör du i helgen?

”Jag ska jaga.”